Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Quan i per què es canvia l'hora?

Publicat el 26 Març 2019

L'hora es canvia dues vegades a l'any, sempre de matinada. L'últim diumenge de març s'avança (a les 2 són les 3) i l'últim diumenge d'octubre s'endarrereix (a les 3 són les 2).

Des de fa diversos anys el debat entre partidaris i detractors d'aquesta mesura s'ha intensificat. De fet, tot sembla indicar que el canvi estacional d'horari té els dies comptats.

Les preguntes fonamentals en les quals es basa aquest debat se centren en si s'estalvia realment en la factura de la llum i si és bo per a la salut.

Mirem enrere per saber per què es canvia l'hora i si realment suposa un estalvi en la teva factura.

Com es canvia l'hora?

Aquesta part és la més fàcil:

  • L'últim diumenge de març, les 2 de la matinada passen a ser les 3.
  • L'últim diumenge d'octubre, les 3 de la matinada passen a ser les 2.

Qui va inventar les hores?

Des de l'antiguitat, diferents civilitzacions ajustaven la seva activitat en funció del sol, dividint el dia en períodes d'aproximadament dotze hores, més conegudes com a hores temporànies.

Aquest sistema, basat en les hores del sol, es va mantenir fins al segle XIV. A partir d’aleshores es van començar a construir els primers rellotges mecànics i, per tant, a ajustar els dies a les 24 hores. Arriba així el sistema d’hores fixes.

Qui es va inventar el canvi d'hora?

Un dels primers defensors de canviar d'hora dues vegades a l'any va ser Benjamin Franklin, investigador centrat en l'energia elèctrica i polític americà. La seva frase preferida era: “Anar-se’n aviat al llit i llevar-se d’hora, fan a un home sa, ric i savi”.

Va ser ell qui va observar que quan matinava aprofitava més les hores de sol i, per tant, estalviava en llum. Molts dels seus estudis i publicacions es van centrar en com aprofitar millor la llum del dia i estalviar energia. No obstant això, aquests escrits no van tenir cap impacte en la població, ja que encara no existien uns horaris fixos per a la majoria d'activitats.

Quan es va començar a canviar l'hora?

Va haver d'arribar el ferrocarril (finals del segle XIX), perquè comencessin a establir-se els horaris fixos tal com els coneixem avui dia.

El constructor britànic William Willet va arribar a les mateixes conclusions que Benjamin Franklin mentre passejava a cavall a l'alba. La majoria de les persianes de les cases angleses estaven tancades a primera hora, cosa que suposava desaprofitar llum. Aquesta inquietud va portar Willet a publicar nombroses teories, però no se’n va aplicar cap fins a la Primera Guerra Mundial.

Els horaris fixos van néixer al mateix temps que el ferrocarril

El primer canvi d'hora va tenir lloc en plena guerra: el 30 d'abril de 1916 es van moure els rellotges en tot el Imperi Alemany, l'Imperi Austrohongarès, Bulgària i Turquia. Més tard, la resta de països europeus i els Estats Units van copiar la idea.

En la Segona Guerra Mundial, Estats Units va obligar a aplicar el canvi d'hora amb la intenció d'estalviar tota l'energia possible en zones de guerra. També el va establir així durant la crisi del petroli de 1973.

Espanya no va tenir una hora unificada fins al segle XX, quan va començar a manar el meridià de Greenwich. Anteriorment l'hora oficial estava marcada pel meridià de Madrid i el país tenia diversos fusos horaris. El 15 d'abril de 1918 es va fixar oficialment un horari d'estiu, però va haver-hi anys (de 1920 a 1923 i el 1925) en els quals es va decidir no canviar l'hora.

Amb la Guerra Civil va arribar el caos horari: la República tenia una hora i els territoris franquistes una altra de diferent. Després de la guerra, va haver-hi anys en què no es va fer el canvi d'hora: 1941, 1947 i tot el període comprès entre 1950 i 1973. Des de 1973, cada any hem canviat l'hora cada març i cada octubre.

Quan més al nord es viu, més energia s'estalvia amb el canvi d'hora

Quant s'estalvia realment en la factura de la llum?

S'endarrereix o s’avança l'hora segons sigui estiu i hivern, per intentar aprofitar al màxim la llum natural del sol Des dels primers estudis de Franklin o Willet, sembla evident que si utilitzem totes les hores de llum natural hi hauria d'haver estalvi energètic, però realment s'estalvia en la factura de la llum?

Últimament s'han aixecat veus que posen en dubte el suposat estalvi que s'aconsegueix amb els canvis horaris, encara que la veritat és que hi ha estudis que insisteixen en la necessitat de continuar canviant les agulles del rellotge.

El 1975, el Departament de Transports dels Estats Units va concloure que es pot reduir en un 1% el consum d'energia durant el març i l’abril, coincidint amb l'horari d'estiu. En un altre estudi de 2011 s'afirma que l'estalvi arriba a 1,3 terawatts d'electricitat. Això indicaria que es redueix el consum anual d'electricitat en un 0,03%.

A Espanya, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) assegura que el canvi horari fa possible un 5% d'estalvi energètic durant l'estiu. Tot i que aquests percentatges semblen petits, podrien representar estalvis significatius en la factura de la llum. A més, l'estalvi en algunes regions és aparentment més gran que en d’altres (com més al nord, més s'estalvia).

L'opinió oposada ve d'associacions ecologistes i altres estudis que conclouen que aquest suposat estalvi no és tan significatiu, ja que es consumeix més llum a la tarda. A això se sumen els efectes negatius d'aquests canvis sobre la salut de les persones i la seva productivitat a la feina.

Com estalviar més gràcies a les hores

Per la part que et toca, no fa cal que hi donis més voltes: no depèn de tu que es canviï l'hora, però sí que és a les teves mans triar una tarifa en la qual algunes hores et surtin més barates.

Tan barates com que podeu pagar 0 euros per la llum durant les 2 hores del dia que trieu, durant 1 dia sencer a la setmana o bé triar que l'energia us surti gratis durant les 50 hores del mes amb major consum. Es diu Tarifa Tempo Happy i farà feliç.

Després de tot tipus de canvis al llarg de la història, molt aviat deixarem d'avançar/endarrerir els rellotges quan arribi la primavera/tardor