Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Tendències d'estalvi energètic: sis solucions per disminuir la factura de la llum

Publicat el

 

Sembla clar que la tendència en els habitatges va encaminada cap a l'eficiència energètica. Hi ha dues raons fonamentals: estalviar diners en la factura de la llum i respectar el medi ambient.

Una de les maneres d'abaratir la factura elèctrica durant els mesos d'hivern és reduir el consum de calefacció, i això també es pot fer per dues vies. D'una banda, amb una millora en l'aïllament tèrmic de l'habitatge i, de l'altra, mitjançant la innovació; és a dir, fent servir sistemes que es basin en les noves tecnologies per aconseguir un consum elèctric molt més eficient.

A més de la calefacció, una part important de la despesa extra de les factures de la llum es deu a una gestió ineficient de l'electricitat a casa, cosa que podem solucionar. Per fer-ho, tot seguit et mostrem una sèrie de sistemes que et permetran gestionar el consum de manera eficient i sumar-te a les últimes tendències d'estalvi energètic.

 

1. REGLETA ELIMINADORA DE STAND-BY

Hi ha nombrosos estudis que han conclòs que l'apagada en stand by dels aparells electrònics suposa un 15 % del consum total d'electricitat d'una casa. Fins fa poc apagàvem els dispositius electrònics de manera manual, però en l'actualitat existeixen regletes que apaguen l'equip automàticament si detecten que està funcionant en stand by.

L'apagada en standby dels aparells electrónics suposa un 15% del consum total d'electricitat

 

A més, aquest tipus de regleta permet connectar grups que funcionen de manera conjunta. Per exemple, si tenim un ordinador personal, podem connectar la unitat CPU a l'endoll mestre i, la resta de dispositius associats (impressora, altaveus, discs durs externs, etc.), els connectem a l'endoll esclau dins del mateix grup. En aquest cas, si la regleta detecta que la unitat CPU funciona en stand by, apagarà automàticament la resta d'aparells del grup.

 

2. CARREGADORS SOLARS PER AL MÒBIL

L'ús dels telèfons intel·ligents s'ha estès a gran velocitat durant els últims anys. Avui en dia és molt habitual que en una família de quatre membres cadascun d'ells tingui el seu propi telèfon mòbil intel·ligent. Això suposa un consum anual alt d'electricitat, atès que cal recarregar les bateries d'aquests telèfons almenys una vegada cada dia.

Una solució per reduir aquest consum consisteix a fer servir carregadors solars. En general, els carregadors solars disposen d'una bateria que es carrega mentre rep la llum directa del sol. Aquesta bateria és la que després transfereix l'energia directament al mòbil. El principal inconvenient d'aquest sistema és que és poc ecològic, ja que sempre necessitem una bateria addicional per poder fer la transferència de càrrega, i aquestes bateries són molt poc respectuoses amb el medi ambient pels metalls pesats que contenen.

Un altre dels inconvenients d'aquest sistema és que depenem del sol per fer la càrrega. Per sort, Espanya és un país amb molt de sol i aquesta solució ens pot estalviar un consum elèctric important a casa.

 

3. FRIGORÍFICS INTEL·LIGENTS

Tot i que aquest tema sembla una mica de ciència ficció, Samsung ja està desenvolupant un frigorífic amb una càmera integrada que es connecta al nostre telèfon intel·ligent. D'aquesta manera, mentre fem la compra al supermercat, podem veure, per exemple, si tenim carbassons a la nevera. Però això no és res: en el futur s'espera que aquests frigorífics siguin capaços de programar la temperatura a la qual han de refredar en funció dels aliments que continguin o que puguin comunicar-se amb el centre comercial per comprar directament els productes que calguin.

Evidentment, aquests avanços suposen un estalvi energètic indirecte. Si el frigorífic és capaç d'ajustar la temperatura a la necessitat de refrigeració dels aliments, estarem optimitzant el consum energètic, la qual cosa redundarà en una rebaixa en la factura de la llum.

Els frigorífics siguin capaços de programar la temperatura en funció dels aliments que continguin

 

4. TERMÒSTATS INTEL·LIGENTS

Els termòstats intel·ligents permeten que el telèfon intel·ligent s'hi connecti directament. Si donem l'avís des del mòbil que ens dirigim cap a casa, en funció de la ubicació i del trànsit estimat, el telèfon mòbil serà capaç d'enviar el temps aproximat d'arribada a casa. Mentrestant, a casa, amb el temps estimat d'arribada i la temperatura existent, el termòstat serà capaç de regular la potència de la calefacció perquè la temperatura sigui òptima quan hi arribem.

És evident que aquest tipus de sistemes haurien d'anar acompanyats d'una rehabilitació de l'habitatge, en cas necessari, per aconseguir un bon aïllament tèrmic. En general, això s'aconsegueix substituint les finestres tradicionals per finestresde trancament de pont tèrmic.

 

5. BOMBETES INTEL·LIGENTS

Les bombetes intel·ligents disposen d'un sistema de detecció de moviments que permet identificar si som a l'habitació per apagar o encendre el llum. Han de ser bombetes el cicle de vida útil de les quals no estigui determinat pel nombre de cicles d'encesa i apagada i que no generin més consum si s'encenen i s'apaguen de manera reiterada. En aquests casos, l'ideal és apostar per la utilització de bombetes LED.

 

6. APARELLS INTEL·LIGENTS

En el futur es preveu una interconnectivitat cada vegada major entre tots els aparells que tenim a casa. D'aquí a uns quants anys, per exemple, serà possible que el router es connecti directament amb el tècnic en cas que detecti una anomalia en la connexió a Internet. D'aquesta manera, ens estalviarem la feixuga tasca d'haver de contactar nosaltres amb la companyia telefònica per solucionar aquest tipus de problemes.

Si consideres que el cost de la teva factura elèctrica és molt elevat, suma't a aquestes tendències i veuràs com es redueix el teu consum de llum.