Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

10 invents que funcionen (únicament) amb energia solar

Publicat el

Contingut ofert per 

Barbacoes, ordinadors portàtils, dutxes, un pàrquing per a vehicles elèctrics, o fins i tot un avió, són alguns dels productes més revolucionaris que només necessiten energia solar per funcionar. Oblida't dels endolls! Aquests són 10 invents que no necessites connectar a la xarxa elèctrica.

 1. Pàrquing. A Barcelona hi ha un aparcament autosostenible que utilitza l'energia de les plaques solars instal•lades a la coberta de l'edifici per carregar les bateries dels cotxes elèctrics. Amb una superfície de 500 m2, aquest ePàrquing, emmarcat en la iniciativa Green Motion, disposa de 24 punts de recàrrega de 3,7 kW. Calen entre cinc i vuit hores per recarregar completament la bateria d'un cotxe elèctric. I tot amb l'energia del sol.

 2. Portàtil SOL. Imagina un ordinador que et puguis emportar on vulguis sense dependre d'un endoll. Així és SOL, el portàtil solar que pot carregar en dues hores una bateria que val per a 10 hores d'ús. L'energia arriba a través d'una tapa abatible situada darrere de la pantalla, que oculta un panell solar. Fabricat per la companyia canadenca WeWi Telecommunications, l'objectiu és millorar l'educació en països en desenvolupament.

 3. Dutxa solar SunShower. Dutxar-se mai abans no havia estat tan ecològic. SunShower és un invent creat per l'empresa neozelandesa s.p.u.d. Ltd. que, gràcies a un gran panell solar situat a un costat de l'aixeta, és capaç d'escalfar l'aigua fins a arribar a la temperatura ideal.

 4. Cuina solar GoSun. Imagina sortir al camp i poder bullir, enfornar i fregir només amb l'energia del sol. La cuina GoSun és un gadget solar que arriba a una temperatura de fins a 370 ºC i ens permet cuinar el que vulguem en tan sols 20 minuts gràcies a uns reflectors que capten la llum solar.

 5. Barbacoes solars. Un altre invent que ens permet cuinar de manera sostenible són les barbacoes solars. El funcionament és senzill: generen calor mitjançant la concentració de la llum. Per fer-ho, fan servir un vas reflector parabòlic que concentra els rajos solars en l'eix focal, on es col•loquen els aliments que es cuinaran. En el mercat en trobem diversos models: la Cookup Inox o la Cookup 200, de l'empresa francesa iD Cook o la italiana Biogri.

 6. Bossa solar. La moda no és incompatible amb el medi ambient. Així ho demostra la bossa Solarjo Power Purse. Creada per l'estudiant d'enginyeria Joe Hynek, aquesta bossa està folrada per fora de petits panells solars que capturen l'energia i la transformen en electricitat. A més, té dues bateries d'emmagatzematge i només necessita tres hores al sol per poder carregar l'smartphone.

 7. Motxilles solars. Igual que passa amb la bossa del nord-americà Joe Hynek, les motxilles solars són gadgets molt pràctics per fer una escapada i tenir sempre a mà un recurs per recarregar els nostres dispositius elèctrics de manera sostenible. Els fabricants A-Solar i Sunload ofereixen diversos models.

 8. Endoll solar. Imagina poder portar un endoll a la butxaca i utilitzar-lo sempre que necessitis. Això és el que permet el revolucionari endoll solar creat pels dissenyadors Kyuho Song & Boa Oh. Fabricat amb plàstic, inclou un petit panell solar amb cèl•lules fotovoltaiques en un dels costats. En l'altre, una ventosa permet adherir-lo al vidre d'una finestra. Un petit convertidor s'encarrega de transformar l'energia solar en electricitat i una bateria permet emmagatzemar el que no utilitzem per aprofitar-ho quan no hi ha sol. Necessita entre cinc i vuit hores de sol per carregar les bateries al cent per cent.

 9. Cotxes solars. La revolució solar també arriba al món dels automòbils. Cada vegada són més els fabricants que posen a prova els seus prototips solars. I la competició World Solar Challenge n'és la millor prova. Alguns exemples de cotxes que només necessiten la llum del sol per arrencar són: eVe, un vehicle que arriba als 140 km/h amb una autonomia de 500 km; o l'holandès Stella, un cotxe solar familiar i uns dels més lleugers que existeix en el mercat amb 380 quilos.

 10. Avions solars. Si hi ha un invent solar capaç de deixar-nos bocabadats, aquest és l'avió solar. El prototip més espectacular és el Solar Impulse 2, un avió que té el repte de fer la volta al món sense utilitzar cap tipus de combustible. Només la llum del sol. L'aeronau és capaç d'estar cinc dies i cinc nits en vol sense haver d'aterrar.

 

Més articles a -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

SolePower: carrega els teus dispositius electrònics mentre camines SolePower: carrega els teus dispositius electrònics en camines
Caminar i carregar el teu dispositiu mòbil o MP3? És possible amb SolePower. Descobreix més detalls sobre aquesta plantilla per al calçat a Twenergy. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Noves tecnologies per a l'estalvi energètic Noves tecnologies per a l'estalvi energètic
Com influeixen les noves tecnologies en l'estalvi energètic? A Twenergy en podràs descobrir tots els detalls. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Teules solars, la nova manera de produir energia neta a les teulades Teules solars, la nova manera de produir energia neta
Les teules solars són la nova manera de produir energia neta a les teulades i s'han posicionat com un competidor de les plaques solars. Llegir l'article complet a twenergy.com