Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Què és un maxímetre i per a què serveix?

Publicat el

Quan a una instal·lació elèctrica li exigeixes una potència per damunt dels seus límits, salta l'automàtic i et quedes sense llum. Això no passa on hi ha un maxímetre, el dispositiu que permet passar-se de potència. Per què existeix aquesta excepció? 

A la majoria de llars i instal·lacions elèctriques, qui mana al quadre elèctric és l'ICP. L'interruptor de control de potència (ICP) no és molt llest, però sap el que es fa: si et passes de potència (o si detecta algun curtcircuit) et talla la llum.

Quan això passa (quan salten els ploms, com es deia antigament), no és cap drama. Rearmar el comptador per tornar a tenir llum és una operació ràpida i senzilla.

Però per què t'ha fet això l'ICP? Fonamentalment per la teva pròpia seguretat. Casa teva té una potència contractada que marca el límit de kW que es poden exigir al mateix temps. Però si encens més i més electrodomèstics (rentadora + forn elèctric + aire condicionat + aspiradora...) es van sumant kW i arriba un moment que l'ICP salta.

Si tens problemes amb aquest límit de kW (perquè creus que és molt alt o molt baix), has de revisar si la teva potència contractada és adequada per al teu habitatge.

Però en algunes instal·lacions elèctriques no hi ha ICP. En el seu lloc hi ha el maxímetre, un dispositiu que permet passar-se de potència.

El maxímetre permet superar el límit de potència elèctrica sense que es talli la llum.

Com funcionen els maxímetres?

En una instal·lació amb maxímetre es pot demanar més potència de la que hi ha contractada. Et passes del límit però la llum no es talla.

El maxímetre funciona de la següent manera: pren nota de la potència que es va demandant i ho va fent en blocs de 15 minuts. Per a cadascun d'aquests blocs, calcula la potència mitjana que s'ha requerit en aquest període de temps. Al final del mes, es queda amb la potència màxima que s'ha demanat i la registra.

Però tot i que el subministrament no es talla mai, passar-se de potència si que té conseqüències en la factura elèctrica. 

La potència es mesura en kW i hi ha un preu en euros per kW. El més habitual és que els maxímetres treballin amb la següent fórmula i segons 3 possibles situacions:

 • La potència màxima és inferior al 85% de la contractada: al llarg de tot el mes el pic de potència no ha arribat al 85% de la potència que figura al contracte. En aquest casos, es factura el 85% de la potència contractada.
 • La potència màxima està entre el 85% i el 105% de la contractada: el pic de potència del mes està al voltant del valor de la potència contractada i, per tant, es factura exactament la potència contractada.
 • La potència màxima és superior al 105% de la contractada: durant el mes hi ha hagut excessos de potència que s'han de pagar. S'aplica aquesta fórmula: del pic màxim de potència es resta el 105% de la potència contractada. El resultat és la potència que es facturarà.

En una llar només hi ha maxímetre si hi viuen pacients amb determinats tractaments mèdics (respiració assistida, diàlisi...).

Per què existeixen els maxímetres?

La situació normal és la següent:

 • Alta tensió o potències superiors a 15 kW: en aquestes instal·lacions hi ha un maxímetre.
 • Baixa tensió o potències inferiors a 15 kW: en aquestes instal·lacions hi ha interruptor de control de potència (ICP).

Això és a causa de què a l'alta tensió o a les potències elevades la pròpia natura de la instal·lació (indústries, fàbriques, etc.) recomana ser flexibles amb els excessos de potència. Mentre que amb baixa tensió i potències inferiors a 15 kW trobem majoritàriament llars en què preval la seguretat sobre la no-interrupció del subministrament.

No obstant això, existeixen excepcions a aquesta regla. Hi ha instal·lacions de baixa tensió o amb potències inferiors a 15 kW en què el subministrament elèctric no es pot interrompre mai, ni tan sols durant uns minuts. Per exemple:

 • Ascensors.
 • Hospitals, especialment els quiròfans i unitats de cures intensives.
 • Habitatges amb circumstàncies mèdiques especials: persones que necessiten respiració assistida o diàlisi.

Si estàs en alguna d'aquestes situacions, t'expliquem com sol·licitar que substitueixin el teu ICP per un maxímetre: