Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com netejar i posar a punt l'aire condicionat

Publicat el 5 Juny 2019

La calor arriba de sobte i agafa de sorpresa els qui no s'han preparat. Pensa-t'ho bé abans d'encendre aquest aparell d'aire condicionat que ha acumulat brutícia i bacteris durant tot l'hivern.

Molts aparells d'aire condicionat es passen força mesos acumulant pols. Tothom s'oblida que existeixen. Peròun dia les temperatures tornen a pujar i cal buscar el comandament a distància.

És en aquest moment que te'n recordes que ni l'has netejat ni l'has posat a punt, però necessites que es posi a funcionar com abans millor. Què faràs aleshores?

Encara que no t'ho creguis, es pot sobreviure l'estiu sense aire condicionat. Però ja que tens un aparell a casa, el que et convé és netejar-lo i posar-lo a punt.

Aquests són els principals avantatges de netejar i posar a punt l'aire condicionat:

  • L'aire que expulsarà l'aparell serà més pur, lliure de brutícia i bacteris. Aquest punt és crucial per a qui té problemes respiratoris.
  • Millorarà l'eficiència energètica: per refredar igual, consumirà menys energia (i tu pagaràs menys a la factura).
  • L'aparell d'aire condicionat et durarà més temps i es reduirà la probabilitat d'avaries.
  • Evitaràs les males olors quan l'encenguis.

Cada quant temps cal netejar l'aire condicionat?

El més normal és és netejar l'equip d'aire condicionat abans i després d'un ús perllongat. És a dir: al començament i al final de l'estiu. Però si el teu aire condicionat està dotat d'una bomba de calor detambé l'hauries de netejar en començar i acabar l'hivern.

És clar que pots pagar algú que ho faci per tu. Però també t'hi pots posar tu mateix. No és complicat i no t'hauria de portar més de 30 minuts.

Recorda que si la teva instal·lació d'aire condicionat té més de 5 kW de potència, el manteniment l'ha de fer un professional autoritzat per complir així el Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques en els Edificis.

Com netejar el teu aire condicionat en mitja hora

Abans de fer res, respecta aquesta regla: no encenguis l'aire condicionat si porta mesos apagat. Si l'encens, ni que sigui per uns segons, l'únic que aconseguiràs serà ruixar de brutícia i bacteris l'habitació.

1. Neteja els filtres

La missió del filtre és assegurar la qualitat de l'aire que respires atrapant els àcars, els bacteris i els virus.

Per netejar-lo, obre la tapa de l'split inferior, treu el portafiltres i passa-hi suaument una aspiradora. Si el veus molt brut, el pots submergir en aigua freda. Mai calenta! El podries fer malbé. Fins i tot, el pots raspallar amb sabó antibacterià i esbandir-lo amb aigua abundant.

Posa el filtre a assecar en una zona on no hi hagi llum solar directa ni cap altra font de calor. Recorda't de netejar a fons els tubs que es troben a l'split. darrere el filtre. Això eliminarà els bacteris.

Deixa'l una estona obert perquè s'assequi. Després d'unes quantes hores, torna-ho a posar tot al seu lloc.

2. Neteja l'split interior

Amb una mica d'aigua amb sabó neteja amb cura l'split, concentrant-te sobretot en les reixetes, un lloc on s'acumula molta brutícia.

Quan hagis acabat, asseca la zona amb un drap net.

3. Comprova la unitat exterior

Aquest pas és millor que el faci un professional, però si ets un manetes també el pots fer tu.

Verifica que tant les entrades d'aire com el tub de desguàs no estiguin obstruïts. També convé netejar amb un raspall o amb aire a pressió la bateria d'intercanvi per a un bon funcionament.

4. Examina el gas refrigerant

Inspecciona la càrrega de gas refrigerant per assegurar-te que no hi ha pèrdues. Si l'aparell necessita moltes càrregues de gas durant un sol estiu, significa que té una fuga.

Busca-la i repara-la. Si no saps com es fa (que és el més habitual) contacta amb un professional.

5. Fes servir l'aire condicionat d'una manera responsable

Una temperatura d'entorn de 25 graus és més que suficient per obtenir un ambient confortable.

Si tens una tarifa intel·ligent com la Tempo Happy d'Endesa eencén-lo només a les hores en què has triat no pagar llum.

No canviïs constantment la temperatura, ja que això provocarà un consum elèctric més alt. I quan t'hagis d'acomiadar del teu sistema fins a la pròxima temporada, tapa'l bé amb un protector.

Ara només t'has de recordar d'apagar-lo. Perquè sigues sincer, quantes vegades te n'has anat a dormir amb l'aire encès? Sigues responsable: no gastis més del compte.

I què passa si es trenca?

Hi ha una regla bàsica per a no frustrar-se davant els inconvenients: tot el que funciona, pot deixar de fer-ho en qualsevol moment. També el teu aire condicionat. De fet, el normal és que falli quan fa més calor. No és una qüestió de mala sort, simplement el risc augmenta a mesura que exigeixes més i més als teus aparells.

Com pots viure amb aquesta incertesa? Hi ha una altra regla bàsica: prevenir sempre és més barat que curar. En el tema que ens ocupa, això significa contractar un servei de manteniment que garanteixi el bon estat del teu aire condicionat i que et resolgui la vida cada vegada que hi ha una avaria. Per exemple: que si tens una emergència (40 graus a l'ombra i tu estàs sense aire condicionat) puguis trucar a un número gratuït, les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, i un professional es presenti a casa teva en un màxim de 3 hores. Que t'ho arregli ràpid i que no tinguis que pagar-li res.

Això existeix? Sí que existeix. I s'anomena OkLlum Confort: