Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Què és una construcció sostenible?

Publicat el 5 Octubre 2017

És evident que l'ésser humà continuarà construint edificis on viure i treballar. El que no es pot donar per descomptat és que això hagi de ser un mal negoci per al medi ambient. L'arquitectura sostenible ha arribat per imposar-se.

La construcció sostenible és un dels pilars de la societat del futur. Et sona exagerat? Pren nota: d’aquí un any el 60% de les constructores hauran multiplicat per dos el nombre dels seus projectes sostenibles (passant de l'actual 18% a un notable 37%).

A Endesa som pioners en el tema. Fa sis anys, la nostra seu de Madrid va ser el primer edifici corporatiu d'Espanya a aconseguir la triple certificació en Eficiència Energètica, Gestió Ambiental i Qualitat Ambiental en Interiors.

El totxo que no espatlla el paisatge

S’ha acabat equiparar la construcció amb coses poc ecològiques i perjudicials per al planeta. Hi ha altres camins.

Les construccions sostenibles se centren a satisfer les necessitats de l'ésser humà sense comprometre a les futures generacions. Per aconseguir això, se segueixen tres principis bàsics:

 1. Tenir en compte l'entorn i l'orientació del lloc on es vol construir: en lloc d'imposar una idea descontextualitzada, es tracta d'adaptar-se al que hi ha als voltants.
 2. Optimitzar els recursos naturals existents: molt relacionat amb el punt anterior, consisteix a col·laborar amb la naturalesa en lloc d'anar en contra seva.
 3. Respectar els principis ecològics: és a dir, justificar la necessitat d'aquesta construcció (i posar-la en relació amb les necessitats que tindran les generacions futures) i buscar l’equitat (una distribució justa dels costos i beneficis socials que genera aquesta construcció)

El primer manament de la construcció sostenible és: de debò fa falta construir això?

Com és un edifici sostenible?

La feina a fer és enorme, ja que els principis anteriors exigeixen molt tant de l'arquitectura sostenible com de la resta d'actors implicats en una construcció d'aquest tipus.

Però si haguéssim de destacar alguns trets imprescindibles d'un edifici sostenible, serien els següents:

 • Reciclatge: resulta fonamental a l'hora de seleccionar els materials. Taulells fabricats a partir d'ampolles de vidre, sòls d'impecable parquet realitzats amb fusta reutilitzada d'altres construccions, el paviment del pati fet amb velles teules mòltes i compactades... Reutilitzar és la norma.
 • Reutilització de l'aigua: és un dels principals recursos naturals i un dels quals més malbaratem, arribant a la lamentable xifra de 130 litres consumits cada dia per cada habitant. Per això quan comencem de zero, en un nou edifici on hi haurà persones que iniciaran una vida nova, és essencial planificar un ús sostenible de l'aigua. Com? Reutilitzant les aigües residuals mitjançant el seu tractament i recollint l'aigua de pluja.
 • Energia solar: no s'esgotarà fins d’aquí 4.500 milions d'anys (el que li queda de vida al Sol), així que és una bona inversió confiar en els panells per aconseguir electricitat, calefacció i aigua calenta.
 • Llum natural: els passadissos llargs i foscos són part del passat. El present sostenible consisteix en construccions dissenyades i orientades de tal manera que s'aprofita el màxim possible de llum solar. Això redueix el consum d'electricitat i de calefacció.
 • Materials "baixos" en carboni: tots els materials d'una casa s’han de transportar fins a aquesta mentre s’està construint, i alguns d'aquests materials (encara que no tots, com hem vist abans) s'han de fabricar. Tant el transport com la fabricació de materials emet certs gasos contaminants a l'atmosfera. Les constructores sostenibles aposten cada vegada més per un transport ecològic (models híbrids o fins i tot 100% elèctrics) i maneres d'atenuar les seves emissions (per exemple: usant-les com a aliment per a una espècie d'algues que es nodreix del diòxid de carboni).

Quant costa un edifici sostenible?

Les construccions sostenibles són el futur, però encara no són majoritàries. Construir un edifici sostenible, o comprar-se un pis que compleixi aquestes característiques, segueix sent més car que l'opció tradicional.

No obstant això, encara que el desemborsament inicial sigui més alt, hi ha estudis que asseguren que aquesta diferència de preu s'amortitza en un període de 5 a 15 anys. Com és possible? Gràcies a l'estalvi continuat en aigua, en llum, en calefacció... i en manteniment, doncs els materials tenen garantia d'alta durabilitat.

Si ens fixem a la seu madrilenya d'Endesa, ha aconseguit reduir en tan sols 10 anys un 46% les emissions de diòxid de carboni, més d'un 20% el consum elèctric, un 35% el de gas i un 28% el d'aigua. Al mateix temps, s'ha reduït un 15% la generació de residus i s'ha aconseguit fins a un 75% de reciclatge.

Un edifici sostenible és més car, però s'amortitza en 5-10 anys per l'estalvi d'energia.