Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

5 inventors que van fer possible que avui tinguis llum

Publicat el 3 Desembre 2018

Perquè en prémer un interruptor es faci la llum, va ser necessari l'enginy i la curiositat de molts científics. Entre ells, destaquen cinc grans noms.

Nikola Tesla i el corrent altern

Tesla és un dels enginyers i inventors més reconeguts. El corrent altern va ser un dels seus majors descobriments. Li va fer mantenir una crua guerra amb Edison i una amistat duradora amb Westinghouse. Als laboratoris d'aquest últim va desenvolupar el motor d'inducció de corrent altern.

D'origen serbi, va dissenyar un sistema polifàsic per transmetre electricitat a grans distàncies i va fabricar el primer radiotransmissor del món, fent possible enviar energia electromagnètica d'un lloc a un altre sense necessitat de cables.  

Al costat del seu amic Westinghouse va demostrar la superioritat del corrent altern enfront dels sistemes de corrent continu. Tots dos van aconseguir que el seu descobriment arribés a formar part de la central experimental de les cascades del Niàgara.

La teoria dels camps rotants, la bobina de Tesla o els generadors d'alta freqüència són altres dels seus invents. Durant dècades va mantenir contenciosos amb Edison per diverses patents.

Michael Faraday i l'electromagnetisme

Michael Faraday va concentrar la seva atenció en l'electromagnetisme i és autor de diversos descobriments clau, com la inducció electromagnètica, base de generadors i motors elèctrics. També se li atribueix l'obtenció d'electricitat per mitjà d'un imant en moviment i una bobina.

A més, va estudiar a fons l'electròlisi, descoberta anys abans per William Nicholson. Temps després Faraday va desenvolupar dues lleis, que porten el seu nom: lleis de Faraday d'electròlisis. Aquest descobriment el va convertir en el fundador de l'electromagnetisme i l'electroquímica.

Faraday va demostrar que el magnetisme produeix electricitat mitjançant el moviment.

James Clerk Maxwell i el telègraf sense cables

JJames Clerk Maxwell va reprendre el treball de Faraday i va ampliar els seus estudis sobre el camp electromagnètic.

Va desenvolupar quatre equacions diferencials que relacionaven matemàticament els camps elèctrics i magnètics. Aquestes equacions reben el seu nom i es coneixen com les equacions de Maxwell.

Les recerques del físic van fer possible que Heinrich Rudolf Hertz obtingués les ones electromagnètiques de ràdio. A més, el telègraf sense cables i la ràdio van néixer gràcies als seus avanços. De fet, el llegat de Maxwell en tots els camps és un dels més decisius: al llarg del segle passat, molts altres científics, com Einstein, han continuat amb les seves recerques.

Edison i la primera bombeta

Encara que molts creuen que va ser l'inventor de la bombeta, en realitat el que Thomas Alva Edison va fer va ser perfeccionar el seu funcionament perquè resultés rendible comercialitzar-la.

Els seus progressos van fer que ciutats d'Europa i dels Estats Units instal·lessin sistemes d'il·luminació elèctrica de corrent continu. Uns anys més tard, aquest sistema va ser substituït pel sistema de corrent altern elaborat per Tesla i Westinghouse, que fet i fet es va demostrar més eficient i segur.

Els descobriments i recerques d’Edison van ser fonamentals per a la creació de la vàlvula de la ràdio o l'electrònica. A més, l’inventor es va acostar a altres camps com el cinema, el transport mitjançant el ferrocarril elèctric o el telègraf.

Westinghouse el pragmàtic

George Westinghouse va veure en el sistema de corrent altern de Nikola Tesla el seu futur. Va comprar al serbi el seu projecte i el va perfeccionar incloent-hi un transformador millorat i va afegir-hi un alternador.

Fundó la Westinghouse Electric & Manufacturing Company para implantar un sistema de corriente alterna, que sustituiría al de corriente continua de Edison. Además, acumuló cerca de 400 patentes a su nombre con, entre otros inventos, un novedoso sistema para transportar el gas.

Edison no va inventar la bombeta, però la va perfeccionar perquè durés més temps i tingués sentit comercialitzar-la.