Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com pots apagar casa teva abans de marxar de vacances

Publicat el 29 Juliol 2019

Tu et pots relaxar uns dies a la platja o a la muntanya, però la teva factura elèctrica no deixa de treballar. Encara que no siguis a casa, hi ha electrodomèstics que segueixen consumint energia. T'expliquem com pots reduir al mínim aquesta despesa.

Les vacances són per a gaudir-ne. Ja siguin uns dies o unes quantes setmanes, els diners que t'hi gastis valdran la pena.

Una altra cosa és la despesa inútil que generarà casa teva mentre siguis fora. Perquè sí, una casa buida segueix gastant electricitat. Part del que deixes endollat segueix consumint kWh.

A la tornada de les vacances, les sorpreses són freqüents. Per què la factura no és de 0 euros?

Bé, per començar, hi ha el terme fix de la factura: la potència contractada que has de pagar independentment de la quantitat de llum que facis servir. Pagues per estar connectat a la xarxa elèctrica, i tant és que no hagis estat a casa.

I què passa amb el terme variable? Per què el teu consum elèctric no és igual a zero durant els dies en què has estat fora? Perquè el teu consum no ha estat de 0 kWh. Alguns electrodomèstics t'estan robant euros.

T'expliquem com pots deixar la casa ben apagada abans de marxar cap a la teva destinació de descans.

Dona vacances a la nevera

Només cal fer un tomb per l'habitatge per comprovar que molts aparells elèctrics segueixen funcionant encara que tu no hi siguis. El més important és la nevera, que consumeix més del 30 % de l'electricitat de casa teva.

Si has de marxar més de 3 dies pots donar vacances a la nevera. Si la desendolles, aconseguiràs un consum zero, però atenció!, perdràs tots els aliments peribles que hi hagi a dins. L'has de buidar i deixar la porta completament oberta per impedir que proliferin les floridures i les males olors.

Sovint, buidar la nevera i desendollar-la és una aventura poc recomanable. Si tens molt de menjar (o molta mandra), n'hi haurà prou de posar el termòstat en la posició de fred mínim. Així, seguiràs conservant els aliments i aconseguiràs estalviar al voltant d'un 6 % d'energia per cada grau que apugis.

Digues adeu al termos elèctric

Si l'aigua calenta procedeix d'un escalfador elèctric i l'apagues, pots arribar a estalviar fins a un 25% del consum del teu habitatge durant les vacances.

A més, pensa-ho bé: no té sentit mantenir aigua calenta si no la faràs servir.

L'stand-by és el teu pitjor enemic

Apagues tots els llums de la casa però deixes encès el pilot vermell de la tele? És una despesa totalment innecessària. Aquests electrodomèstics en mode d'espera suposen entre el 7 i l'11 % del total de tota la llum que consumeixes durant l'any.

A més de fer desaparèixer totes les llumetes abans de sortir per la porta, has de saber que hi ha electrodomèstics que segueixen consumint energia quan estan desactivats.

El millor exemple és l'ordinador: si el deixes endollat, segueix absorbint kWh de la xarxa. Passa el mateix amb l'aire condicionat i els carregadors de mòbil.

Desendolla-ho tot abans de marxar. El millor truc és fer servir bases múltiples amb interruptor

Desactiva el quadre elèctric

Si vols estalviar de debò, pots eliminar tota la llum a través del quadre elèctric.

Si talles el corrent, evitaràs el consum d'electricitat de qualsevol aparell.

Controla a distància tot el teu consum

Si mentre estàs de vacances vols seguir tenint el control total del consum de casa teva, activa la factura digital.

Podràs espiar a distància el teu consum. Només hauràs de connectar-te a Internet (des d'un ordinador, un mòbil o una tauleta després de descarregar-te l'app d'Endesa) i veuràs amb màxim detall quanta llum consumeix casa teva, durant cada hora de cada dia.

Així sabràs si t'has deixat algun aparell engegat i fins i tot podràs configurar alertes al correu electrònic (o al mòbil) que t'avisin quan el teu consum superi una xifra determinada de kWh.