Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com funcionen els panells solars?

Publicat el 11 Maig 2018

En pocs anys, han passat de ser un artefacte futurista a esdevenir una part més de la nostra vida quotidiana. T'expliquem com funcionen els panells solars, una de les claus perquè el futur del planeta sigui sostenible.

A poc a poc, els panells solars s'han anat incorporant al paisatge urbà. Si et fixes en els terrats dels edificis de nova construcció, te'ls hi trobaràs, ja que són obligatoris en la majoria de casos.

També els podràs veure com a sostre dels impopulars “parquímetres” o en els encara més odiats radars de circulació.

Però, com funcionen?

Així s'esprem l'energia del sol

De manera molt resumida i simplificada, el procés és el següent:

Els raigs solars xoquen contra unes plaques fetes de materials semiconductors que transformen l'energia rebuda en electricitat.

Les encarregades de realitzar aquesta transformació són les anomenades cel·les solars. Formen els panells solars i són petites cèl·lules fetes de silici cristal·lí o arsenur de gal·li.

Com funcionen les cel·les solars

Les cel·les solars es barregen amb altres components com ara el fòsfor i el bor per formar dues parts: una de carregada amb electrons negatius i l'altra, amb positius.

Quan la cel·la solar s'exposa al sol, els fotons aconsegueixen desplaçar els electrons des de la part on sobra càrrega negativa cap a la part on en falta. Aquest moviment d'electrons és el que coneixem com a corrent elèctric.

A mesura que els fotons van alliberant electrons, es va generant més i més electricitat. Els electrons que no s'utilitzen o que provenen del vent tornen al panell negatiu i així fan que tot torni a començar en un procés sense fi.

Amb això es produeix corrent continu, que s'emmagatzema en bateries fins que es converteix en corrent altern (el que arriba a casa teva) a través dels inversors de voltatge.

Què són els inversors de voltatge?

Per conèixer la funció d'aquests aparells, cal saber que el corrent continu, com el seu nom indica, té un flux regular i transcorre en una sola direcció.

En canvi, el corrent altern té una potència i una direcció que canvien constantment amb diversos intervals de valls i pics.

Els inversors de voltatge canvien la direcció del corrent continu d'una manera suau i constant i el converteixen en corrent altern. Per a què? Perquè et sigui útil, atès que la majoria d'electrodomèstics necessiten corrent altern para funcionar.

A més, els nostres frigorífics, rentavaixelles, minicadenes... requereixen un voltatge específic i ben regulat. Amb el corrent altern resulta molt més fàcil modificar-ne el flux i el voltatge.

Tipus de panells solars

  • Monocristal·lí: Estan compostos de cèl·lules monocristal·lines. Es reconeixen fàcilment per l'intens color negre i els cantons retallats. Són un 15-25% més eficients que la resta de models. A més, la seva vida útil és més llarga, ja que poden durar fins a 25 anys.
  • Policristal·lins Es basteixen a base de cèl·lules policristal·lines. Tenen un color blavós fosc. Són més barats però també menys eficaços, tot i que actualment se n'han pogut reduir les pèrdues per reflexió i millorar la captació de la llum.
  • Capa fina: Aquest model és diferent dels anteriors. No es tracta de la unió de diverses cèl·lules individuals, sinó d'una làmina tallada a mida. Són més senzills de fabricar, la qual cosa n'explica el baix preu. Són molt flexibles i es poden adaptar a tota mena de superfícies, motiu pel qual cada cop es fan servir més a les cases.

Posa't en verd, passa't a Supervall

L'energia solar ajuda el planeta Terra. I tu? Si hi vols col·laborar, et recomanem que et passis a la tarifa Tempo Verda Supervall, la tarifa ecològica amb un 100% d'energia procedent de fonts renovables.

Amb Tempo Verda Supervall gaudiràs de tres horaris diferents per consumir la teva energia:

  • Punta: des de les 13.00 fins a les 23.00. En aquest període, et convé concentrar-hi consums lleugers, com ara veure la tele o treballar a l'ordinador.
  • Vall: des de les 7.00 fins a les 13.00 i des de les 23.00 fins a la 1.00. Els moments idonis per posar rentadores i rentavaixelles, passar l'aspirador i aprofitar el baix preu de l'electricitat.
  • Supervall: des de la 1.00 fins a les 7.00. Hores supereconòmiques perquè posis a recarregar el cotxe elèctric i estalviïs al màxim.

I de regal, un 5% de descompte en el terme de potència i també en el de consum. Per sempre.

Sense permanència, sense ensurts. Posa't en verd, estalvia, comprèn.