Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Escalfadors elèctrics: com triar el millor

Publicat el 30 Agost 2018

L'escalfador elèctric és un dels mètodes més comuns per obtenir aigua calenta a les llars. Però abans d'instal·lar-ne un, hauries de pensar si és el que més et convé i quina mena d'escalfador necessites.

La instal·lació d'un escalfador elèctric és ràpida, senzilla i barata, la qual cosa n'explica la popularitat.  Però abans de decidir-te per aquest sistema, cal que et facis dues preguntes.

 1. És l'opció que més et convé?: tot i que pot variar segons el clima, l'aigua calenta representa a l'entorn del 25% de la despesa d'energia d'una llar.  Per això és important comprovar si el que li va millor a casa teva és un escalfador elèctric, un de gas o una caldera.  En aquesta entrada analitzem una per una cada opció, però la conclusió ràpida és que els escalfadors elèctrics són la millor opció allà on no hi ha una presa de gas natural i per als segons habitatges.
 2. Si l'escalfador elèctric és la teva opció, de quin tipus l’has de triar? Continua llegint per trobar la resposta a aquesta pregunta. 

L'aigua calenta representa a l'entorn del 25% de la despesa d'energia d'una llar

Com funciona un escalfador elèctric?

Hi ha pocs sistemes que siguin més senzills que el d'un escalfador elèctric. Són dipòsits d'aigua calenta  amb una connexió a la xarxa d'aigua i una altra a la xarxa elèctrica. Quan arriba al dipòsit, l'aigua entra en contacte amb una resistència elèctrica que s'encarrega d'escalfar-la.

L'escalfador manté l'aigua a la temperatura que se li indica i només presenta dificultats quan s'ha exhaurit tota l'aigua del dipòsit. Dues dades pràctiques per conviure amb un escalfador elèctric i dutxar-se sense por:

 • En una dutxa “normal” gastes entorn de 30 litres d'aigua. Compara aquesta xifra amb la capacitat en litres del teu escalfador per fer-te una idea de quantes dutxes seguides es poden prendre sense trobar problemes.
 • Quan l'aigua s'exhaureix, l'escalfador s'ha de tornar a omplir i tornar a escalfar tots els litres.  Aquest procés triga més o menys segons el model, però sol variar entre una i tres hores.

Com triar la capacitat d'un escalfador elèctric

L'escalfador elèctric té molts avantatges (instal·lació ràpida i barata, caben a gairebé tot arreu, pràcticament no necessiten manteniment), però una gran limitació:  quan s'acaba l'aigua calenta, no hi ha més remei que esperar. 

Per això és fonamental triar bé la capacitat de l'escalfador.  Als 30 litres per dutxa, s'hi han de sumar 10 litres al dia aproximadament per fer servir els lavabos. 

 • Si vius tot sol, un escalfador de 30 litres pot ser suficient (tot i que amb un de 50 estaràs més tranquil).
 • Per a dos habitants, és recomanable triar un escalfador de 50 o 80 litres.
 • Tres o quatre habitants necessitaran un escalfador de 100 litres o més.
 • Amb més de quatre habitants s'haurà d'optar per un escalfador de 200 o 300 litres: en aquest cas, les dimensions de l'escalfador anul·len l'avantatge de caber-hi allà on sigui, ja que parlem d'aparells de pràcticament dos metres de longitud.   

En una dutxa sols gastar 30 litres d'aigua aproximadament. Aquesta dada et permet calcular la capacitat que hauria de tenir el teu escalfador elèctric.

Com triar la potència d'un escalfador elèctric

Un altre factor crucial a l'hora de triar un escalfador és la potència màxima. Com més potència tingui, més ràpid s'escalfarà l'aigua i menys hauràs d'esperar quan s'exhaureixi el dipòsit.

Per això, t’aconsellem que primer triïs la capacitat que necessites i, després, el model més potent que trobis  per a aquesta capacitat. Però aquest consell té un límit, ja que si la potència elèctrica que tens contractada és baixa, un escalfador molt potent podria fer “saltar els ploms”.

La potència dels escalfadors va des dels 1.000 W (=1kW) fins als 2.500 W (=2,5kW). Això no vol dir que si tens una potència contractada de 3,5 kW sigui convenient instal·lar un escalfador de 2.500 W. Si ho fas, l'escalfador no podrà funcionar al mateix temps que la rentadora o el rentaplats. Per tal d'evitar aquestes incomoditats, potser hauràs de contractar més potència elèctrica. 

En aquest contingut t'expliquem la potència elèctrica que necessita casa teva.

Com triar la resistència d'un escalfador elèctric

La resistència elèctrica és una de les peces més importants, ja que s'encarrega de transmetre calor a l'aigua.  El problema és que la calç s'enganxa a la resistència, que es va fent menys eficaç amb el pas del temps.

Per això cal triar una mena o altra de resistència segons la duresa de l'aigua. A Espanya predominen les aigües amb nivells mitjans o alts de duresa (que són molt alts a la zona de Barcelona-Tarragona-Castelló). Tanmateix, molts altres territoris tenen aigües toves: Madrid, Galícia, Astúries, Toledo, Càceres, Àvila, Salamanca, Valladolid, Zamora i Lleó. 

En funció d'això, hauràs de triar entre:

 • Resistència blindada: escalfa l'aigua molt aviat, però és vulnerable a la calç. Només és aconsellable amb aigües toves.  
 • Resistència ceràmica embeinada: triga més a escalfar l'aigua, però no entra en contacte directe amb l'aigua. Molt recomanable en aigües de nivell mitjà, alt o molt alt de duresa.

4 trucs per estalviar energia amb un escalfador elèctric

A més dels seus límits de capacitat, el gran desavantatge d'aquests escalfadors és l'alt consum d'electricitat . De fet, en climes molt freds difícilment serà l'opció més rendible, ja que escalfarà l'aigua a còpia de fer augmentar molt la factura de la llum.

L'escalfador consumirà electricitat per funcionar, però hi ha maneres de controlar la despesa:

 1. Models amb materials aïllants: molt recomanables, redueixen un 40% el consum elèctric perquè retarden el refredament de l'aigua emmagatzemada.
 2. Models amb màxima eficiència energètica: en aquest contingut t'expliquem tot el que has de saber sobre l'etiqueta energètica dels electrodomèstics
 3. Models programables: només s'activen quan necessites aigua calenta i la resistència roman apagada durant la resta del dia. Permeten estalviar fins a un 20%, però si tens un imprevist (per exemple: una dutxa ràpida que no havies programat) l'aigua serà freda.  
 4. .Tarifa elèctrica a la teva mida: és probable que el gros del teu consum d'aigua calenta es concentri en unes poques hores (dutxes, banys, rentadores i rentar els plats, fonamentalment). Si és així, necessites una tarifa que et permeti triar les hores en què no pagues res per la llum. Aquesta tarifa existeix: Tarifa Tempo Happy d'Endesa.

Si la teva aigua calenta depèn d'un escalfador elèctric, necessites una tarifa que t'ofereixi algunes hores de llum de franc.