Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Consells per canviar la instal•lació elèctrica de casa teva

Publicat el 28 Març 2019

Entre els budells de casa teva hi ha la instal•lació elèctrica, un conjunt de cables i dispositius essencials perquè la teva casa funcioni. Com tot equipament, amb el pas del temps es desgasta i és necessari substituir-la.

El primer que has de tenir en compte a l'hora de canviar la teva instal•lació elèctrica és la seguretat. Qualsevol manipulació de la teva instal•lació ha d'estar recolzada per uns estrictes protocols per evitar accidents. Per això et recomanem posar-te en mans d'un expert.

Pots encarregar-li a un professional i desentendre't completament. O bé pots entendre el procés a fons per supervisar el que farà el tècnic especialitzat.

Pas 1: tallar el corrent

Abans de tocar res cal tallar el subministrament elèctric de tota la casa. Cerca l'interruptor general al teu quadre elèctric i baixa'l. Tot seguit comprova que no hi ha corrent apagant i encenent diversos interruptors.

Qualsevol professional hauria de tenir-ho molt en compte, però per si de cas et convé saber i vigilar perquè es compleixin dues premisses fonamentals:

  • 1. Respectar en tot moment el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió, que ofereix un marc de condicions tècniques.
  • 2. Utilitzar únicament eines i productes homologats.

Pas 2: dibuixar el projecte

Una vegada garantida la seguretat, és moment d'agafar paper i llapis. Dibuixa un plànol de casa teva, habitació per habitació, sense estalviar detall. El paper quadriculat és el recomanat. Necessitaràs també un metre per conèixer amb exactitud les dimensions de cada paret i cada espai.

Una vegada acabat un mapa que es correspongui a la realitat, hauràs d'incloure-hi punts de llum, endolls i interruptors. No t'oblidis de cap dels existents i pensa bé en els que vols afegir. Tingues en compte on estaran els mobles, per on entra la llum natural, etc.

Quan acabis el croquis, revisa'l una última vegada abans d'agafar llapis de colors i anar unint endoll amb endoll:

  • Un color que uneixi els endolls de menor resistència (10 amperes), que seran els que s'usaran amb menor potència (llumetes, carregar mòbils, radiodespertador…).
  • Un altre color que uneixi els endolls de resistència mitjana (16 amperes), que seran els corresponents a radiadors elèctrics, per exemple.
  • Un últim color que uneixi els endolls de major resistència (25 amperes), que seran per als electrodomèstics amb major potència. La rentadora, la nevera, el rentavaixella, els aparells d'aire condicionat… es connectaran a aquests endolls.

Quan acabis d'unir els endolls entre si, prolonga totes les línies per arribar fins al quadre elèctric. Allí és on es concentren els elements de protecció i control de la instal•lació elèctrica.

El quadre elèctric generalment compta amb l’IGA (interruptor general automàtic), que és el que es desconnecta sol per evitar els curtcircuits. També veuràs l'ID (interruptor diferencial), que salta quan es genera una fuita de corrent. Finalment, el quadre compta amb diversos interruptors automàtics que controlen diversos elements o zones de la casa per evitar sobrecàrregues o curtcircuits.

La idea és concentrar les preses de menor resistència en un sol interruptor automàtic. Per a la cuina, en canvi, et recomanem que instal•lis diversos interruptors automàtics (per exemple: un per al forn i la cuina, un altre per la rentadora i el rentavaixella, un altre per al frigorífic…). Tant calefacció com aire condicionat hauran de tenir cadascun el seu automàtic corresponent.

Pas 3: executar el que has planejat

Una vegada que tens tot planejat, has de passar a prendre altres decisions. Si vols que el cablejat vagi encastat (per l'interior de murs), hauràs de fer obres i pintar. Si, en canvi, decideixes que els cables vagin per fora, hauràs d'instal•lar canaletes que tapin els cables per estètica i seguretat. Pots fer servir falsos sostres o sòcols com a solucions decoratives.

Recorda, també, que a l'hora de triar els cables, existeix una classificació per aïllament (que podràs comprovar mirant el color del cable). Si et decantes pel cablejat superficial, tingues en compte que els cables flexibles són més versàtils per adaptar-se a cantonades. Finalment, no oblidis que totes les preses de corrent han d'estar connectades al conductor de fase (cable negre, marró o gris), al neutre (cable blau) i a la caixa de derivació (o presa de terra).

Per acabar cal col•locar interruptors i endolls. Els interruptors solen col•locar-se a 110 centímetres del terra i els endolls entre 20 i 30 centímetres del terra. Alguns endolls, com els de les tauletes de nit del dormitori, el bany o la cuina, hauran d'anar a alçades diferents, ja que serviran per connectar dispositius diferents.

Els endolls han d'estar a 20-30 centímetres del terra. Els interruptors, a 110 centímetres aproximadament.

Bonus: atenció amb el lavabo

Els lavabos compten amb mesures especials de seguretat. Existeix un espai on no pot haver-hi instal•lació elèctrica i rep el nom de Volum de Prohibició.

Així mateix, hi ha un altre espai on no s'han d'instal•lar llums que no siguin Classe II, sense interruptors ni preses de corrent.

El futur de la teva instal•lació elèctrica

Una vegada renovada, qui et garanteix que tot funcionarà correctament? Com saber que no hi haurà avaries inesperades o que passats pocs anys no hauràs de tornar a fer una altra obra? Qui pot assegurar-te això?

La resposta és: ningú. No hi ha ningú que pugui predir el futur, però existeixen maneres d'afrontar-lo amb total tranquil•litat.

Si contractes un servei de manteniment que et cobreixi les avaries i reparacions a la teva instal•lació elèctrica, deixaràs de preocupar-te i sabràs que la teva instal•lació queda en mans de professionals que acudiran GRATIS davant qualsevol emergència: