Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Què passa si poses l’aire massa alt?

Publicat el 25 Juliol 2019

A l'estiu l’ús de l'aire condicionat es dispara. Si no es fa servir amb seny, aquest aparell pot tenir conseqüències nefastes tant per a la nostra salut com per a la nostra butxaca.

L’aire condicionat s’ha convertit en un recurs imprescindible a la nostra vida diària, sobretot a l'estiu. Un dia calorós d’agost no estaríem ni 5 minuts al cotxe, a l’oficina, a un restaurant o al cinema sense la fresca que ens proporciona.

Encara que sigui un aliat fidel contra la calor, l’aire condicionat també pot fer malbé la teva salut i la teva butxaca si no es fa servir correctament.

L’aire condicionat i la teva salut

No et convé posar l’aire per sota dels 25ºC. El teu confort no augmentarà, però es dispararà tant el consum d’energia (i l’energia costa diners) com les conseqüències per a la teva salut.

La Societat Espanyola de Pneumologia afirma que el 20% dels refredats i la meitat de les baixes laborals per aquest motiu són a l’estiu. Tot i que no és l’únic responsable, l’aire condicionat té bona part de la culpa.

Els problemes comencen quan es combina l’ambient sec (per sota del 30% d’humitat relativa) amb una temperatura que suposi una diferència superior a 10ºC amb la temperatura del carrer. És aquí quan la teva gola i tot els sistema respiratori comencen a patir.

Un aparell d’aire condicionat mal utilitzat en té prou per convertir casa teva en un lloc sec i fred. Faringitis, laringitis, sinusitis, otitis… la llista d’afeccions és llarga i a ella se sumen problemes musculars (contractures) i migranyes si l’aire fred es dirigeix al cap o a l’esquena.

L’aire condicionat i la teva butxaca

S’estima que només al mes de juliol el consum elèctric mitjà s’incrementa uns 7 kWh a causa de l’ús de l’aire condicionat, que equival aproximadament a uns 30 euros més a la factura.

Si la situació s’allarga durant l’agost i el setembre, l’estiu et pot sortir car. Perquè la factura de la llum no et deixi tremolant de fred, és millor que segueixis aquests 4 consells:

  • Mantén la temperatura estable al voltant dels 25ºC.
  • Assegura’t de tancar portes i finestres perquè no es coli l’aire calent de l’exterior. Utilitza cortines o tendals i baixa les persianes. Com menys llum, menys calor.
  • Posa a punt l’aire condicionat: un sistema brut, amb fuites de gas refrigerant o amb un mal funcionament, pot incrementar fins a un 20% la teva factura ja que haurà d’utilitzar més potència.

Evita posar l’aire condicionat a diferències superiors a 10 oC respecte a la temperatura del carrer.