Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com apagar casa teva abans de marxar de vacances

Publicat el 11 Abril 2019

Tu pots anar uns dies a la platja o a la muntanya, però la factura elèctrica no pot acompanyar-te. Encara que no estiguis a casa, molts dels teus electrodomèstics seguiran consumint energia. T'expliquem com reduir al mínim la despesa que farà casa teva mentre siguis fora.

Les vacances són per gaudir-les, ja siguin uns pocs dies o diverses setmanes. Si et relaxes i ho passes bé, el que et gastis estarà ben gastat. Una altra cosa és el cost inútil que generarà casa teva mentre estiguis fora. Perquè sí, hi ha vegades en què una casa buida segueix consumint electricitat.

Part del que deixes endollat segueix consumint kWh i són freqüents les sorpreses a la tornada. Per què la factura que correspon al mateix temps que has estat fora no equival a zero euros? Bé, per començar hi ha el terme fix, la potència contractada que has de pagar independentment de quant utilitzis la llum. Per què en el teu consum d’aquests dies o setmanes no hi figura un zero? Perquè el consum no ha estat de 0 kWh. Hi ha electrodomèstics xucladors que t'estan robant euros. T'expliquem com deixar la casa ben apagada abans de marxar al relax.

Dóna-li vacances a la nevera

Només cal fer una volta per l'habitatge per comprovar que molts aparells elèctrics seguiran funcionant encara que tu no hi siguis. El més important és, per descomptat, el frigorífic, que consumeix més del 30 % de l'electricitat de casa teva. És un element indispensable i el que més despesa produeix.

Si has d’estar fora més de tres dies pots compadir-te de la nevera i donar-li unes merescudes vacances. Desconnectant-la aconseguiràs un consum zero, però tingues en compte que perdràs tots els aliments que hi puguis tenir. Has de buidar-la del tot i deixar la porta oberta perquè, en cas contrari, les males olors i la floridura s'apoderaran del seu interior.

Però, en la majoria de les ocasions, buidar-la resulta tota una odissea. Si tens gaire menjar, no et preocupis, n’hi ha prou amb posar el termòstat en la posició de menys fred possible. Així, conservaràs igualment els aliments i aconseguiràs estalviar al voltant d'un 6% d'energia per cada grau que pugis.

Acomiada't del termo elèctric

Si l'aigua calenta procedeix d'un escalfador elèctric, apagant-lo pots arribar a estalviar fins a un 25% del consum del teu habitatge durant les vacances. A més, pensa-ho… no té cap sentit mantenir calenta aigua que no utilitzaràs.

L’standby, el teu pitjor enemic

Apagues tots els llums de la casa però deixes el pilot vermell de la televisió encès? És una adespesa energètica totalment innecessària. Pensa que aquests electrodomèstics en mode d'espera suposen entre el 7 i l’11% del total d'electricitat consumida de tot l'any. Has d'apagar sempre del tot els teus aparells. Oblida't de l’standby, és el teu pitjor enemic energètic.

Tingues en compte a més, que l’standby també existeix encara que no hi hagi cap llumeta. Molts electrodomèstics segueixen consumint energia fins i tot desactivats. Per exemple, encara que estigui apagat, l'ordinador segueix consumint energia mentre estigui endollat. Passa el mateix amb els carregadors de mòbils o l'aire condicionat. Mentre segueixi endollat es mantindrà consumint electricitat. Per això, davant el dubte, el millor és desendollar tots els dispositius elèctrics de l'habitatge. Pots fer-ho fàcilment posant regletes d'endolls amb interruptor.

Desactiva el quadre elèctric

Si ets un superestalviador, la millor opció és treure la llum a través del quadre elèctric. Tallant el corrent de tots els subcircuits (=baixant els diferencials) evitaràs el consum d'electricitat de qualsevol aparell que estigui endollat.

Si mentre estàs de vacances vols seguir tenint el control total del consum de casa teva, registra't a endesaclientes (o si ja estàs registrat, entra a la teva Àrea Privada). Podràs espiar a distància el teu consum. Només hauràs de connectar-te a Internet (des d'un ordinador o des d'un mòbil/tablet després de descarregar-te l'app d'Endesa) i veuràs amb tot detall quanta llum consumeix casa teva, cada hora de cada dia. Així sabràs si t'has deixat alguna cosa encesa i fins i tot podràs configurar alertes que t'avisin al correu electrònic (o al mòbil) quan el teu consum superi una determinada xifra de kWh.

I ara sí, tanca tot bé, no t'oblidis de res i… bones vacances!