Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Per què puja la llum?

Publicat el 1 Abril 2019

Les pujades del preu de l'electricitat sempre fan parlar, però pocs saben explicar-ne les causes o proposar-ne remeis. T'expliquem què signifiquen les pujades de la llum i com evitar que afectin a la teva factura.

Sovint escoltem al carrer o a les notícies que ha tornat a pujar la llum. El tema es tracta sense aprofundir, com si tots tinguéssim la mateixa tarifa i paguéssim igual.

En realitat, si et diuen que ha pujat la llum ens hem de preguntar el mateix que si ens diuen que han apujat el pa: de quin forn de pa em parles?

Pots tenir la llum en un sistema regulat o en un sistema lliure. Normalment quan ens diuen que ha pujat la llum s'està parlant del sistema regulat.

El mercat lliure i el mercat regulat

A Espanya les llars compren l'electricitat que consumeixen en dos mercats diferents: aproximadament la meitat del país és al mercat lliure i l'altra meitat al regulat.

Estar en un o altre mercat depèn només de tu i la llibertat per escollir és absoluta. Canviar de l'un a l'altre és com canviar de comercialitzadora, un procés ràpid, gratuït i senzill. 

  • Mercat lliure: centenars de tarifes per escollir. Pagaràs el que aparegui en el teu contracte i podràs gaudir de preus estables. Hi ha absolutament de tot, com per exemple una tarifa en què pots escollir les hores en què la llum és gratuïta.
  • Mercat regulat: una sola tarifa, la PVPC, amb un preu que varia cada hora de cada dia en funció de l'oferta i la demanda.

Quan s'anuncia que ha pujat la llum, es refereix únicament al mercat regulat (45% dels espanyols)

Per què puja la llum al mercat regulat?

Quan la gent o els telenotícies diuen que ha pujat la llum, es refereixen a que ha pujat el preu del kWh en el mercat regulat. Per què passa això?

El preu de kWh a la tarifa regulada PVPC canvia segons l'oferta i la demanda de l'energia. El seu cost es fixa cada dia en funció del mercat majorista (els que generen energia la venen als que la comercialitzen) i d'una sèrie de components regulats pel Govern.

Entre aquests components regulats hi ha els impostos. Per exemple, l’impost del 7% a la generació elèctrica, que va romandre “desactivat” entre octubre de 2018 i març de 2019 per decisió del Govern central. El seu retorn l’abril de 2019 ha generat molts titulars en els diaris i una certa alarma sobre una possible pujada imminent del preu de la llum.

Però aquesta pujada, si es produeix, només afectarà els clients del mercat regulat i no els del mercat lliure, que continuaran pagant el que posa en els seus contractes.

A banda dels impostos, que el preu pugi en el mercat regulat normalment es deu a una combinació dels 3 factors següents:

  • Onades de fred o calor: pics de consum perquè molta gent posa la calefacció elèctrica o aires condicionat a funcionar. Com que puja la demanda, s'encareix l'oferta.
  • Sequera i falta de vent: provoquen que baixi la generació d'energia de centrals hidràuliques i eòliques respectivament. Com que aquestes fonts d'energia baixen, s'ha de recórrer a d'altres, fet que pot encarir el preu puntualment.
  • Inestabilitat política internacional: determinats conflictes i crisis poden afectar el preu de matèries primeres com el petroli i el gas, directament relacionades amb la generació d'una part de l'energia.

La meteorologia i la inestabilitat política internacional afecten al preu de l'electricitat en el mercat regulat.

Com evitar les pujades de la llum?

Per protegir-te de les oscil·lacions de preus, existeixen diferents receptes segons el mercat en què et trobis:

  • Mercat regulat: si la teva tarifa és la PVPC, el que et convé és concentrar el teu consum d'electricitat en les hores més barates. Si utilitzes aquesta eina podràs saber els preus amb un sol dia d'antelació.
  • Mercat lliure: sabràs el preu que pagaràs durant tot l'any. Per exemple: la tarifa Tempo Happy té un preu fix que et blinda davant de la inestabilitat. A més, gaudiràs de moments Happy en els quals el teu consum de llum et sortirà de franc. Pots triar si vols que sigui durant 2 hores consecutives cada dia (les 2 hores que tu triïs), o bé durant 1 dia sencer cada setmana (el dia que tu vulguis), o bé que les teves 50 hores de més consum de cada mes se’t facturin automàticament a 0 euros el kWh. La cirereta del pastis: no té permanència.