Si prefereixes veure el web sempre en català, fes clic aquí.

Així estalvien energia les famílies espanyoles

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, les llars espanyoles gasten 746 euros en electricitat i 266 euros en gas de mitjana cada any. Com intenten estalviar?

Hi ha moltes maneres de gastar energia, i te les hem explicat totes al projecte de dades massives (Big Data) "La teva energia compta".

Però a més d'aquesta informació profunda i detallada, és interessant consultar l'última Enquesta de Pressupostos Familiars de l'Institut Nacional d'Estadística. Les conclusions són clares: el 3,5% de tot el que gastem se'n va en energia.

Darrere d'aquesta estadística hi ha una realitat de milions de famílies amb despeses molt diferents, a causa del nombre de membres, els seus hàbits, les seves necessitats o fins i tot el lloc on viuen. Això sí, tots tenen un únic objectiu: estalviar en el consum d'energia.

Fem un repàs del país i triem cinc unitats familiars molt diferents, per veure quins costums tenen i quins trucs fan servir per estalviar.

 

Quan vius en una casa rural

En Jesús Padín i la Rosa Domínguez tenen 56 i 54 anys. Viuen a les Rías Baixas, molt a prop de la localitat turística Sanxenxo (Pontevedra). Teòricament, no haurien de consumir gaire electricitat, ja que l'últim dels seus dos fills es va casar i va abandonar la llar fa tres anys, però la realitat és molt diferent.

En Jesús i la Rosa, després de gairebé 30 anys treballant a Suïssa, van decidir invertir una bona part dels seus estalvis per convertir una propietat familiar en diversos allotjaments rurals. En total, tenen tres apartaments, als quals cal sumar el seu propi habitatge.

"La nostra despesa en llum canvia molt", ens explica la Rosa. "Hi ha mesos, sobretot a l'hivern, en què amb prou feines lloguem cap apartament, tret d'algun cap de setmana. Llavors consumim molt poca llum, però a l'estiu, que estem plens, el consum es dispara".

En Jesús i la Rosa no fan servir la discriminació horària. "No podem esperar a la nit per posar rentadores o planxar, ho fem en qualsevol moment del dia". Per això, prefereixen una tarifa de llum amb preu fix les 24 hores.

Per a ells, l'ús eficient dels electrodomèstics és fonamental. "Les rentadores sempre plenes", ens indica en Jesús. "Si el temps acompanya, no fem servir l'assecadora i estenem molt bé la roba de bany i de llit perquè sigui més fàcil planxar les tovalloles o els llençols". "La planxa comporta molta feina i una despesa molt gran", ens explica també la Rosa.

Per això va decidir comprar un centre de planxat Planxar així és més fàcil i més barat; això sí, sempre amb la roba completament eixuta.

Si el sol és la teva força

En Pablo Rodríguez i la Clara Pérez no tenen el problema de la pluja i la humitat. Viuen en una petita localitat d'Adra (Almeria), amb el seu fill Adrián, de 2 anys, i tres gossos. Ell és professor en un institut d'Almeria, i ella treballa en una cooperativa hortícola d'El Ejido com a encarregada del departament de vendes.

Tots dos són de Madrid, però fa 16 anys van formar la seva llar a les costes càlides d'Almeria. Casa seva queda apartada, a uns 600 metres dels seus veïns més propers, i la van dissenyar ells mateixos perquè fos el més eficient possible.

"No tenim calefacció. Aquí és complicat baixar dels 12-14 graus, fins i tot en ple hivern", assenyala la Clara. "El que sí que vam fer va ser aïllar-la el millor possible per mantenir la temperatura més adequada a l'estiu, tot i que fem servir bastant l'aire condicionat; això sí, a una temperatura raonable de 22 a 24 graus".

Ja que viuen a la zona d'Espanya amb més hores de sol a l'any, van aprofitar per instal·lar plaques solars. "No ens aporten tota la llum que necessitem, però obtenim un estalvi important". Per a la Clara, els hàbits a l'hora de menjar i de cuinar suposen una manera important d'estalviar. "Fem servir moltes verdures i fruites fresques, i receptes amb poca elaboració o que siguin fredes, com ara el salmorejo o el gaspatxo", expliquen tots dos. "A l'estiu gairebé no encenem la vitroceràmica".

Estalviar amb 6 persones a casa

Des de fa tres anys, en Carlos De Tomás i la Isabel Gamarra viuen amb els seus quatre fills en una casa unifamiliar a Becerril de la Sierra, una localitat situada al peu de la serra de Madrid. "Vam decidir buscar un entorn més tranquil per als nostres fills, encara que tots dos hàgim d'anar a prop de Madrid cada dia per treballar", expliquen.

En una llar amb tants membres, és important estalviar en totes les despeses, inclosa l'energia. "Tenim contractada una tarifa elèctrica nocturna, d'electricitat i gas amb discriminació horària i amb tots els serveis de manteniment". Després de tornar de la feina, ajudar els nens amb els deures, els banys i el sopar... deixem moltes tasques per a la nit, així que la tarifa de discriminació implica un estalvi considerable". "A la nit o als caps de setmana al matí és quan posem més rentadores i assecadores, planxem i preparem molts àpats que desem en tàpers".

