Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador.

Anar a(CA)
Pressiona la tecla de retorn per desplegar el contingut del menú. Prem la tecla de retorn per desplegar les opcions d'idioma. Prem la tecla retorn per desplegar les opcions de la mida de font.

Home principal

Pàgina desada correctament com a favorita

Reciclatge

Reciclatge

Thu Jul 17 14:33:11 CEST 2014
El reciclatge de residus permet reconvertir un producte utilitzat en un altre de nou que es pugui aprofitar per a un ús diferent. El reciclatge implica prolongar el cicle de vida del producte, cosa que contribueix al manteniment dels recursos naturals i, per tant, fa disminuir la contaminació.
 
Tant en llars com en negocis, el reciclatge és un bon hàbit que, si es fa correctament, ajuda a estalviar energia, a reutilitzar matèries primeres i a agilitzar el procés de recollida i eliminació de deixalles.
 
Descobreix què significa cada símbol, com reciclar correctament i algunes curiositats sobre la pràctica del reciclatge.
 
 
Un símbol, un significat
 
El reciclatge es va simbolitzar per primera vegada el 1970, de mans de Gary Anderson. Aquest símbol va ser un anell de Moebius en forma de triangle i va fer que Anderson guanyés un concurs patrocinat per la Container Corporation of America. Aquest primer símbol feia referència a reutilitzar, reduir i reciclar, i al fet que els materials amb els quals s'havia fabricat el producte es podien reciclar.
Altres símbols relacionats amb el reciclatge són els següents:
 
 
 
  • PET o PETE: són sigles que fan referència al fet que els envasos estan fabricats amb polietilè tereftalat. Aquests envasos solen contenir aliments o begudes.
  • HDPE: significa polietilè d'alta densitat i s'utilitza en productes de neteja de la llar o químics industrials o bosses de deixalles.
  • V o PVC: equival a vinílics o clorur de polivinil i s'utilitza per a ampolles de detergent, xampús i fins i tot finestres i materials de construcció per la seva alta resistència i durabilitat.
  • LDPE: aquestes sigles fan referència al polietilè de baixa densitat. Aquest plàstic es caracteritza per ser fort i transparent. Es fa servir en alguns objectes de decoració, mobles, bosses per a aliments congelats i fins i tot en catifes.
  • PP: és polipropilè molt resistent a la calor, de manera que s'utilitza en envasos metges, iogurts, palletes per begudes, pots de tomàquet, tapes i alguns contenidors de cuina.
  • PS: aquestes sigles fan referència a poliestirè i es troba en plats i vasos d'usar i llençar, oueres, safates d'aliments, entre altres envasos.
  • Other: en aquest símbol s'hi inclouen diverses classes de plàstics difícils de reciclar. Són els que es fan servir per fabricar materials a prova de bales, DVD, ulleres de sol, MP3 i els dels ordinadors.
 
 
La importància de reciclar correctament
 
Actualment hi ha més consciència per reciclar tant en l'àmbit domèstic com en l'entorn laboral. Això no obstant, en moltes ocasions no es fa correctament.
 
Separar els residus i les deixalles de manera adequada implica que posteriorment les empreses de reciclatge podran tornar a tractar aquests materials, de manera que els diferents tipus de matèria primera que s'han obtingut i separat en el procés de reciclatge s'utilitzaran per elaborar un objecte nou.
 
El reciclatge, però, no només té efectes positius sobre el medi ambient, sinó que s'ha convertit en un sector amb una capacitat creixent de generació d'ocupació. Les empreses de reciclatge formen una part important de la nostra economia productiva; normalment aquestes empreses no tenen ànim de lucre.
 
Els agents que intervenen en el cicle del reciclatge són els consumidors, les empreses de recollida de residus i les empreses de reciclatge. El cicle comença quan el consumidor separa els residus i els diposita en el contenidor adequat. Després comencen les tasques de recuperació de residus que es reparteixen entre 20.000 petites i mitjanes empreses. Per últim, entren en joc les empreses de reciclatge que porten a terme tasques de reciclatge i tractament de residus de molt diversos tipus: envasos, vidre, medicaments (de gran importància perquè els medicaments no es barregin amb altres residus orgànics i contaminin el medi ambient), piles i acumuladors domèstics, llums i lluminàries, i electrodomèstics, entre altres.
 
 
Molt més enllà del reciclatge... el poder de la creativitat
 
De vegades ens preguntem com ser creatius i originals alhora que col·laborem amb el medi ambient i ens estalviem diners. Doncs aquí et donem algunes idees que ben segur que et semblaran curioses.
T'has plantejat fabricar alguna vegada un llum? I si el llum és d'algun material que vulguis reciclar? No et perdis aquest llum fabricat amb bosses de plàstic. Amb aquest treball manual, no només obtindràs un objecte decoratiu i molt original, sinó que ajudaràs en el reciclatge d'un dels productes més contaminants per al medi ambient. A Espanya, fabricar i eliminar després les bosses de plàstic comporta l'emissió de 440.000 tones de gasos d'efecte hivernacle. A Espanya s'usen anualment uns 16.500 milions de bosses de plàstic i només se'n recicla el 10%. Una bossa de plàstic triga més de 150 anys a degradar-se. Després de llegir això, probablement et plantegis usar un altre tipus de bosses ecològiques i biodegradables com les de fècula de patata per a les deixalles o les de ràfia per transportar la compra.
 
Els teus fills també poden fabricar les seves joguines amb material de reciclatge i passar una bona estona entretinguts. Cotxes fets amb caixes de cartró, fantasmes amb ulls de blíster de medicaments i teles o pots per a llapis fets amb envasos reciclats, són algunes de les coses que pots fer. Ben segur que posen en marxa la seva imaginació i se'ls acudeixen moltes més coses curioses.
 
 
A dalt