Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

  • Caldera, escalfador o termos: què és millor per a casa teva?

Caldera, escalfador o termos: què és millor per a casa teva?

Publicat el

Necessites aigua calenta ràpidament, sense falles i pagant el mínim possible. Llavors, és imprescindible que no t’equivoquis en escollir el sistema. T’expliquem quin és el més adequat per a tu.

La calefacció només es fa servir a l’hivern, però ens cal aigua calenta tot l’any, i hi ha tres grans maneres d’aconseguir-la. És normal tenir dubtes entre caldera, escalfador i termos, els tres tipus d’equips més habituals.

T’orientem per tal que sàpigues en quines situacions cada un d’ells és més recomanable.

  • Calderes: poden ser de gas natural o de gasoil. Serveixen tant per a calefacció com per a aigua calenta.
  • Escalfadors: poden ser de gas natural, de butà o de propà. Només serveixen per a l’aigua calenta.
  • Termos: funcionen amb electricitat i només serveixen per a l’aigua calenta.

Caldera:

Si necessites aigua calenta sanitària i calefacció, la millor opció és una caldera de gas de producció mixta..

Si estàs pensant en instal·lar radiadors o sòl radiant, la caldera també és la millor solució, perquè et proporciona aigua i calor de forma gairebé instantània.

LLes calderes més emprades són les de gas natural amb tecnologia de condensació. Permeten aprofitar l’escalfor latent dels gasos de la combustió per aconseguir rendiments superiors al 100 %. I què vol dir això? Doncs que podràs estalviar fins a un 30 % en la factura del gas.

Si vols instal·lar una caldera a casa teva, recorda que necessitaràs una presa de gas natural i caldrà que facis la instal·lació corresponent. Si no estàs disposat a fer obres, és millor que escullis un altre sistema de calefacció.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és la potència de la caldera. No ha de ser la mateixa per a un pis amb una única cambra de bany i una cuina que per a un apartament amb diversos lavabos, una cuina gran i moltes habitacions. Calcula 115 W per metre quadrat.

Per tal que et facis una idea, les potències més habituals són de 23-25 kW, una quantitat suficient per a un habitatge estàndard. Però si casa teva és molt gran o vius en una zona freda, pots augmentar el marge i escollir un sistema de 30-35 kW.

Multiplica la superfície de casa teva per 115. El resultat és la potència que ha de tenir la teva caldera.

Escalfador

Si només necessites aigua calenta sanitària, l’escalfador de gas és una opció recomanable. De mida més reduïda que les calderes i els termos, pot escalfar tota l’aigua que entra al sistema, sempre que no se’n superi la capacitat.

S’encarrega d’escalfar l’aigua freda mitjançant un circuit de combustió de gas (normalment gas natural, butà o propà). També hi ha escalfadors elèctrics, però la seva eficiència és més discreta.

Ara bé, els escalfadors no són totpoderosos: tenen un límit de producció que es quantifica en litres per minut. Les capacitats més habituals acostumen a ser de 5, 10 o 15 litres per minut, però hi ha models amb una càrrega molt superior. Si vols saber quina és la capacitat que necessites, cal que tinguis en compte el nombre de persones que viuen a casa i el nombre de punts de consum (la suma de cambres de banys, cuines i electrodomèstics).

Si ja tens una presa de gas, o si no t’importa canviar-te al gas butà o propà, l’escalfador és la teva opció. Instal·lar-lo és molt fàcil, i el cost del seu combustible és inferior al de l’electricitat.

L’aspecte més important d’un escalfador de gas és el límit de producció, és a dir, si pot escalfar 5, 10, 15 o més litres per minut.

Termos

Si a casa teva no pots instal·lar gas, o si és una segona residència, t’aconsellem que et plantegis la possibilitat del termos elèctric.

El seu funcionament és molt senzill: acumulen al seu interior una quantitat determinada d’aigua, l’escalfen i la mantenen a la temperatura que se’ls indiqui.

Ara bé, la pitjor part és que quan s’acaba aquesta quantitat, cal esperar a que es torni a emplenar d’aigua i a que s’escalfi per poder-la utilitzar. De quant de temps estem parlant? Depèn del model i de la quantitat, però podríem dir que entre una i tres hores, més o menys.

Per aquest motiu és fonamental determinar la quantitat d’aigua que necessitaràs. Una mala elecció farà que t’acabis dutxant amb aigua freda. Informació per als teus càlculs: amb cada dutxa gastes aproximadament 30 litres d’aigua.

Així que, si sou dos en un apartament, necessitareu com a mínim un termos d’uns 80 litres. Amb quatre habitants serà millor optar per un de 100 litres i, si sou família nombrosa, un de 250 litres.

Deixant de banda la seva capacitat limitada, el seu principal inconvenient és el consum d’electricitat, una font d’energia més cara que el gas. Ara bé, això deixa de ser un problema amb la Tarifa Tempo Happy d’Endesa. Tindràs dues hores d’electricitat gratis al dia. Així podràs programar l’escalfador per a aquest interval.

El seu principal avantatge és la versatilitat: instal·lació ràpida, neta i barata, caben a qualsevol racó (en posició horitzontal i vertical) i gairebé no necessiten manteniment.

Amb cada dutxa gastes uns 30 litres d’aigua. Aquesta dada és fonamental a l’hora d’escollir un termos elèctric.

Posts Recents