Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com estalviar amb la tecnologia inverter

Publicat el 10 Juliol 2017

El sistema inverter s'ha imposat en els aparells d'aire condicionat. Els arguments a favor seu són contundents: menys consum, més ecològic, menys soroll. Però si no entens com funciona és probable que en facis un mal ús, i que al final obtinguis més despeses que estalvis. 

Els primers aires condicionats inverter van arribar al mercat a principis dels anys 80 com a resposta eficient a la crisi del petroli dels 70. Després d'uns quants anys van començar a fer-se imprescindibles. A Espanya van aterrar als anys 90 i avui dia és difícil comprar-se un aire condicionat que no sigui inverter.

El cor de tot aire condicionat és un motor que comprimeix gas refrigerant. La tecnologia inverter el que fa és canviar la manera en què funciona aquest cor. Per entendre-ho, el millor és comparar la diferència entre un no-inverter i un inverter.

Abans:L'Aire condicionat "a estrebades"

Fins a l'aparició de la tecnologia inverter, l'habitual era això:

Gráfica de intensidad de funcionamiento de un aire acondicionado no-inverter

El motor de l'aire condicionat funciona sempre a la mateixa velocitat. Si toques el termòstat per ordenar-li que abaixi la temperatura, es posa a treballar i no para fins que aconsegueix els graus que has demanat. Quan para, ho fa del tot i així es queda fins que torna a pujar la temperatura. Llavors el motor arrenca de nou per treballar a l'única velocitat que coneix.  

Un aire condicionat “clàssic” segueix la lògica ON / OFF: o està treballant o està adormit

Ara:L'Aire condicionat "intel·ligent"

Amb la revolució inverter, tot va canviar:  

Gráfica de intensidad de funcionamiento de un aire acondicionado inverter

El motor pot treballar a diferents velocitats. Al principi, quan rep l'ordre del termòstat, es posa al màxim. Després, a mesura que s'apropa a la temperatura objectiu, s'ho va prenent amb més calma fins a mantenir-se en una velocitat constant i estable. D'aquesta manera aconsegueix gastar menys electricitat

Si comparem no-inverter VS inverter, s'aprecia clarament com un és capaç d'autoregular-se i l'altre no:

Consejos para vencer al calor sin usar el aire acondicionado

Un aire condicionat inverter sap treballar amb major o menor intensitat segons el que calgui

AVANTATGES DE L'INVERTER

 

ESTALVI: consumeix entre un 25% i un 50% menys. Per què? Perquè igual que en un cotxe, arrencar el motor suposa una despesa important. En un aire condicionat clàssic, encara que l'aparell estigui encès és inevitable que el motor es pari i torni a arrencar en nombroses ocasions. En un aire condicionat inverter, el més freqüent és que el motor no s'apagui fins que tu decideixes apagar.

Menys vegades arrenca el motor = menys despesa en electricitat

MÉS RÀPID: no deixis que la seva eficiència i autorregulació t'enganyin. Els inverter arriben abans que els no-inverter a la temperatura objectiu. 

 

TEMPERATURA ESTABLE: en impedir les transicions ON/OFF dels no-inverter, s'eviten aquells moments en els quals l'habitació es refreda/s'escalfa massa.

 

MENYS SOROLL: lògicament, un motor que modula i rarament es posa al màxim és un motor molt més discret que un que només sap funcionar al màxim.

 

MÉS ECOLÒGIC: encara que cap aire condicionat contamina directament, sí que ho fan indirectament. L'electricitat que els alimenta s'obté de moltes maneres, algunes d'elles associades a emissions de gasos contaminants.

 

INCONVENIENTS DE L'INVERTER

 

COSTA MÉS REPARAR-LOS: els seus components són més complexos  (principalment la part electrònica), per la qual cosa en cas d'avaria la cosa es  complica i és difícil solucionar-ho amb un pedaç.  
 
MÉS CAR: encara que actualment és estrany trobar un aparell nou que no  incorpori el sistema inverter, fins fa poc convivien a les botigues amb aparells no-inverter, que eren 100 o 200 euros més barats.  

 

MAL ÚS: ben utilitzats, els inverter són tan eficients que amortitzen sense  problemes la diferència de preu respecte als no-inverter. Però mal utilitzats, la  diferència desapareix i consumeixen el mateix que un no-inverter.

 

Quina és la pitjor manera d'utilitzar un sistema inverter? Utilitzar-ho com si no fos inverter. És a dir: fixar una temperatura exageradament baixa (18ºC), apagar l'aparell quan et notis més fresc i tornar-lo a posar a 18ºC quan comencis a notar escalfor.

Si fas això, desaprofites l'eficiència de l'inverter i l'obligues a funcionar "a estrebades". La manera correcta d'utilitzar un inverter és fixar una temperatura raonable (26ºC), deixar-lo tranquil, i apagar-lo només quan surtis de casa.  

La manera correcta d'utilitzar un inverter és fixar-lo a 26ºC i deixar-lo tranquil