Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com ens afectaria l'eliminació del canvi d'hora

Publicat el 24 octubre 2019

Què suposa realment canviar l'hora dues vegades a l'any? Aquest debat ha passat dels carrers a la Comissió Europea, que després de sotmetre-ho a consulta popular ha proposat eliminar aquesta mesura.

El canvi d'hora sempre ha estat lligat a un estalvi d'energia, aquesta és la seva raó de ser. No obstant això, no hi ha estudis fiables que evidenciïn que retardar i avançar les manetes del rellotge comporti menys despesa energètica.

En 2021 deixarem de canviar l'hora

La Comissió Europea va difondre una enquesta oberta als ciutadans en la qual el 84% dels participants van advocar per tenir el mateix horari durant tot l'any. o el que és el mateix: deixar de canviar l'hora l'últim diumenge de març i l'últim diumenge d'octubre.

Davant aquest resultat, Brussel·les ha plantejat que existeixi un horari fix pels 28 estats de la Unió Europea.

Però quin horari serà el triat? Tot i que encara no hi ha res decidit, Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, ha apuntat que els països europeus farien ús de l'horari d'estiu, i s’abandonaria, per tant, la mesura quan toqués endarrerir l'hora a l'octubre.

A aquesta proposta s'han unit la majoria dels estats, excepte Finlàndia, Holanda, Dinamarca i la República Txeca, que prefereixen quedar-se en l'horari d'hivern (és a dir: abandonar la mesura quan toqués avançar l'hora al març). Portugal, per la seva banda, vol que se segueixi canviant d'hora dues vegades a l'any.

Sigui quina sigui la decisió final, tot sembla indicar que no s'aplicarà fins al 2021 com a molt aviat.

No existeixen estudis fiables que demostrin que canviar l'hora dues vegades a l'any serveixi per estalviar energia.

Avantatges de l'horari fix d'estiu

No es pot dir que l'horari fix d'estiu o l'horari fix d'hivern siguin millor o pitjor. Tots dos tenen els seus avantatges i inconvenients.

En l'enquesta de la Comissió Europea, la majoria volia mantenir l'horari d'estiu durant tot l'any. Sortir de treballar en ple hivern i gaudir d'alguna hora de sol és el principal punt a favor d'aquest tipus de canvi.

D'altra banda, amb l'horari d'estiu es produeixen menys accidents de trànsit, ja que la volta a casa, quan estem més cansats, es realitza amb llum solar.

A Espanya no solament es beneficiaria de mantenir un únic horari durant tot l'any, sinó que també hauria d’ ocupar el fus horari que li correspon geogràficament, és a dir, el del meridià de Greenwich. Això ens posaria a la mateixa hora que Londres i Canàries… i desapareixeria per sempre dels telenotícies l'afegitó “una hora menys a les Canàries”.

Inconvenients de l'horari fix d'estiu

No obstant això, en el cas particular d'Espanya, algunes comunitats autònomes es veurien afectades, si es fixés l'horari d'estiu. Per exemple a Galícia no es faria clar fins a les 9:30 del matí. Seria una situació difícil de portar per al cos humà, ja que estem acostumats a realitzar les activitats diàries amb llum solar.

Cal destacar que en fosquejar més tard també es veuria afectat el nostre descans. En poder gaudir de més hores de sol, l'hora d'anar a dormir es retardaria. En canvi, l'hora de despertar-se per anar a classe o a treballar seria la mateixa, per la qual cosa el cansament seria major i el rendiment i la productivitat podrien baixar.

Els diferents països europeus no estan d'acord en quins horari adoptar