Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Experiments realitzats amb nens per entendre l'electricitat estàtica

Publicat el 8 Gener 2019

Jugar és la manera més exitosa d'aprendre. Et proposem quatre experiments perquè grans i petits s'aventurin en el mètode científic i gaudeixin amb la Física.

1. El globus que volia volar

Infla un globus, lliga'l i frega'l unes quantes vegades amb un tros de feltre o un suèter de llana.

Apropa'l al sostre i... màgia! El globus "s'aferra" al sostre. És una manera de mostrar el poder de l'electricitat estàtica als més petits.

2. Cabells bojos

Per a aquest truc necessitarem, novament, un globus. Frega'l altra vegada amb un tros de feltre o teixit de llana i, després, apropa'l al teu cabell... veuràs com el teu cabell cobra vida!

És un altre exemple d'electricitat estàtica que sorprendrà els petits aprenents.

3. Caos a la cuina

En cas que no trobeu cap globus, potser tens al rebost un flascó de vidre transparent, una cullereta de plàstic, una mica de sal i una mica de pebre.

Barreja la sal i el pebre a l'interior del flascó i prepara't per separar-los gràcies a l'electricitat estàtica.

És molt fàcil: agafa la cullera de plàstic, frega-la amb la roba o el teu cabell i observa el que ocorre a la cullera. Si et fixes, la sal i pebre se sentiran atrets per la cullera, que es carrega amb energia, però només el pebre romandrà "enganxat".

4. La serp està viva!

Aquest experiment és més divertit, però requereix un ingredient que potser no tens a casa (però que és fàcil de trobar a qualsevol papereria): paper de crepè, també anomenat paper de la Xina. A més, necessitaràs diversos llapis o retoladors, tisores, un regle de plàstic i una peça de llana.

Dibuixa al paper una serp i retalla-la. A continuació, frega el regle amb la peça de llana per crear una càrrega elèctrica. El regle atraurà el paper de la serp, que, com és molt lleuger, s'aixecarà de la taula.

Però, per què passen aquestes coses?

 • Per a la gent gran: La matèria es compon d'àtoms. I els àtoms estan compostos de protons, neutrons i electrons. Els electrons giren al voltant d'un nucli format per protons i neutrons. Si acostem dos materials, els electrons normalment salten d'un a l'altre. Hi ha materials que en perdre els electrons es queden amb càrrega positiva (el cabell, la llana o el vidre) i materials que es queden amb càrrega negativa (el globus, la cel·lofana, i les ampolles dels refrescos). Els materials que tinguin una càrrega contrària s'atrauran, mentre que els que tinguin la mateixa càrrega es repel·liran. En què es diferència aquest procés de l'electricitat que il·lumina les nostres bombetes? Que el flux d'electrons que s'ha establert no és constant, perquè la transferència d'electrons es produeix només quan hi ha fricció. D'altra banda, l'electricitat de les nostres bombetes depèn d'un moviment d'electrons constant que empra materials conductors diferents.
 • Per als petits: Els hem de transmetre, de forma senzilla, que els electrons són invisibles i que salten d'un material a un altre. Els contraris s'atrauen: càrrega positiva amb càrrega negativa. I els similars es repel·leixen. La càrrega depèn del material dels objectes que utilitzem en cada experiment.

Un truc addicional: Són patates o són piles?

Per a aquest experiment final deixem l'electricitat estàtica de banda.

Sabies que les patates poden generar electricitat? Ho pots fer a casa. Només cal:

 • Un tauler de fusta o un cartó ferm.
 • Un cable.
 • Un interruptor.
 • Una virolla de bombeta.
 • Una bombeta.
 • Cinta aïllant.
 • Unes tisores fortes o alicates (per tallar el cable).
 • Un parell d'elèctrodes de materials diferents (pots utilitzar dos tipus de monedes, qualsevol moneda de cèntim i qualsevol moneda d'un o dos euros).
 • Quatre o cinc patates.

Munta un circuit simple amb les patates. Si poses les patates en sèrie, augmentes el voltatge. Si les poses en paral·lel, augmentes el corrent.

Utilitza les monedes com si fossin elèctrodes (col·loca’n una de cada material per patata). En encendre l'interruptor... veuràs com la bombeta s'encén!

Per què les patates generen electricitat? 

En realitat, les patates no generen electricitat. No són una pila ni una bateria. L'energia és allà, no és un miratge i és per això que s'encén la bombeta. Però l'electricitat es produeix per una reacció d'oxidació-reducció.

En realitat, la patata és un electròlit. Si tenim un elèctrode de coure (la moneda) i un altre de zinc (l'àcid ascòrbic que conté la patata) en un electròlit, s'activa la reacció d'oxidació-reducció. Tingues en compte que la reacció durarà el que duri la solució electrolítica.

L'energia t'envolta i, si saps utilitzar-la, pots il·luminar bombetes amb l'ajuda d'unes poques patates.