Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Què és el butlletí elèctric o CIE i per què t'importa

Publicat el 14 Juny 2017

Tot i que molta gent no ho sap, les instal·lacions elèctriques de totes les cases han de passar una revisió. Es fa per garantir que tot està en ordre i es reflecteix en un butlletí anomenat Certificat d'Instal·lació Elèctrica. T'expliquem quan el necessitaràs, com s'aconsegueix i quant costa.

Si has decidit canviar la potència elèctrica de casa teva o si vols donar d'alta un subministrament nou, el teu camí es pot encreuar amb el del butlletí elèctric (també anomenat CIE = Certificat d'Instal·lació Elèctrica).

Admet-ho: quan te'l van demanar vas posar cara de pòquer i no sabies de què et parlaven.

Què és el butlletí elèctric o CIE?

El butlletí elèctric és un document obligatori a totes les cases, ja siguin d'obra nova o de segona mà. Serveix per certificar que la instal·lació elèctrica està en bones condicions i compleix tots els requisits tècnics.

Es podria dir que el butlletí és a la instal·lació elèctrica el que la ITV al cotxe o la ITE a l'edifici; és a dir: l'autorització oficial per seguir funcionant.

A diferència d'altres revisions (per exemple, les que estan relacionades amb el gas), la validesa del butlletí dura bastant: caduca cada 20 anys.

Igual que amb altres revisions, és un sistema imprescindible per garantir que les instal·lacions elèctriques no suposen cap perill.

Quan el necessites?

Normalment és la companyia distribuïdora qui demana el butlletí, i ho farà a través de la companyia comercialitzadora.

Recorda: el teu contracte és amb la comercialitzadora, que és qui emet les factures. La distribuïdora s'ocupa del subministrament, els comptadors, les avaries, etc.

Aquestes són les 4 situacions més freqüents en les quals necessitaràs el butlletí o CIE:

 • 1. Has de donar d'alta la llum (perquè entres a viure a una casa d'obra nova).
 • 2. Vols apujar la potència contractada i, en fer-ho, superes el màxim que figura al butlletí. Necessitaràs un butlletí nou que certifiqui que és segur apujar la potència.
 • 3. Vols canviar la instal·lació elèctrica perquè deixi de ser monofàsica i passi a ser trifàsica.
 • 4. Fas un canvi en el contracte i tens el butlletí caducat: per això, en comprar un habitatge de segona mà, és important comprovar si el butlletí està vigent. Si no està vigent, pots demanar al venedor que assumeixi el cost de renovació.

El CIE és el document que certifica que la instal·lació elèctrica està en bones condicions.

Com s'aconsegueix?

Si necessites un butlletí elèctric, t'has de posar en contacte amb un electricista autoritzat pel Ministeri d'Energia perquè examini la instal·lació i comprovi que no hi ha errors.

El més habitual és que no hi hagi problemes greus i que la revisió acabi en menys de mitja hora. Després, el document s'ha de registrar a l'organisme oficial, la qual cosa no hauria de trigar més d'una setmana.

En el cas que el tècnic no aconsegueixi completar la revisió o trobi alguna anomalia, l'expedició del butlletí elèctric es podria retardar.

Què inclou?

Perquè el Certificat d'Instal·lació Elèctrica sigui completament vàlid, ha d'incloure el següent:

 • Dades del titular.
 • Adreça de l'habitatge.
 • Característiques de la instal·lació: ús (domèstic, oficina, hotel…), superfície, potència màxima admissible, tensió, dades de la Línia General d'Alimentació (LGA), dades de la derivació individual, comptadors i dades de les proteccions.
 • Empresa distribuïdora.
 • Empresa instal·ladora autoritzada.
 • Mesuraments de comprovació.

De tota aquesta informació, allò que més t'ha d'interessar és la potència màxima admissible, atès que el subministrament que contractis no podrà superar aquesta dada. Recorda: com més potència tinguis, més electrodomèstics podràs encendre al mateix temps sense que saltin els ploms.

Quant costa?

El preu del CIE no està regulat i depèn de diversos factors, com ara la tarifa de l'instal·lador elèctric que escullis, les dimensions de l'habitatge o les taxes que imposa cada Comunitat Autònoma.

Per donar una xifra, el més habitual és que un butlletí elèctric et costi prop de 100 o 150 euros.

Un moment: un butlletí més?

Al butlletí elèctric convencional obligatori a tot Espanya, s'hi afegeix a Catalunya el butlletí blau o BRIE.

És un complement al butlletí elèctric que la companyia distribuïdora et demanarà si vols fer una sèrie de gestions.

Caduca cada 6 mesos i està destinat a donar suport a modificacions senzilles de la instal·lació elèctrica.

El preu del butlletí no està regulat i varia molt, tot i que 100-150 € és una xifra habitual.