Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Quan és més barata la llum?

Publicat el 15 Novembre 2017

El preu de l'electricitat depèn de molts factors. Per a la meitat dels espanyols, l'habitual és que sigui més barata quan hi ha menys demanda. Per a l'altra, el que val és el que posa en el seu contracte. Amb Endesa depèn només de tu: la llum serà gratis quan tu decideixis.

A primera vista, la factura de la llum sembla complicada i és normal preguntar-se “per què estic pagant això?”.

Ara parlarem d'una part important de la factura: el consum. Per entendre altres conceptes o la factura en el seu conjunt, et recomanem aquest contingut, en què s'explica tot de manera ràpida i senzilla.

En la factura, el consum és l'energia que gastes. Es mesura en kWh. El que pagues és el resultat de multiplicar el nombre de kWh consumits pel preu del kWh. Però, quin és el preu del kWh?

La resposta és: depèn. A Espanya hi ha dues grans maneres de tenir contractada l'electricitat: el mercat lliure i el mercat regulat. Aproximadament la meitat de les llars són al mercat lliure, i l'altra meitat, al regulat. Sempre ets lliure de triar en quin vols ser.

Per respondre a la pregunta "quan és més barata la llum?", és important saber en quin mercat ets:

 • Lliure: cada kWh costa el que posa en el teu contracte
 • Regulat: el preu canvia cada hora segons l'oferta i la demanda

Al mercat lliure, la llum costa el que posa en el teu contracte. En el regulat, el preu canvia cada hora”

La muntanya russa del mercat regulat

Se’n diu mercat regulat perquè el Govern en regula les condicions. Té una única tarifa, la PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor), que es pot contractar amb discriminació horària o sense.

El preu del kWh al mercat regulat (PVPC) va evolucionant cada hora de cada dia. Puja o baixa en funció de diversos factors, fonamentalment:

 • L'energia disponible: el clima hi té un paper crucial. Si bufa vent per sobre dels 14 km/h els molins de tres hèlixs generaran molta energia, si plou les centrals hidroelèctriques rendiran més, etc.
 • La demanda d'energia: en l’àmbit domèstic, durant el dia pujarà quan la gent sol estar a casa i baixarà quan se’n va a treballar o a dormir. Durant l'any, el clima també influeix: a l'hivern per escalfar l'ambient i a l'estiu per refredar-lo

El resultat és que, si ets al mercat regulat, el preu de la llum anirà pujant i baixant tot l'any. A Endesa tenim aquesta eina perquè consultis quant costa el kWh en cada moment. El més habitual és que costi menys durant les nits i els caps de setmana. Però ningú no et salva d'una muntanya russa que, en l'últim any, ha pujat un 14%.

Mercat regulat amb comptador intel·ligent o sense

La tarifa regulada (PVPC) se't pot aplicar de dues maneres, en funció de si ja tens un comptador intel·ligent o encara no:

 • Amb comptador intel·ligent: pots saber quants kWh gastes cada hora; només et cal multiplicar el preu del kWh de cada hora pel consum de kWh de cada hora.
 • Sense comptador intel·ligent: no pots saber quants kWh gastes cada hora; s'aplica un perfil de consum mitjà creat per Red Eléctrica Española (REE). Tant és l’hora que posis la rentadora o engeguis el forn, perquè per facturar-te el que comptarà serà l’hora en què ho faci l'espanyol mitjà. Al 2019 tots els comptadors seran intel·ligents i el sistema dels perfilis mitjans desapareixerà.

La llibertat de decidir-ho tot tu

Ningú no t'està obligant a res. No és obligatori ser al mercat regulat i haver d'acceptar unes oscil·lacions de preu que s’escapen totalment del teu control. Tampoc no ho és que et tractin com un ciutadà X en lloc d’algú especial, que és el que de veritat ets.

A Endesa volem que triïs i ens interessa molt que no siguis una mitjana aritmètica. Ens interessa si poses rentadores de matinada o al matí... o si no la poses mai perquè t'esperes a fer-ho tot el diumenge. Ens interessa si t’estàs molt, poc o gens a casa, o si encens el forn en tots els sopars o només els divendres, quan tens amics a casa.

Cada cosa que fas dibuixa un perfil de consum únic, que compartim amb tu en tot moment: si ets client d'Endesa només has d’entrar a la teva Àrea Privada per veure quants kWh has consumit cada hora de cada dia, cada dia de l'any.

Ara que ja saps com gastes, t'interessarà saber que tu pots decidir el preu:

 • Amb la Tarifa Tempo Happy: per treure profit de les teves particularitats, una tarifa que s'adapta a tu. Tries dues hores al dia (o un dia de la setmana) en què tots els kWh que consumeixis et surten gratis. Més informació aquí.
 • Amb la Tarifa One Llum: si no vols complicar-te la vida i només busques un preu que sigui sempre el mateix i molt barat. Tan barat que ni parlem de descomptes, perquè no els necessita. Més informació aquí.

Plogui o troni, bufi el vent o no, deixa't d'espants.

Pots decidir a quin preu pagues la llum. No deixis que t'hi obliguin.”