Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Calefacció i aire en el cotxe: ¿quanta gasolina consumeixen?

Publicat el 5 Juliol 2019

La calefacció i l'aire condicionat en els cotxes de gasolina tenen funcionaments completament diferents. I tot canvia si parlem de cotxes elèctrics. Calculem la despesa per a la teva butxaca.

Avui dia ens és difícil imaginar un viatge en cotxe sense calefacció o aire condicionat, segons l'estació de l'any. Però durant la meitat de la seva història, els automòbils no tenien cap de les dues coses.

Només a partir de 1940 van començar a sorgir alguns models capaços de refredar/escalfar el seu interior a voluntat. I encara es poden trobar cotxes que, en les seves versions bàsiques, no porten aire condicionat.

Però, quanta gasolina gasta posar la calefacció o l'aire condicionat del teu cotxe?

La calefacció del cotxe et surt de franc

Encara que molta gent no ho sàpiga, posar la calefacció no incrementa el consum de gasolina del cotxe.

La calor s'obté de l'energia generada pel mateix motor, per tant només cal que estigui encès per obtenir calefacció. Per això, si encens la calefacció així que arrenques, has d'esperar uns minuts fins que en comences a sentir l'efecte (l'estona que triga a escalfar-se el motor).

Tanmateix, és fals dir que el seu consum és igual a zero. El ventilador que fa passar la calor a l'interior del cotxe xucla energia de la bateria. I per carregar la bateria, sí que es gasta una mica de gasolina, encara que sigui realment ben poca.

En aprofitar l'excés de calor del motor, la calefacció d'un cotxe surt pràcticament de franc.

Aire condicionat: fins a 1 litre per 100 km

L'aire condicionat, en canvi, fa servir un compressor acoblat a la corretja del motor per poder funcionar. Això consumeix energia i, per tant, gasolina. Aproximadament entre 0,2 litres i 1 litre de gasolina per cada 100 km.

Òbviament, consumir més o menys depèn tant de la temperatura exterior com de la intensitat a què posis l'aire. La màquina ha de refredar l'aire de l'interior del cotxe: com més graus l'hagi de fer baixar, més gasolina gastarà.

L'aire condicionat d'un cotxe gasta entre 0,2 i 1 litre de gasolina per 100 km.

Cotxes elèctrics: menys malbaratament, més sostenibilitat

Amb els cotxes elèctrics tot canvia. Un motor tèrmic desaprofita gran part de la calor que genera. Com hem vist, d'aquesta part desaprofitada és d'on surt la calefacció en un cotxe de gasolina.

SEn canvi, un cotxe elèctric procura no desaprofitar res. Per això, si poses la calefacció, el consum d'energia (en aquest cas elèctrica) pujarà considerablement.

Parlem, doncs, d'un canvi de model. Quan et desplaces en un cotxe de gasolina, malbarates energia a cada metre... i un efecte col·lateral d'això és que pots obtenir calefacció a partir d'aquest malbaratament. Però seria inexacte dir que aquesta calefacció et surt de franc. Prové de la gasolina que estàs (mal)gastant.

Quan et desplaces en un cotxe elèctric, tot està més controlat. Quan el cotxe s'atura, el consum d'energia s'interromp. A menys que hagis de fer servir llums, ràdio... o la calefacció i aire condicionat. La idea aquí és consumir sempre el mínim possible, per anar-se acostant al malbaratament zero.

Si vas en un cotxe elèctric i necessites aire condicionat o calefacció, l'energia necessària s'extraurà directament de la bateria de tracció. Tindràs la calor o el fred que vulguis, però a canvi, l'autonomia del vehicle baixarà. En quina mesura? En condicions normals, entorn d'un 10% o 20%.

Per solucionar-ho, ja hi ha fabricants que estan implantant en els seus models elèctrics una petita bomba de calor. Aquest invent tan comú a llars i oficines es fa així un forat en la mobilitat del futur, en garantir un màxim rendiment en qualsevol condició atmosfèrica.

En els cotxes elèctrics, tant l'aire com la calefacció consumeixen energia de la bateria i, per tant, en redueixen l'autonomia.