Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Quina potència elèctrica necessita la meva casa?

Publicado el (CA) 15 Marzo 2017
Image-1400011588011

Passar-se de potència elèctrica és una despesa innecessària, però quedar-se curt significa no poder fer la teva vida. Vés amb compte a l’hora de sol·licitar un canvi de potència sense l'ajuda d'un expert: el cost de diversos tràmits podria menjar-se l’estalvi potencial.

Per què “salten els ploms” quan tinc convidats a sopar?

Per què se’n va la llum quan tinc l'aire condicionat encès i passo l'aspiradora?

Per què no puc posar la rentadora si tinc un pastís al forn?

La resposta a aquestes preguntes no és un poltergeist, és la potència elèctrica.

La potència és la quantitat de quilowatts (kW) que pots demanar-li simultàniament a la xarxa elèctrica de casa teva. Per exemple: si tens la calefacció elèctrica encesa, poses una rentadora i poses el forn, la teva casa estarà exigint una potència aproximada d'entre 4 i 6,9 kW. Si has contractat menys de 4 kW, el més probable és que et quedis a les fosques fins que apaguis la rentadora, el forn o la calefacció.

Com més potència tinguis, més aparells elèctrics podràs encendre al mateix temps. Però com més potència tinguis, més pagaràs cada mes, ja que la teva factura elèctrica es divideix entre el consum (que pots controlar sent més eficient) i la potència (que és un cost fix i augmenta segons els kW que contractis).

Potència segons la superficie de l'habitatge

A l'hora de contractar la potència elèctrica d'un habitatge cal tenir en compte molts factors. Els principals són la superfície de l'habitatge, el nombre d'electrodomèstics que s'utilitzen de manera quotidiana i el sistema de calefacció:

  • Per a una parella que visqui en un pis d'uns 60 o 70 metres quadrats l'habitual és una potència d'uns 3,45 kW. Però si hi ha vitroceràmica o aire condicionat pot ser necessari aconseguir els 4,6 kW.
  • Per a tres o més persones en un apartament d'uns 100 metres quadrats l'ideal serien uns 4,6 kW.
  • En habitatges superiors als 160 metres quadrats (o que tenen calefacció elèctrica i aire condicionat) és probable que siguin necessaris 6 kW o més.

Més potència és més despesa

Com més gran sigui la teva potència, major serà l'import fix que pagaràs cada mes. Per això reduir una potència innecessàriament alta és una de les millors opcions per retallar la factura.

Però quina és la teva potència ara mateix? Si ets client d'Endesa, tan sols has d'entrar a la teva Àrea de Client per saber-ho (hauràs d’iniciar la sessió i, si encara no ho has fet, registrar-t’hi).

Menys potència no sempre és més estalvi

No hi ha dubte que reduir la potència et pot fer estalviar uns 60 euros a l'any per cada tram de potència que redueixis. Però tot aquest estalvi s'esfuma si, després d’abaixar-la, et quedes curt. Això podria deixar-te sense llum en encendre diversos electrodomèstics alhora. Si passés això, hauries de demanar una pujada de potència que et costaria diners.

En el millor dels casos, parlem que pagaries al voltant de 50 euros per tornar a apujar la potència. En el pitjor, més de 200. En funció de la teva situació, l'estalvi per abaixar la potència podria anul·lar-se i fins i tot acabar sortint car.

Si després d’abaixar-la et quedes curt, el cost de tornar a pujar-la es menjarà el teu estalvi

Qui tria la potència?

Els consumidors són els encarregats d'acordar amb la companyia la potència que desitgen contractar. Així mateix, els consumidors poden modificar la potència segons les seves necessitats, encara que en principi la distribuïdora tan sols està obligada a acceptar un canvi de potència a l'any.

Com calcular la potència elèctrica que necessites

Tan sols necessites conèixer els metres quadrats de la casa, els seus electrodomèstics instal·lats i el tipus de calefacció. Introdueix aquestes dades en la calculadora de potència d'Endesa.

Com saber si tens més potència de la qual necessites?

Encén tots els aparells elèctrics de casa. Si l'Interruptor de Control de Potència (ICP) no salta, és probable que tinguis més potència de la necessària.

 
 

Demana ajuda als professionals.

En cas de dubte, pots demanar assessorament tècnic sense compromís a un instal·lador autoritzat d'Endesa, el qual repassarà els antecedents de la teva propietat i valorarà totes les necessitats al detall.

En el formulari següent, selecciona el tipus "Consulta", la categoria "Assessorament" i l'assumpte "Dubtes amb la potència que necessito":

 

 

I si estàs convençut de voler reduir el teu consum elèctric, posem a la teva disposició un programa de tarifes amb les quals pots estalviar sense que te n’adonis.