La calefacció és una altra despesa important durant els hiverns freds de la serra. "Cada dia al matí marxem tots a la feina o a l'escola, però a partir de les 17.00 de la tarda comencem a omplir la casa i és important que comenci a escalfar-se una hora abans". "Una altra despesa important és la conservació d'aliments. No podem comprar cada dia, així que fem dues o tres compres grans al mes". Per això, a més d'una nevera de grans dimensions, tenen dos congeladors horitzontals. "Com que n'hem de fer un ús continuat, comprem aquells que tenen una qualificació més eficient, de consum més baix".

Un altre front de la batalla és la il·luminació. "Els nostres fills bessons de cinc anys, sobretot, van deixant un rastre de llum per allà on passen. Encara que sigui de dia, no els apaguen mai". Per això, invertir en els sistemes d'il·luminació LED més eficients va ser una "gran idea" per a ells. Amb les seves dues filles grans, de 14 i 11 anys, la lluita per l'estalvi és diferent. "S'ho deixen tot sempre endollat, sobretot els carregadors dels mòbils". Per evitar el consum fantasma les obliguen a repassar que no han deixat res endollat abans de sortir cap a l'escola o cap a altres activitats.

“Una bombeta LED dura aproximadament 50.000 hores, en contrast amb les 1.000 hores escasses de les bombetes incandescents tradicionals.”

L'economia single

Els problemes d'en Joan Carles són completament diferents. Viu sol i al centre d'una gran ciutat com Barcelona, en una de les zones més de moda. En Joan Carles treballa per a una multinacional de l'acer i viatja molt. "Hi ha mesos en què passo més temps de viatge que a casa". Per tant, la seva fórmula d'estalvi és la que s'adapta més a la seva flexibilitat.

"Els meus electrodomèstics estan molt adaptats al consum d'una persona que viu sola". Malgrat això, explica, per exemple: "Encara que el meu rentaplats sigui molt petit, de vegades tardo entre 3 i 4 dies a omplir-lo. Això sí, molt poques vegades el faig servir a mitja càrrega".

"El que em feia gastar una gran quantitat d'energia era la calefacció", ens indica. "Programava la calefacció, que en el meu cas és elèctrica, i si sortia a prendre alguna cosa amb uns amics després de la feina, havia malgastat els diners". Per solucionar-ho, "he posat un termòstat sense fil, i només l'engego amb el mòbil quan vaig cap a casa". També opta per vigilar el consum de llum quan passa temporades llargues fora de casa. "Si me'n vaig uns quants dies, apago l'escalfador de l'aigua calenta: quan torno, puc esperar perfectament un parell d'hores per dutxar-me".

“Cada llar té un potencial d'estalvi totalment diferent segons les circumstàncies.”

Quan casa teva és la teva oficina

La Marta i la Sandra són l'antítesi d'en Joan Carles. Passen moltes hores a casa, perquè a més del lloc on viuen és el lloc on treballen. La Sandra és de Madrid i la Marta de Mèrida. Es van conèixer estudiant arquitectura a Madrid, però van decidir instal·lar-se a Extremadura, en una casa antiga que elles mateixes van rehabilitar. A més, hi van deixar un espai com a estudi d'arquitectura.

"No només hi passem moltes hores, sinó que també consumim molta energia durant aquesta estona". "Ordinadors, llum, climatitzar el nostre espai de treball...". Amb un ús tan intensiu, no fan servir tarifa de discriminació horària. "Preferim la tranquil·litat de pagar sempre el mateix preu a qualsevol hora".

Al seu espai de treball, la manera d'estalviar, a més de tenir il·luminació LED és procurar deixar-ho tot sempre apagat. "Tenim bases múltiples que desconnecten els ordinadors, les pantalles, les tauletes digitalitzadores o els llums flexo quan acabem de treballar". Pel que fa a la climatització, "la nostra despesa més elevada és a l'hivern, així que vam triar una tarifa de gas sense sorpreses en el preu. Com que és una casa antiga amb murs molt gruixuts, a l'estiu manté molt bé la temperatura". "Pel que fa al menjar, tenim hàbits molt sans. Comprem molts aliments frescos, i pràcticament no fem servir el congelador ni la cuina".

Elles, que ja s'han encarregat de diversos projectes de cases amb eficiència energètica per a tot tipus de famílies, ens recalquen que cada vegada hi ha més persones que es preocupen per estalviar.

“A Espanya, cada llar gasta, de mitjana, 746 euros en electricitat i 266 euros en gas natural.”

