Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Què fer si salten els ploms?

Publicat el 23 Maig 2017

Se n'ha anat la llum. Han saltat els ploms. Ha saltat el diferencial. Digues-li com vulguis, però t'has quedat a les fosques. Que no s'estengui el pànic. T'expliquem el que has de fer, ja tinguis un comptador intel·ligent o un de la vella escola.

Plaf! La foscor arriba de sobte mentre fas el sopar o passes l'aspiradora. Han saltat els ploms i t'has quedat a les fosques. Saps el que has de fer?

Segur que saps el que calia fer als vells temps: anar al quadre elèctric de casa teva i comprovar si l'interruptor automàtic havia saltat. Si aquest era el cas, el tornaves a aixecar i la llum tornava com per art de màgia. Però els temps han canviat.

Ara ja no salten els ploms

L'expressió "saltar els ploms" s'ha quedat antiquada. Ve d'una època en la qual les cases comptaven amb unes barretes de ceràmica i plom. Cada vegada que la casa patia una sobrecàrrega de potència, aquestes barretes es fonien i calia substituir-les.

Aquests ploms van ser després reemplaçats per fusibles (més fàcils de canviar quan es fonien) i posteriorment va arribar el quadre elèctric amb diferents palanquesz. Des de llavors va deixar de "trencar-se" alguna cosa cada vegada que hi havia una demanda excessiva de potència. Per tornar a tenir llum només calia apujar de nou totes les palanquetes.

Tots aquests sistemes sempre han tingut el mateix objectiu: protegir-te. Posar límit a la potència que casa teva demana a la xarxa és la millor manera de protegir la teva instal·lació.

Ara els comptadors són intel·ligents

L'aparell que mesura quanta llum gastes es diu comptador. S’estan substituint a tota Espanya i abans de 2019 seran tots intel·ligents. Però, de quin tipus d'intel·ligència estem parlant?

Els nous comptadors envien les seves dades a distància. Amb això ja no cal que un tècnic recorri la ciutat prenent lectures. I tampoc que ens enviïs la teva lectura (cosa que segueix tenint sentit si encara no tens comptador intel·ligent).

Els nous comptadors informen de quanta llum consumeixes en cada moment. L'avantatge és que tens accés a aquesta informació des de la teva Àrea Privada de Client. Ja no cal esperar 1 o 2 mesos sencers per veure com ha estat la teva despesa. Ara ho vigiles de prop.

Els comptadors intel·ligents et permeten saber quanta llum gastes cada hora de cada dia.

Com tornar a tenir llum?

Si el teu comptador encara no és intel·ligent, és qüestió de temps que ho sigui. La distribuïdora et contactarà per substituir-lo i posteriorment serà integrat en el sistema de telemesura (començarà a enviar dades a distància).

Si el teu comptador encara no és intel·ligent i et "salten els ploms", has de recórrer a la vella recepta: anar al quadre elèctric (sol estar al costat de la porta de casa) i aixecar totes les palanquetes.

Si ja tens un comptador intel·ligent, les coses canvien... però tampoc gaire. Ara es diu rearmar el comptador:

  • A) al quadre elèctric comprova que els interruptors estan aixecats.
  • B) desconnecta algun electrodomèstic i baixa l'interruptor general.
  • C) espera entre 5 i 10 segons (el que trigues en cantar "Aniversari feliç").
  • D) torna a pujar l'interruptor general.

Ja tens llum! Si torna a marxar de seguida, significa que no has eliminat prou càrrega elèctrica de l'habitatge... així que apaga més coses i repeteix el procediment.

Per què "salten els ploms"?

Casa teva està preparada per a la potència que tens contractada. És probable que tinguis marge per pujar o baixar, i si decideixes fer-ho la companyia distribuïdora s'assegurarà que casa teva segueixi estant preparada.

Però la potència que tens actualment arriba fins a on arriba. Quan encens massa electrodomèstics alhora, pot ser que sobrepassis el teu límit. És llavors quan "salten els ploms", baixa el diferencial... et quedes sense llum.

Una situació típica és tenir funcionant l'aire condicionat i el forn elèctric, anar a posar una rentadora i llavors plaf!, la foscor. Per això has d'apagar alguna cosa abans de rearmar el comptador. Si ho deixes tot igual, la llum tornarà, però tornarà a anar-se’n.

Quanta potència necessites per estar tranquil? Una recepta de pa sucat amb oli: si mai et "salten els ploms" en tens de sobres (i podries baixar-la per estalviar en la teva factura); si et salten molt sovint, és que et quedes curt (i podries pujar-la per viure més còmode... encara que la teva factura ho notarà).

En qualsevol cas, modificar la potència és un procés complex que no pot fer-se a la valenta. Abans de prendre una decisió has d'informar-te a fons: