Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Pressiona la tecla de retorn per desplegar el contingut del menú. Prem la tecla de retorn per desplegar les opcions d'idioma. Prem la tecla retorn per desplegar les opcions de la mida de font.

Home principal

Pàgina desada correctament com a favorita

La factura de la llum explicada a un postadolescent

18 Septiembre 2017
buit

La factura de tota la vida però explicada sense embuts i amb el llenguatge senzill del que no vol deixar de ser jove. Deixa't de rotllos i fixa't només en el que importa: el que pagaràs i per què ho pagaràs.

La síndrome del niu buit és aquesta malenconia que senten els pares quan comproven que els seus fills s'han fet grans i que són a punt de fer la seva vida. Ja se’ls pot parlar com a adults, però no sempre és senzill.

Per exemple: explicar-los la factura de la llum. Primera qüestió: hi ha algú que realment l'entengui? Resulta fàcil d'entendre si et llegeixes aquest post i veus el vídeo que trobaràs més a baix.

Més que parlar com a adults, cal parlar clar.

Anem al gra: les dades bàsiques

En l'apartat "Dades de la teva factura" trobes el primer que cal saber: el període temporal pel qual se t'està cobrant, quan es va emetre aquesta factura i quan te la cobraran.

També hi ha un codi que identifica aquesta factura en concret (Núm. factura) i un altre que identifica el teu contracte elèctric (Referència). Si has de fer gestions, et convé tenir aquestes dades a mà.

Encara que el millor és fer el salt digital i fer totes les gestions des de la teva Àrea Privada. Només has de registrar-te a endesaclientes (i si ja estàs registrat, entrar a la teva Àrea Privada amb el teu usuari i contrasenya).

El següent apartat que trobaràs es diu "Resum de la teva factura". Aquí hi ha les coses importants per les quals se't cobrarà.

El vídeo que t'ho explica en 1 minut 30 segons

No t'has assabentat de res? Per a això hem fet un vídeo que pots compartir per whatsapp amb els teus pares, els teus fills, els teus germans o els teus veïns.

La factura de la llum, explicada al detall.

La potència contractada

És el terme fix de la teva factura i es mesura en kW.

Pren-t'ho com una espècie de quota que pagues per estar connectat a la xarxa elèctrica. És igual cada mes, tret que decideixis apujar-la o abaixar-la.

A més potencia contractada, més electrodomèstics podràs encendre al mateix temps... però més pagaràs. Si et quedes curt, "saltaran els ploms" quan posis alhora la rentadora i el forn, per exemple. Abans de plantejar-te qualsevol canvi, et recomanem llegir aquest altre post sobre el tema.

La majoria de llars té entre 3,3 i 4,6 kW de potència. Si tens més de 10 kW, no podràs contractar la tarifa regulada (PVPC) sinó únicament tarifes del mercat lliure.

No abaixis la potència sense assegurar-te abans que sigui suficient per a casa teva

L’energia consumida

Si la potència és la "quota fixa", aquest és el terme variable. Com més llum gastis, més pagues. I si no consumeixes res perquè no ets a casa? Doncs no pagues res... però tingues en compte que una casa buida pot seguir consumint energia (la nevera, els aparells en stand-by) tret que l'apaguis completament.

L’electricitat que consumeixes es mesura en kWh. El detall el tens en un altre apartat diferent ("Informació del consum elèctric"), però t'aconsellem que millor el miris online. Des de la teva Àrea Privada d'endesaclientes pots veure quants kWh estàs consumint cada hora de cada dia.

Amb la potència és complicat jugar, però amb el teu consum pots fer meravelles. Com per exemple contractar una tarifa que s'adapti a la teva rutina.

Impostos i altres despeses

L'important és la potència i el consum, però hi ha altres despeses que t’arribaran cada mes:

  • Impost d'electricitat: és un impost especial del 5,11% sobre la potència i sobre el consum. Se’l queda l'Estat per apostar per energies alternatives.
  • Lloguer del comptador: el comptador elèctric és propietat de la distribuïdora, que te’l lloga per una petita suma mensual (entre 0,5 i 1,15 euros segons les teves circumstàncies).
  • L'IVA: és del 21% i s'aplica a tota la factura. Un moment: pot aplicar-se l’IVA sobre alguna cosa que ja porta aplicat un impost? La resposta és que la Llei de l'IVA així ho permet en casos com l'impost especial de l'electricitat.

La teva factura de la llum està formada pel fix (potència), el variable (consum) i els impostos

Quin és la teva tarifa?

La majoria de la gent ni tan sols sap quina tarifa té. És essencial, ja que de la teva tarifa depèn el preu de cada kWh que consumeixis.

Per descobrir-ho has d'anar a l'apartat "Dades del contracte". Allà mateix hi ha un camp on diu "Producte contractat" si estàs al mercat lliure o "Tipus de contracte" si estàs al mercat regulat.

Després d'aquest camp posarà el nom de la teva tarifa (alguna de les moltes que hi ha al mercat lliure o alguna de les modalitats de tarifa regulada-PVPC).

[literal.blog.accesibilidad.formulario.busqueda]

Publicacions recents

Com netejar i posar a punt l'aire condicionat Quin és el telèfon d'Endesa? Calefacció i aire en el cotxe: ¿quanta gasolina consumeixen? Quina és la velocitat de la llum? Volts, watts i amperes: què són i en què es diferencien?

One Llum

A dalt