Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Aparells solars a la teva vida diària

Publicat el

Contingut ofert per

 

Ja fa 20 anys que les calculadores solars van entrar a les nostres cases i oficines. Estem tan acostumats a tenir-les a les nostres taules que ja no ens sorprenem de la meravella tecnològica que representen: el sol, la font d'energia renovable per excel·lència, alimenta aquests aparells de manera neta, segura i gratuïta, sense necessitat d'utilitzar cables ni canviar les piles. Això passa gràcies a petits panells solars fotovoltaics, una mica més grans de la mida d'una ungla: és la mateixa tecnologia que avui dia s'està utilitzant a gran escala per produir electricitat per a la xarxa elèctrica.

Aparells solars: calculadora solar Durant les dues últimes dècades han aparegut en el mercat més invents que, basant-se en la mateixa tecnologia dels panells solars fotovoltaics, proveeixen electricitat a petits aparells de la nostra vida diària. Alguns ja es poden veure de manera habitual, mentre que d'altres encara no són gaire comuns.

Hi ha, per exemple, llanternes solars que es carreguen quan el sol brilla mitjançant panells solars incorporats i, després, es poden fer servir durant la nit.

Un altre aparell que treballa de manera similar és la ràdio solar: hi ha ràdios que, per garantir que puguem continuar escoltant els nostres programes favorits encara que se'ns hagi acabat la bateria solar, es poden recarregar mitjançant una maneta.

Hi ha altres sistemes que funcionen com a carregadors d'altres equips convencionals equipats amb bateries. Aquest és el cas dels carregadors solars per a mòbils, bateries per a ordinadors portàtils, reproductors de mp3, piles recarregables o càmeres.

A més a més de carregadors solars "tradicionals", han començat a aparèixer peces com ara jaquetes, bosses de mà, motxilles i, fins i tot, banyadors que incorporen petits panells fotovoltaics per carregar diversos aparells. Aquests sistemes són possibles gràcies als nous avanços en la investigació, que permeten fabricar panells solars prims i flexibles com una làmina, com a alternativa a les plaques solars de silici comunes.

També és possible fer servir escalfadors solars per tenir aigua calenta en llocs remots: en moltes ocasions es tracta de sistemes molt senzills, constituïts fonamentalment per un recipient negre capaç d'absorbir l'escalfor del sol, i funcionen gràcies al mateix principi dels col·lectors solars tèrmics.

Finalment, hi ha les cuines solars que, a través d'un sistema de miralls, concentren els rajos del sol i escalfen,. D'aquesta manera, es poden cuinar els aliments sense necessitat d'utilitzar cap tipus de combustible.

Així que ja tenim la possibilitat d'utilitzar l'energia del sol en la nostra vida diària!

Tot i això, abans d'adquirir un d'aquests aparells, sempre hem de pensar si realment ho necessitem, ja que produir-los, transportar-los i després gestionar-los quan siguin residus, també consumeix energia.

Més articles a -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

L'energia solar és de les energies renovables més importants que hi ha. A Twenergy volem recordar-te algunes de les aplicacions més profitoses perquè les tinguis en compte. Llegir l'article complet a twenergy.com
Si vols saber què són les energies renovables, nosaltres t'ho expliquem. Descobreix els aspectes positius de les renovables per al medi ambient, les diferents energies que hi ha i com s'utilitzen. Llegir l'article complet a twenergy.com
Sabem que el sol és una font d'energia inesgotable i neta. Per això, t'expliquem què és l'energia solar fotovoltaica, com es genera i com es pot utilitzar. Llegir l'article complet a twenergy.com