Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Ciutats amb més i menys hores de llum

Publicat el 22 Gener 2018

Hi ha llocs on amb prou feines llueix el sol… i d’altres on ho fa massa. Per sort, l'energia elèctrica salva la situació, donant llum quan no n’hi ha i refrescant l'ambient si fa massa calor. 

Quan fa fred penses en sol, platja, calor… Però t'imagines un lloc on cada dia o gairebé cada dia hi faci sol?

En alguns llocs sobra sol i en altres falta. Uns tiren d'aire condicionat i altres necessiten donar-li a la bombeta. Repassem els llocs amb més i menys hores de llum solar a l'any. 

Llocs del món amb més hores de llum

1. Yuma (Estats Units)

D'acord amb les dades de l'Organització Mundial de Meteorologia, Yuma, a l'estat d'Arizona és el lloc amb més sol del món. Hi fa un total d'11 hores de sol a l'hivern i fins a 13 a l'estiu. Això fa que Yuma tingui una mitjana de 4.015 hores de sol a l'any.

Així, de primeres, sona fantàstic Però en realitat no és tan bonic, ja que els més de 90.000 habitants de la ciutat han de fer front a un clima àrid, propi del desert de Sonora, que tenen a tocar.

Les pluges no superen 200 mm anuals i les temperatures sobrepassen els 40 °C gairebé 100 dies a l'any. És un forn que et faria desitjar una tarda de pluja hivernal.

2. Phoenix (Estats Units)

Per trobar la segona ciutat amb més sol del planeta no cal anar gaire lluny. Phoenix, la ciutat més gran d'Arizona, és medalla de plata amb 3.872 hores anuals de sol.

Col·loquialment es coneix com “la Vall del Sol” (quanta imaginació…) i té una població aproximada d’un milió i mig d’habitants. Aquí és habitual que el cel que el cel estigui serè i hi faci una mitjana de 300 dies de sol a l'any.

Però la calor, igual que a Yuma, és l'altre gran protagonista dels dies. Phoenix arriba a 38 °C durant 89 dies a l'any. És habitual que se sobrepassin temperatures de més de 40 ºC i al 1990 es va arribar a la temperatura rècord de 50 °C.

3. Assuan (Egipte)

Des d'Amèrica saltem al continent africà i, més concretament, a la conca del Nil. Situada a la part sud d'Egipte, Assuan és l'urbs més assolellada d'Àfrica, amb 10,6 hores de sol al dia, unes 3.863 hores l’any.

Davant d’Assuan hi ha l'antiga ciutat d'Elefantina, que va ser un important emplaçament fins al període hel·lenístic.

La ciutat amb menys sol del món està a Noruega i passa 6 mesos a l'any a les fosques.

Llocs del món amb meys hores de llum

1. Rjukan (Noruega)

Imagina't un poblet envoltat de muntanyes situat en una vall del sud de Noruega. Rjukan, a uns 170 quilòmetres d'Oslo, és un dels llocs més curiosos del món. El seu atractiu natural és alhora la seva pitjor característica. A causa de la seva situació geogràfica, Rjukan passa 6 mesos l'any sense rebre gens de llum solar. De setembre a març, les muntanyes fan impossible que els rajos de sol il·luminin el poble.

Però la seva situació ha canviat des de fa un parell d'anys. Després d'un segle passant mig any en contínua penombra, el 2013 s’hi van instal·lar 3 miralls heliòstats, que es mouen i giren sobre un determinat eix per captar la llum solar. A causa del seu sistema de seguiment, els miralls s'orienten sempre en funció de l'altura del sol i en reflecteixen la llum fins a la plaça central, on els habitants de Rjukan poden prendre una mica el sol mentre xerren amb els seus veïns.

2. Barrow (Estats Units)

Tornem al gegant nord-americà per visitar Barrow, situat a l'extrem nord d'Alaska. Aquest punt, el més septentrional dels Estats Units, és una important fita geogràfica que marca el límit entre dos dels mars marginals de l'oceà Àrtic: el Chukchi i el Beaufort.

Recentment va canviar el nom per Utqiaġvik amb la intenció d'honrar els pobles indígenes i les arrels inuit de l'àrea, sobretot de la cultura Thule.

Barrow va saltar a la fama gràcies a “30 dies de foscor”, una pel·lícula en què un grup de vampirs aprofita les seves allargades postes de sol. I és que, a causa de la seva ubicació a només uns centenars de quilòmetres del Cercle Polar Àrtic, Barrow pot arribar a estar dos mesos sense veure la llum solar.

Potser per compensar, Barrow pateix el conegut “sol de mitjanit”: l'astre rei surt al maig i no es pon fins al cap de 3 mesos.

3. Tórshavn (Illes Fèroe)

La capital de les illes Fèroe, Tórshavn, no és apta per a fredolics. Enmig de l'Atlàntic Nord, entre la costa escocesa i Islàndia, hi ha un arxipèlag fustigat pel fort vent i on la boira i els cels ennuvolats són la tònica diària habitual.

A Tórshavn només veuen el sol uns 37 dies a l'any, una mitjana de 840 hores anuals. La resta de l’any és millor anar ben abrigat perquè la temperatura mitjana no arriba als 7 °C.

Madrid, València i Sevilla ronden les 2.900 hores de sol anuals. Barcelona es queda en 2.400.