Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Quina és la velocitat de la llum?

Publicat el 29 Maig 2018

Ho has vist a les pel·lícules, ho has sentit a tot arreu, ho has dit mil vegades. Però realment, saps què és la velocitat de la llum? Aprèn a parlar amb propietat.

Deia el recentment desaparegut Stephen Hawking que una de les maneres de viatjar en el futur podria ser construir un vehicle capaç d'arribar "gairebé" a la velocitat de la llum. Deia "gairebé" perquè res no pot superar la velocitat de la llum. Aquest és un dels principis bàsics de la ciència.

El físic anglès plantejava el dilema següent: es construeix un tren que viatja a un 99,99% de la velocitat de la llum i, a l'interior d'aquest tren, un passatger corre a tota velocitats pels passadissos. En teoria, aquest passatger estaria superant la velocitat de la llum, però a la pràctica, la inexorable llei de la naturalesa li cauria al damunt.

Com? Fent que el temps fos més lent a l'interior del tren. No importa l'esprint que fes el passatger, el temps s'alentiria perquè no superés la velocitat de la llum. El temps a l'interior del tren passaria més poc a poc que a l'exterior i una setmana de viatge es convertiria en 150 anys a l'exterior.

Res no pot superar la velocitat de la llum: més de 1.000 milions de quilòmetres per hora.

Què és la velocitat de la llum?

Més enllà de teories difícilment verificables, la velocitat de la llum és una eina indispensable per a l'astronomia i la física. Gràcies a ella, podem saber a quina distància som d'altres llocs de l'univers. Però, a quina velocitat viatja la llum?

El primer en mesurar-la va ser l'astrònom anglès James Bradley, que el 1728 va determinar que la llum es mou a 301.000 quilòmetres per segon. Aquest càlcul el va fer observant el moviment de la Terra al voltant del Sol. El 1983, la Conferència General de Pesos i Mesures va redefinir el metre. Des de llavors, la llum té una velocitat exacta de 299.792,458 quilòmetres per segon.

Tanmateix, la velocitat varia segons el medi en què es trobi. Per exemple, a l'espai, la llum viatja a la màxima velocitat. Però en l'aire, baixa la velocitat fins a 299.708 quilòmetres per segon. I si entra en contacte amb un cristall de diamant, arriba al seu pic més baix: 123.957 quilòmetres per segon.

La llum viatja més ràpid a través del buit de l'espai que quan es mou a través de l'aire

Quant triga a arribar a la Terra la llum del Sol?

La resposta exacta és 8 minuts i 19 segons, ja que el Sol és a gairebé 150 milions de quilòmetres del nostre planeta. Pot semblar molt, però en realitat que no és res en comparació amb el temps triguen els fotons (les partícules que componen la llum) a anar des del centre del Sol a la superfície: 40.000 anys.

I és que mentre intenten sortir, els fotons no fan res més que xocar amb àtoms del voltant, dispersant-los d'un costat a l'altre. Durant aquest èxode mil·lenari són capaços de viatjar 696.000 quilòmetres fins que al final aconsegueixen arribar a la fotosfera.

La llum del Sol triga exactament 8 minuts i 19 a arribar fins a nosaltres

Einstein i el desafiament a les lleis de la ciència

I ara és quan preguntes: Per què no es pot viatjar més ràpid que la llum?

De fet, la pregunta hauria de ser: Per què només els fotons poden viatjar a la velocitat de la llum? La resposta és que l'acceleració fa augmentar la massa dels objectes: com més massa, menys acceleració. Però la massa dels fotons és igual a zero, i no els cal accelerar perquè des del moment en què neixen ja estan a la màxima velocitat.

Llavors és quan entra en escena Albert Einstein, un dels científics més brillants de la història i la seva teoria de la relativitat especial. Einstein contradiu el que explicàvem més amunt i manté que unes partícules anomenades taquions podrien superar la velocitat de la llum.

Segons Einstein, unes partícules anomenades taquions serien capaces de superar la velocitat de la llum

Aquesta hipòtesi queda només a la teoria i es basa en el fet que els taquions tindrien una massa i un temps imaginaris. La seva massa seria negativa i la seva velocitat creix quan la seva energia disminueix.

Els supòsits d'Einstein desafien la ciència tal com la coneixem i obre la porta una infinitat de paradoxes espaciotemporals. Fins i tot tu podries ser a diferents llocs a la vegada.

Accelera amb la factura digital

Si tornem a tocar de peus a terra, és clar que amb la revolució digital totes les gestions han guanyat immediatesa i comoditat. La factura digital d'Endesa et fa la vida més fàcil: no té cap cost associat i t'ofereix molta més informació que una factura tradicional.

No podem competir amb la velocitat de la llum, però sense cap mena de dubte, guanyem per golejada al carter. Ho sabràs tot sobre el teu consum i la teva despesa aproximadament una setmana abans que amb la versió en paper.

Sabràs més coses i les sabràs molt abans d'haver de pagar.