Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com es genera l'energia elèctrica (Part 2)

Publicat el 5 Març 2019

No es pot viure de l'aire... o sí? L'energia eòlica és una de les formes més netes d'aconseguir electricitat. T'expliquem de quina manera el vent es transforma en electricitat per a casa teva.

El vent és una de les forces de la Naturalesa i l'ésser humà l'ha utilitzat en benefici seu des de temps immemorials. Era el motor que utilitzaven els vaixells per arribar a nous ports i el que feia girar les aspes dels molins.

No va ser fins als anys 80 quan l'energia eòlica va prendre certa rellevància com a font d'electricitat de caràcter net i renovable.

En les últimes dècades, els parcs eòlics han aparegut en paisatges de tot el món i els aerogeneradors s'han convertit en tot un símbol de sostenibilitat i eficàcia. Espanya, al costat de Dinamarca i Holanda, és un dels països amb major taxa de generació eòlica.

Com es genera l'energia eòlica?

No és fàcil d'explicar amb poques paraules, però ho intentarem: la força que exerceix el vent sobre els molins de tres hèlixs crea una energia mecànica que es transfereix a una sèrie de filferros de coure, on es genera, ara sí, l'energia elèctrica.

I més concretament, els qui transformen el vent en energia són els anomenats aerogeneradors o turbines eòliques, que articulen al seu interior un generador elèctric amb els seus sistemes de control i de connexió a la xarxa.

Espanya, al costat de Dinamarca i Holanda, és un dels països amb major taxa de generació eòlica

Què és el vent?

Ara que, pensant-ho bé, potser hem anat massa ràpid i ens hem saltat una pregunta clau: d'on surt el vent?

És quelcom tan comú que ni tan sols ens qüestionem com es genera. La mitologia grega atribuïa al déu Èol el control dels vents, però la ciència diu que el seu origen està en els efectes que el Sol té sobre el nostre món.

Entre l’1% i el 2% de la radiació solar que absorbeix el planeta acaba convertida en vent. Això es deu al fet que l'escorça terrestre transfereix una major quantitat d'energia solar a l'aire, fent que aquest s'escalfi, es torni menys dens i s'expandeixi. Al mateix temps, l'aire més fred i pesat -que prové de mars, rius i oceans- es posa en moviment per ocupar el lloc deixat per l'aire calent.

El vent no és una altra cosa que l'aire en moviment. Masses d'aire que es van desplaçant des de zones d'alta pressió atmosfèrica cap a altres de menor pressió a través de velocitats proporcionals a les diferències de pressió entre ambdues zones (a major diferència, més fort bufa el vent).

On instal·lar un parc eòlic?

Per norma general, els aerogeneradors se solen situar en zones properes a la costa. Això s'explica per la quantitat de corrents tèrmics que es generen entre el mar i la terra. També és habitual instal·lar-los en planes continentals i zones muntanyenques, on són freqüents els vents de gran velocitat.

Però una cosa és fer volar un estel i una altra de molt diferent és aconseguir energia. Pel segon necessitem vents que bufin entre els 10-14 km/h i els 90 km/h. Si la majoria dels dies ens quedem curts (o ens passem), aquest lloc no és apropiat per a un parc eòlic.

A més, hi ha una sèrie de requisits fonamentals per engegar un parc:

  • Més de 2.000 hores de vent a l'any (equival a 83 dies bufant sense parar).
  • És imprescindible respectar la fauna de l'entorn, establint un pas per a aus entre els aerogeneradors.
  • El nucli urbà més proper ha d'estar a més d'1 km de distància per evitar la contaminació acústica.
  • Està prohibida la instal·lació en sòls no urbanitzables.
  • No pot interferir amb els senyals electromagnètics dels voltants, ja que les línies de televisió, ràdio o telefonia podrien veure's afectades.

Del cel a casa teva

El vent bufa, les aspes d'un molí giren a tota potència... i ja tens electricitat neta i pura. Però com arriba a casa teva?

Aquest procés comença amb un transformador que incrementa aquesta electricitat més de quatre vegades per després enviar-la mitjançant cables terrestres fins a una subestació elèctrica, on la seva potència torna a ser ampliada.

Ara tan sols queda enviar tota aquesta energia fins a la teva llar a través de la xarxa elèctrica convencional.

El futur de l'energia eòlica

Malgrat la seva estesa instal·lació, l'energia eòlica segueix sent una font en desenvolupament. La més coneguda és l'energia eòlica terrestre, però cal tenir en compte que la superfície del mar és molt més extensa que la terra ferma.

En els últims anys s'ha desenvolupat l'anomenada energia eòlica offshore o eòlica marina: plataformes de molins mar endins.

Aquestes instal·lacions tenen un futur prometedor. Compten amb una vida útil més llarga que les terrestres i acaben produint més energia, ja que mar endins la velocitat del vent és més constant.

El futur és per a l'energia eòlica offshore o eòlica marina: molins que se situen mar endins

En propers capítols d'aquest curset, aprofundirem en altres fonts d'energia. No faltis a classe!

Fes clic aquí per llegir el primer lliurament >

Punxa aquí per saber-ho tot sobre l'energia solar fotovoltaica >