Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

  • La mobilitat elèctrica és molt més que un cotxe

La mobilitat elèctrica és molt més que un cotxe

Publicat el

El normal és que els titulars els acaparin Tesla, BMW o Renault amb els seus últims models elèctrics. Però la revolució de la mobilitat va més enllà i qüestiona la utilitat de tenir un cotxe en propietat.

El present del cotxe elèctric ens parla de grans marques que aposten per nous models, ajudes estatals que s'esfumen en poques hores a causa de l'alta demanda (els 15 milions de l’últim Pla Movea van durar un dia) i més facilitats per al ciutadà, tant per comprar-lo com per aconseguir un punt de recàrrega.

El futur del cotxe elèctric no és menys brillant: en les previsions de la Unió Europea s’estima que al 2020 hi hagi 40.000 punts de recàrrega públics.

Però la revolució de la mobilitat elèctrica no consisteix simplement a canviar uns budells de gasolina per uns altres d’elèctrics. Això no va de cotxes elèctrics. Va de repensar com ens movem i per què ens movem.

La contaminació ens marca el pas

No és una pel·lícula de por, són les dades científiques: estem contaminant l'aire, després el respirem i això ens està matant lentament. Culpa del diòxid de nitrogen, l'ozó i tot tipus de partícules en suspensió (les més fines són responsables de reduir en 8 mesos l'esperança de vida a Europa).

L'Agència Europea del Medi ambient estima que, a causa de la contaminació, 30.000 espanyols moren abans d'hora cada any. Les mesures excepcionals per reduir el trànsit comencen a ser habituals en ciutats com ara Madrid i s'apropa el dia en què es prohibirà la circulació de vehicles vells i/o dièsel.

Cada any 30.000 espanyols moren abans d'hora per culpa de la contaminació

Cap a una mobilitat sostenible

En la guerra contra la contaminació el cotxe elèctric està en primera línia. Però no cal ser un expert per entendre que no n'hi ha prou amb canviar tots els motors de combustió per altres d’elèctrics. Si consultem les dades de l'Institut Nacional d'Estadística i la Direcció general de trànsit, l'esgarrifança està garantida:

  • Fa 25 anys a Espanya hi havia uns 30 milions de persones en edat de conduir. Avui hi viuen una mica menys de 40 milions de persones en edat de conduir.
  • Fa 25 anys per Espanya circulaven uns 16 milions de vehicles (sumant turismes, motos, busos, camions...). Ara circulen més de 32 milions de vehicles.

És a dir: mentre la població que pot conduir ha crescut "només" 10 milions, el nombre de vehicles en circulació s'ha incrementat en 16 milions. Estem ja en 0,8 vehicles per habitant en edat de conduir.

De debò té sentit que cada família tingui diversos cotxes que, sovint, es desplacen per les ciutats amb una sola persona en el seu interior?

Estàs preparat per a la revolució?

Flotes de vehicles compartits que els agafes, els utilitzes i els deixes. Cotxes que es condueixen sols. Ciutats en les quals la bestiola rara i acomplexada és el cotxe perquè la bici hi domina. Països en els quals estan prohibits els motors de gasolina. El futur té aquesta pinta, estàs preparat?

T'animem a fer un ràpid test per descobrir si la mobilitat elèctrica està feta per a tu:

De debò té sentit que tothom tingui un cotxe en propietat?

Posts Recents