Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Instal·lació monofàsica o trifàsica, quina tinc?

Publicat el 19 Maig 2017

Per calcular la potència que necessita casa teva, has de saber si ets monofàsic o trifàsic. Sona tècnic i complicat, però després de llegir això reconeixeràs cada instal·lació amb un cop d'ull. Sabràs més sobre la teva factura i podràs anar d'electricista experimentat.

Com és l'electricitat de casa meva? Monofàsica? O és trifàsica? En què es diferencien? Quina em convé més?

És possible que t'hagis fet alguna d'aquestes preguntes, o totes, mentre revisaves la teva factura o intentaves calcular la potència que necessita casa teva.

Responem a tots els teus dubtes d'una vegada per sempre.

Què és una instal·lació monofàsica?

És el cablejat que tenen la gran majoria de cases i apartaments.

Aquests sistemes utilitzen una única fase i un únic corrent altern. Les seves tensions normalitzades s'estableixen en 220 o 230 volts i parlem d'una potència màxima a contractar de 13,86 kW per 220 volts i 14,49 kW per 230 volts. 

Són les instal·lacions que s'utilitzen habitualment als habitatges i la mida no hi té res a veure, ja que un xalet amb piscina podria ser monofàsic sense problemes.

Per saber si ets monofàsic, has d'anar al quadre elèctric de casa teva (sol estar al costat de la porta principal). 

Si té aquesta pinta (un dispositiu doble), significa que la teva instal·lació és monofàsica:

Què és una instal·lació trifàsica?

Les instal·lacions trifàsiques són les que sol haver-hi als edificis comercials. Estan formades per tres fases, tres corrents alterns diferents que divideixen la potència en tres parts. La seva tensió normalitzada se sol adaptar als 380 o 400 volts.

La potència contractada per a aquest tipus d'instal·lació part de 15 kW de forma obligatòria, el que la converteix en la més adequada per a instal·lacions amb equips trifàsics (les que solen fer servir les empreses).

Si el teu ICP té aquesta pinta (un dispositiu triple o superior), significa que la teva instal·lació és trifàsica:

Quina és la millor per a mi?

Per triar entre un tipus d'instal·lació o una altra el primer que has de fer és calcular la potència que consumeix cadascun dels teus aparells elèctrics:

  • Si no necessites una potència contractada més gran de 13,86 kW, el recomanable és una instal·lació monofàsica. Pagaràs menys a la factura i et saltaran menys els ploms.
  • Si 13,86 kW se't queden curts, el millor és un sistema trifàsic. En aquest cas, és fonamental que t'asseguris de tenir electrodomèstics trifàsics (els més habituals són els monofàsics).

El gran inconvenient de la instal·lació trifàsica és que la potència contractada es reparteix entre les 3 fases, per la qual cosa si els teus electrodomèstics són monofàsics serà freqüent que excedeixis el teu límit i et "saltin els ploms".

I si vull canviar la meva potència?

A l'hora d'un canvi de potència és important tenir en compte el tipus d'instal·lació. Especialment en cas que tinguis una potència superior a 13,86 kW i vulguis baixar-la, ja que aquesta situació pot generar-te alguns problemes.

Per exemple, en una instal·lació monofàsica amb una potència superior a 13,86 kW, baixar-la a 9,2 kW suposaria un estalvi important a la factura de la llum i la potència real amb prou feines variaria. No obstant això, en una trifàsica hauries de baixar almenys fins als 6,9 kW, un descens considerable que podria fer que et quedessis curt de potència.

Tots aquests tràmits suposen una sèrie de despeses, per la qual cosa et recomanem informar-te a fons abans de demanar un canvi de potència: