Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Stand by, el famós consum fantasma

Publicat el

 

Cada mes fas front a la factura de diferents despeses derivades de l'ús de l'habitatge. No obstant això, el consum també incrementa el cost real de despesa com a conseqüència de l'efecte stand by. Això és el que passa quan endolles un aparell durant moltes hores fins i tot encara que no l'utilitzis.

El cas més clar és el de la televisió quan l'apagues i l'encens utilitzant el comandament a distància perquè et resulta més còmode fer això que aixecar-te a encendre l'interruptor.

No obstant això, des del punt de vista econòmic i també ecològic, és molt important que prioritzis l'estalvi i el consum responsable. Quan carregues durant més hores de les necessàries el teu telèfon mòbil, també estàs alimentant el consum fantasma, aquest consum silenciós que es fa visible quan reps les factures.

Quines són les conseqüències de l'stand by? En termes quantitatius és convenient tenir present que, de la despesa elèctrica total d'una casa, entre el 7 i l'11% de mitjana és consum fantasma que perjudica la teva butxaca d'una manera innecessària. És a dir, és una despesa inútil que no t'aporta res.

Consells per reduir l'stand by

Com pots integrar nous hàbits per prevenir aquest desaprofitament d'energia? Pots instal·lar temporitzadors, perquè els aparells s'apaguin en algunes ocasions i s'encenguin en altres moments, per exemple, quan finalitzes la teva jornada laboral i tornes a casa després d'un llarg dia de treball. Això et permet tenir un millor control del consum prioritzant les teves necessitats reals.

Una altra opció és que utilitzis regletes amb interruptor d'apagar, ja que això t'ajuda a no tenir els aparells encesos durant més temps del que veritablement necessites. Malgrat la influència d'aquest consum en l'increment de despesa encara hi ha una cultura popular que infravalora aquesta realitat en convertir-la en un mite. No et deixis condicionar per aquesta creença perquè la realitat és que la teva butxaca pateix les conseqüències de l'stand by. Et resultarà molt fàcil controlar el nivell de despesa, ja que la regleta té una petita llum que et recorda visualment quan has d'apagar-la. Aquestes regletes són molt útils per unir aparells connectats per proximitat d'ubicació, per exemple, la televisió i el DVD de la sala d'estar.

Un consell d'estalvi molt útil per estalviar diners en un acte tan quotidià com carregar el telèfon mòbil és que el carreguis a l'habitació on siguis en aquell moment fent alguna tasca. Per exemple, si estàs llegint el diari al menjador, connecta el carregador en un endoll d'aquesta habitació de la casa. El que sol passar quan ho fas en una altra habitació és que et centres en les teves activitats diàries i t'oblides que el mòbil s'està carregant, ja que aquest aparell està fora del teu camp visual. D'aquesta manera, la càrrega s'allarga durant hores d'una manera innecessària.

És recomanable que apaguis el telèfon mòbil durant la nit per allargar la vida útil del teu telèfon durant més mesos.

Un altre consell útil d'estalvi energètic en l'ús de l'ordinador és que vagis amb més freqüència a treballar amb el teu portàtil a la biblioteca del barri, ja que la majoria d'aquests centres ofereixen un ús que cobreix perfectament les necessitats d'una oficina. Gràcies a la connexió Wifi, podràs gaudir de la comoditat de fer les teves tasques habituals amb el teu portàtil en un servei públic.

Un altre consum invisible a la cuina és el rellotge del forn i el microones. La forma més pràctica d'estalviar diners en el consum de despesa fantasma és que, directament, desendollis els aparells que no utilitzes. És la forma més pràctica i útil d'estalviar més d'una manera realista. Per exemple, pot ser que no utilitzis l'aparell de música tots els dies. Apaga'l i encén-lo en cada moment, en funció del servei que estàs donant a aquest aparell.

I a més, tingues aquests senzills gestos com un benefici individual que no afecta gens la comoditat del teu estil de vida a casa. És a dir, quan hagis interioritzat el valor del consum responsable, fomentaràs uns hàbits que seran la teva segona naturalesa. I llavors, et semblarà impensable fer el contrari. La majoria dels aparells de casa tenen una funció temporal, no necessites utilitzar-los sempre.

L'exemple més clar és el d'una aspiradora, que la utilitzes en funció de les teves necessitats. Si no tens l'aspiradora contínuament encesa a casa teva i, a més, també utilitzes l'escombreta per fer les tasques de neteja, observa com també pots donar un ús més responsable a la resta d'aparells de la teva llar.

Un altre gest senzill és apagar l'aparell de la xarxa sense fil sempre que no l'estiguis utilitzant. No només de nit, sinó també de dia. Els aparells en mode d'espera no consumeixen energia residual sinó que el consum afecta de forma directa la factura, sobretot perquè actualment a les cases hi ha una gran quantitat d'electrodomèstics.

De la mateixa manera, si tens un ordinador de taula, recorda que és més econòmic que l'ús d'un portàtil. Si durant els pròxims mesos has d'actualitzar algun dels teus electrodomèstics, compra'n un de més eficient, consulta l'etiqueta.

És important que prenguis consciència que no és el mateix que la televisió estigui apagada que en stand by. Aquest petit matís marca una gran diferència en el consum d'electricitat.

Un altre gest que incrementa el nivell de despesa en l'ús del microones és deixar la porta oberta d'una manera permanent.

Aquests gestos senzills són bàsics per estalviar llum en el consum d'electrodomèstics. Quan ho fas no només estàs cuidant el teu pressupost en reduir el consum elèctric, sinó també estàs cuidant l'entorn natural, ja que els recursos són limitats.

I uns últims serrells: quan els teus fills utilitzin la videoconsola assegura't que no quedi en stand by en deixar d'utilitzar-la. De la mateixa manera, encén la impressora només quan la necessitis.