Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Avantatges de les bombetes de baix consum

Publicat el

Contingut ofert per 

 

La cinquena part de la despesa de la nostra factura d'electricitat prové del consum de llum. Tanmateix, si canviéssim cinc de les nostres bombetes convencionals per bombetes de baix consum, ens podríem estalviar fins a 60€ en la factura anual d'electricitat. A més, reduiríem 340 kg d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Individualment, aquestes xifres poden semblar escasses, però si el 20 % dels espanyols féssim aquest canvi de bombetes, l'estalvi total seria de 480 milions d'euros en electricitat i tres milions de tones menys d'emissions de CO₂.

Malgrat tot, les bombetes de baix consum, tècnicament anomenades llums compactes fluorescents (CFL en anglès), tenen una escassa popularitat: només les fa servir el 15 % de la població. Això es deu principalment al seu preu. Mentre una bombeta tradicional de 100 W val 0,6 €, la de baix consum de 20 W costa 14 vegades més: 9 €. A priori, aquesta diferència pot semblar una diferència exagerada, però no ho és tant si es té en compte que, amb el seu ús, es produeixen estalvis energètics d'entre el 75 i el 80 %..

Un altre dels avantatges que presenten és que duren vuit vegades més que les bombetes convencionals i proporcionen la mateixa llum. En total, la seva vida útil és d'entre 8000 i 10 000 hores. D'altra banda, les bombetes incandescents tenen un consum molt més elevat, perquè únicament aprofiten el 5 % de l'energia elèctrica que consumeixen. El 95 % restant es transforma en calor, i no en aprofitament lluminós, i es produeix un consum d'energia innecessari.

Les bombetes de baix consum van arribar al mercat fa 25 anys i actualment estan plenament establertes. Tanmateix, se segueixen venent molt menys que les bombetes tradicionals: 15 milions d'unitats l'any respecte de 95 milions. Per impulsar-ne el consum, el Govern ha posat en marxa el Pla d'Estalvi i Eficiència Energètica, que té com a objectiu, entre d'altres, entregar a cada família espanyola una bombeta de baix consum al llarg del 2009 i una altra per al 2010.

 

Més articles a -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

Regulador: atenuar la llum i també la despesa energètica Regulador: atenuar la llum i també la despesa energètica
Un regulador (dimmer en anglès) et permet ajustar la intensitat de la llum i controlar l'estalvi d'energia i diners en la factura de la llum. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Avantatges d'instal•lar un termòstat sense fil Avantatges d'instal•lar un termòstat sense fil
Coneixes els termòstats sense fil? Et permeten regular tant la temperatura com l'encesa i l'apagada de diversos sistemes de refrigeració i calefacció. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Quins avantatges ofereixen els comptadors digitals? Quins avantatges ofereixen els comptadors digitals?
Els comptadors digitals presenten molts avantatges, com ara l'estalvi energètic, ja que et permeten consultar el consum en temps real. Llegir l'article complet a twenergy.com