Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Quant gasta cada electrodomèstic en la factura de la llum?

Publicat el

Contingut ofert per 

 

Sabies que el frigorífic és l'electrodomèstic que consumeix més de la llar? Que l'stand by del televisor consumeix tant com un ordinador a ple rendiment? I que la planxa és el petit electrodomèstic que més pics de potència produeix?

Els electrodomèstics són responsables de més del 50% del consum d'energia elèctrica a la llar. Ser conscient de la despesa de cada un d'ells ens ajudarà a prendre mesures eficients per estalviar en els nostres rebuts.

Segons l'“Estudi sobre consum energètic del sector residencial a Espanya” de l'IDAE, les llars espanyoles gasten de mitjana 990 euros anuals en consum elèctric, dels quals 546 euros corresponen al consum dels electrodomèstics. Quin és el que més consumeix de tots?

El frigorífic suposa més del 30% de l'energia.

Triar una nevera eficient en la compra inicial ens pot ajudar a estalviar molts diners. Encara que el preu inicial és superior, la inversió es rendibilitza en poc temps en compensar-se amb l'estalvi de llum al llarg de la vida útil de l'aparell. Un exemple: un frigorífic classe A+++ pot consumir un 80% menys d'energia que un de classe D aproximadament. Això suposa, al llarg de la vida útil de l'aparell, evitar l'emissió a l'atmosfera d'una tona i mitja de CO2 i un estalvi de més de 1.000 euros.

El televisor és un dels altres aparells que més consumeixen a la nostra llar amb més d'un 12% de l'energia. I un dels grans culpables d'aquest consum és l'stand by. Aquest "consum fantasma" -només a la televisió- gasta tanta electricitat com un ordinador a ple rendiment.

Pel que fa a la resta d'electrodomèstics, el forn consumeix un 8,3% del total de la factura energètica, la rentadora i el rentaplats suposen un 11,8% i un 6,1% respectivament, i l'ordinador un 7,4%. Triar una rentadora classe A+++ pot consumir gairebé la meitat d'energia que una de classe D. Això es tradueix en un estalvi de més de 500 euros en la factura elèctrica. A més a més, s'evitaria l'emissió a l'atmosfera de més de mitja tona de CO2, i el consum de més de 35.000 litres d'aigua.

Si parlem en kilowatt hora, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), detalla que els electrodomèstics que més consumeixen són: el frigorífic amb 662 kWh, el congelador amb 563 kWh, la televisió amb 263 kWh, la rentadora amb 255 kWh, l'assecadora amb 255 kWh i el rentaplats amb 246 kWh.

Aprèn a estalviar en la teva factura de la llum

Una vegada que ja hem identificat els electrodomèstics que més consumeixen a casa, és fonamental prendre mesures senzilles i rutinàries que faran que estalviem molts euros en el rebut de la llum.

 • Frigorífic. És important no deixar la porta oberta per evitar que el motor treballi massa. Introduir aliments molt calents incrementa l'esforç del frigorífic per refredar i consumeix més. Mantenir-lo en bones condicions ens pot suposar un estalvi del 25% de l'energia consumida.
 • Televisors i ordinadors. Aquells aparells que incorporen tecnologia LED consumeixen un 25% menys que les LCD i, fins i tot, un 40% menys que les pantalles de plasma. És molt important apagar sempre l'stand by.
 • Rentadora. Utilitzar programes curts i rentats en fred o fins i tot 30º (la major part de l'energia s'utilitza per escalfar l'aigua) ens ajudarà a estalviar electricitat i a gastar menys aigua. Millor posar la rentadora quan estigui plena.
 • Forn. Intenta no obrir el forn mentre estigui engegat. Cada vegada que s'obre la porta es perd com a mínim un 20% de l'energia acumulada a l'interior. Un altre consell: procura cuinar el nombre més alt d'aliments d'una sola vegada.
 • Rentaplats. Utilitza programes curts i a menys temperatura per estalviar energia. No t'oblidis de carregar-lo sempre al màxim i de netejar periòdicament el filtre.
 • Assecadora. Intenta posar-la ocasionalment i a plena càrrega. El millor per reduir-ne la despesa: estendre la roba al sol.
 • Cuina. Pots aprofitar la calor residual de la cuina elèctrica o de la vitroceràmica. Per fer-ho, apaga-la cinc minuts abans de finalitzar la cocció i estalviaràs energia.
 • Planxa. La planxa és un dels petits electrodomèstics que té una potència alta i que ocasiona consums significatius en la factura. Procura planxar el nombre més alt de peces d'una sola vegada.

Més articles a -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

Limita la temperatura de l’aire condicionat a 25 graus
No és necessari fer un ús abusiu de l'aire condicionat. Et recomanem una temperatura mitjana òptima tenint en compte tant la teva salut com el medi ambient. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Calculadora de petjada de carboni
Gràcies a la calculadora Petjada de carboni de Twenergy podràs mesurar l'impacte en el medi ambient i, per tant, canviar alguns hàbits per millorar-lo. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
10 maneres de reduir la petjada de carboni
Que hi ha maneres de reduir la petjada de carboni és un fet. A Twenergy t'expliquem l'impacte que tenen els nostres hàbits i recomanacions per reduir-lo. Llegir l'article complet a twenergy.com