{{content.phone.title}}

{{content.phone.text}}

{{content.phone.phoneText}}

{{content.form.title}}

{{content.form.text}}

{{content.form.errors.server}}

{{content.form.success.title}}

{{content.form.success.message}} {{model.phone}}

{{content.cta.title}}

{{content.cta.text}}

Comparador de tarifes de Llum i Gas

A Endesa no t'has d'adaptar a les nostres tarifes perquè elles s'adapten a tu. Compara les diferents tarifes tu mateix entrant al nostre catàleg. O, si ho prefereixes, respon a algunes preguntes i ens encarreguem de comparar entre totes les tarifes de llum i gas per oferir-te una recomanació personalitzada.

Vols veure totes les nostres ofertes?

Descobreix en un minut el producte que més s'adapta a tu:

{{firstStep.title}}

Estem trobant l'energia adequada per a tu...

Estem trobant l'energia adequada per a tu...

icona consell Anar a l'consell icona Facebook Anar a Facebook icona Twitter Anar a Twitter icona Youtube Anar a Youtube icona Messenger Anar a Messenger icona Linkedin Anar a Linkedin icona Instagram Anar a Instagram Logotip de l'enllaç compartit anar a l'enllaç compartit icona de marca de verificació marca de verificació icona de fletxa cap avall fletxa cap avall Anterior Anar a l'anterior Próxim Anar al pròxim icona de tancar tancar icona d'afegir afegir icona d'augmentar augmentar fletxa obliqua mira de manera obliqua fletxa cap avall fletxa cap avall icona del motor de cerca motor de cerca icona del motor de cerca motor de cerca icona de compartir compartir icona de filtre filtrar icona de correu enviar correu icona de correu correu icona de telèfon telèfon icona de fax fax icona d'imprimir imprimir icona de play play icona d'usuari anar a la secció d'usuari icona d'error un error ha ocorregut icona d'informació informació Icona de m'agrada m'agrada Icona de m'agrada m'agrada Icona de no m'agrada no m'agrada Icona de no m'agrada no m'agrada Icona de rellotge rellotge Icona de làmpada làmpada Icona de llista llista Icona de mapa Anar a mapa Icona de telèfon telèfon Icona d'emergència Emergència Icona de pausa pausa Icona de play play Icona de tancament de sessió Tancar sessió Icona de telèfon telèfon
icona anar enrere tornar enrere en la navegació icona número 50 anar a producte Tempo Happy 50 Hores icona calendari anar a producte Tempo Happy Dia icona empreses anar al segment d'empreses icona de gas anar a catàleg de productes de gas icona sol naixent energia renovable icona llar anar al segment de llars icona 24 hores anar a producte One Llum icona electricitat anar al catàleg de productes de Llum icona electricitat i gas anar al catàleg de productes Llum + Gas icona lluna anar al producte One llum Nocturna icona clau anglesa anar al serveis de manteniment icona sol anar al producte Tempo Solar icona rellotge anar als productes Tempo Happy icona rellotge 2 hores anar al producte Tempo Happy 2 Hores icona 24 hores anar al producte One Llum icona número 50 anar al producte Tempo Happy 50 Hores línia elèctrica Mitjana Tensió Veure catàleg de productes amb consum elèctric de 36.000 a 360.000 €/any línia elèctrica Alta Tensió Veure catàleg de productes amb consum elèctric més de 360.000 €/any icona empresa anar al segment d'empreses icona calendari anar al producte Tempo Happy Dia icona Administradors de Finques anar al segment d'Administradors de Finques icona DarkSite icona DarkSite icona bombeta Veure catàleg de productes amb consum elèctric menys de 6.000 €/any icona d'electricitat i gas anar al catàleg de Productes Llum + Gas icona electricitat anar al catàleg de productes d'electricitat icona email contacte de correu electrònic icona fax contacte de fax icona de gas Baixa Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de menys de 6.000 €/any icona de gas Alta Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de 6.000 a 240.000 €/any icona de gas Mitja Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de més de 240.000 €/any icona de gas anar al catàleg de productes de gas icona d'Enel anar a la lloc web de enel icona d'escalfador servei de manteniment de l'escalfador icona manteniment de l'escalfador anar al servei de manteniment OKGas Escalfador icona llar anar al segment de llars icona olla de pressió olla de pressió icona clau anglesa anar al servei de manteniment icona línia elèctrica Mitjana Tensió veure catàleg de productes d'electricitat amb consum de 6.000 a 36.000 €/any icona lluna anar al producte One Llum Nocturna icona esfera anar a lloc web personal icona telèfon contacte telefònic icona sol naixent energia renovable icona panell solar anar a energia solar fotovoltaica icona rellotge anar a productes Tempo Happy icona rajo solguda amb polze cap avall seleccionada la reacció "No m'agrada" icona rajo amb polze cap avall seleccionar la reacció "No m'agrada" icona rajo solguda amb polze cap amunt seleccionada la reacció "M'agrada" icona rajo amb polze cap amunt seleccionar la reacció "M'agrada"
Añadir otro equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Eliminar equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aspiradora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Horno Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavavajillas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Microondas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Plancha Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Punto de recarga vehículo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Radiador eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Secadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Split Aire Acondicionado Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Termo Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Tostador Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Vitrocerámica Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Power edit Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Map marker Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.