Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Les apagades més grans de la història

Publicat el 8 Setembre 2017

Nova York, Ontario, Índia… Milions de persones de ciutats i països sencers se les van haver d'enginyar per sobreviure durant les grans apagades de la història. Saps quines són?

Sense tele i sense cervesa, Homer Simpson perdia el cap. Doncs imagina't què succeiria si passessis un o diversos dies sense tele, sense nevera, sense Internet, sense aire condicionat… T'has vist en cap situació similar? Nosaltres no i, la veritat, no sabríem què fer sense la nostra preuada llum artificial.

Segur que t'has quedat sense llum més d'una vegada, ja sigui per una tempesta elèctrica o una fallada del sistema. Però t'imagines estar-te hores o fins i tot dies sumit en la foscor?

No podries fer la teva partida diària a la videoconsola ni publicar en el teu fòrum preferit. I això sense pensar que, si tens vitroceràmica elèctrica, et tocaria sopar una llauna de sardines. O que t'hauries de dutxar amb aigua freda als matins. Encara que així almenys et trauries de sobre la mandra i la son de seguida. Val més això que res.

Des que es va inventar l'electricitat s'han produït algunes apagades elèctriques massives al món, que majoritàriament van ser degudes a fallades tècniques i errors humans, tot i que també a causa de desastres naturals.

Et pica la curiositat? Vols saber quines han estat les pitjors? A Endesa et mostrem les 5 principals apagades de la història de la humanitat. Agafa una llanterna i un parell d'espelmes per si de cas i segueix llegint:

Nova York, EUA, 1977

La més coneguda i documentada potser sigui la gran apagada de Nova York del 1977. Es va produir el 13 de juliol i va durar gairebé 24 hores. 9 milions de persones es van veure afectades per un incident que va desencadenar greus onades de saquejos i atracaments que van deixar 1.600 botigues danyades i 1.000 incendis provocats per actes vandàlics. L'apagada es va produir arran d'un raig pel qual es va haver de desconnectar la planta nuclear d'Indian Point.

Mentrestant, un segon raig va afectar dues línies de transmissió de 345 kV que van haver de tancar a causa de la sobretensió. I a partir d'aquí… el caos. Es diu que aquesta apagada va tenir una repercussió directa en el creixement popular del hip-hop. Per què? Fàcil: molts joves de barris marginats van aprofitar la foscor per robar equips de so i tocadiscs que no podien comprar. L'endemà, el nombre de DJ de la ciutat s'havia multiplicat.

Ontario, Canadà, 1965

Sense deixar el continent americà, viatgem fins al 9 de novembre de 1965, quan un dispositiu de seguretat defectuós o mal ajustat a l'estació de Sir Adam Beck d'Ontario, Canadà, va donar lloc a la desconnexió d'una línia de transmissió de 230 kV que va causar una reacció en cadena.

Aquesta fallada es va saldar amb una apagada de 13 hores que va afectar més de 30 milions de persones a les regions nord-americanes de Nova Jersey, Connecticut, Massachusetts, Rhode Island, New Hampshire i Vermont, i a les províncies canadenques de Quebec i Ontario.

Auckland, Nova Zelanda, 1998

Però el rècord de l'apagada més llarga de la història el té la ciutat d'Auckland, capital de Nova Zelanda, amb 66 dies! Tot va començar el 19 de febrer del 1998 amb uns problemes en un simple cable d'alimentació. Per la seva culpa, uns altres van acabar sobrecarregats i van anar fallant l'un rere l'altre “gràcies” al fet que el sistema elèctric estava notablement deteriorat. La part bona (dins de la desgràcia) és que només va afectar una part de la localitat: prop de 6.000 persones es van quedar sense llum.

L'apagada més llarg de la història va ser a Nova Zelanda i va durar 66 dies

Itàlia, 2003

Europa tampoc ha estat exempta d'apagades. I, si no, que ho preguntin als italians, que el 28 de setembre del 2003 van experimentar una apagada que va durar entre 3 i 18 hores, depenent del lloc. L'accident va afectar gairebé tota la població, prop de 57 milions de persones, i es va deure a la caiguda d'uns arbres en una línia d'alta tensió durant una tempesta. Almenys l'apagada va tenir lloc a les 03:00 de la matinada, així que la majoria no va haver de menjar espaguetis freds del dia anterior.

Índia, 2012

Si parlem en termes de població afectada, l'apagada més gran de la història es va registrar a l'Índia el 2012. Bé, en realitat van ser dues apagades: la primera va tenir lloc el 30 de juliol i va afectar prop de 300 milions d'indis. Però l'endemà se'n va produir una de més gran que va perjudicar un total de 700 milions de persones de 20 estats de l'Índia. Segons les autoritats, tot es va originar per la sobredemanda d'electricitat de certs estats indis i els febles corredors de transmissió d'energia entre les regions. Déu n'hi do.

El manteniment t'evita ensurts

I és que quedar-se sense llum no és precisament una experiència gaire divertida. Perquè no et passi mai, a Endesa et recomanem OKLlum, un servei de reparació i manteniment que té una revisió periòdica anual de la instal·lació elèctrica i una assistència tècnica que no té cap límit de sortides i inclou el desplaçament i les 3 primeres hores de mà d'obra.

A més, les sortides urgents es fan en menys de 3 hores durant els 365 dies de l'any. I per si no fos prou, si ho contractes ara podràs aconseguir un 50 % de descompte en el servei durant el primer any. Amb OKLlum, la teva instal·lació elèctrica sempre estarà en òptimes condicions.