Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

¿Què signifiquen les etiquetes dels electrodomèstics?

Publicat el 4 Abril 2018

L'etiqueta energètica indica si un electrodomèstic és més o menys eficient. Una bona nota en aquest apartat t'assegura que aquell frigorífic, rentadora o rentaplats et sortirà més barat quan arribin els rebuts de la llum.

Quan compres una rentadora, un rentaplats o un televisor et fixes molt en els aspectes tècnics. Et converteixes en un expert improvisat en programes de rentada, en polzades, en resolució. També et preocupa l'estètica. I lògicament revises amb lupa el preu.

Tot això és correcte. Però si oblides l'etiqueta energètica comets un error que et passarà factura. Cal recordar que el 55% de l'electricitat que gastes és per als electrodomèstics

Aquest adhesiu incomprensible amb una iconografia que normalment va de la A a la G no és ornamental. Té la funció d'informar-te del consum de l'aparell en qüestió. I no només del consum d'electricitat, sinó també del consum d'aigua o de l'enrenou que fa quan està en funcionament.

Breu història de l'etiqueta energètica

Les etiquetes energètiques cvan començar a implantar-se el 1995, però només en els frigorífics, els congeladors, les rentadores i els rentaplats. Amb el pas dels anys es van anar ampliant als forns, televisors, aparells d'aire condicionat, etc.

Avui dia aquest etiquetatge és obligatori i està regulat per la Directiva 92/75/CEE de la Unió Europea. Indica l'eficiència energètica de cada electrodomèstic. Com més eficient, menor és el consum i, per tant, major és l'estalvi en la factura de llum.

El format de l'etiqueta ha canviat amb els anys. Per exemple, al començament l'escala anava de la A a la G. No obstant això, va ser necessari inventar categories superiors,, , ja que afortunadament els electrodomèstics eren cada cop més eficients.

L'escala original (de la A a la G) va quedar obsoleta i aviat van aparèixer A+, A++, A+++, mentre començaven a desaparèixer E, F i G.

Per això, es van afegir símbols + successius a la lletra A, que al començament simbolitzava l'eficiència màxima. I van començar a desaparèixer les lletres que identificaven una eficiència més baixa (la F, la G...).

Les mutacions d'aquesta escala van confondre els consumidors, que van veure que la lletra A passava de significar el millor a ser quelcom de regular a dolent.

A l'agost del 2017, la Comissió Europea va decretar una nova "reestructuració de l'escala": desapareixen les classes A+, A++ a A+++ i torna la graduació original de la A a la G. Els electrodomèstics de classe A tornaran a ser la part superior de la piràmide d'eficiència energètica i s'eliminen els maleïts +++.

Aquest nou etiquetatge no apareixerà ni immediatament ni simultània. Les primeres etiquetes amb la nova escala no arribaran fins al 2020 i només l'any 2030 s'espera que tots els productes compleixin amb el nou sistema.

Així que centrem-nos en el present. Els electrodomèstics que actualment són a casa teva i els que pots comprar no segueixen l'escala nova. Per això, t'explicarem l'antiga, que seguirà sent efectiva fins al 2020.

El semàfor energètic: el que és més eficient i el que ho és menys

Aquest tipus de disseny imita la lògica del semàfor i degrada els colors des de l'eficiència màxima (verd) fins a l'eficiència mínima (vermell).

Normalment es compara el consum de les diferents generacions d'electrodomèstics i 100% representa el consum dels que són menys eficients. Els extrems de l'escala són A+++ (l'excel·lència en eficiència energètica) i D (aparells que comencen a quedar obsolets).

Eficiència de consum alta:

  • A+++. De color verd fosc, presenta un consum inferior al 25%.
  • A++. Amb un verd intermedi, simbolitza un consum inferior al 30%.
  • A+. El seu verd pàl·lid mostra un consum aproximat d'entre el 30% i el 42%.

Eficiència de consum moderada:

  • A. De groc, ofereix un consum intermedi d'entre el 42 i 55%.
  • B. Marcat amb un color taronja, ofereix un consum d'entre 55 i 75%.

Eficiència de consum baixa:

  • C. Taronja intens, ofereix un consum d'entre el 75 i el 90%.
  • D. El seu color vermell indica que té un consum d'entre el 90 i el 100%.

L'any 2020, l'escala actual (d'A+++ a D) serà substituït per l'original (de la A a la G)

¿Quant t'estalviaràs amb l'etiqueta A+++?

Tornem a l'inici: vols comprar un aparell i només et preocupes pels aspectes tècnics i el preu. Error greu.

Fer una ullada a l'etiqueta energètica et farà estalviar diners. Sens dubte, un electrodomèstic més eficient pot ser més car en el moment de comprar-lo, però aquesta diferència comences a amortitzar-la en el moment en què arriben les factures de llum.

En la taula següent es pot veure quant estalviaràs quan canviïs un electrodomèstic vell per un de la classe A+++.

Frigorífic

Suposant que el frigorífic està connectat les 24 hores, els 365 dies de l'any.

Classe
Consum anual
Estalvi anual
Estalvi a 10 anys
A+++
132 kWh
-
-
A++
197 kWh
6,50 euros
65 euros
A+
262 kWh
13 euros
130 euros
A
328 kWh
19,60 euros
196 euros
B
447 kWh
31,50 euros
315 euros
C
565 kWh
43,30 euros
433 euros
D
657 kWh
52,50 euros
525 euros

 

Rentadora

Si considerem aproximadament 220 càrregues cada any amb una combinació de rentades a 60ºC i a 40ºC.

Classe
Consum anual
Estalvi anual
Estalvi a 10 anys
A+++
302 kWh
-
-
A++
342 kWh
4 euros
40 euros
A+
388 kWh
8,60 euros
86 euros
A
445 kWh
14,30 euros
143 euros
B
502 kWh
20 euros
200 euros
C
570 kWh
26,80 euros
268 euros
D
638 kWh
33,60 euros
330 euros

 

Rentaplats

Calculant unes 160 rentades l'any.

Classe
Consum anual
Estalvi anual
Estalvi a 10 anys
A+++
271 kWh
-
-
A++
305 kWh
3,40 euros
34 euros
A+
344 kWh
7,30 euros
73 euros
A
389 kWh
11,80 euros
118 euros
B
438 kWh
16,70 euros
167 euros
C
492 kWh
22,10 euros
221 euros
D
541 kWh
27 euros
270 euros

 

Si els teus electrodomèstics són molt eficients (etiqueta A+++) pot estalviar més de 100 euros l'any, cada any, en les factures de llum.

Augmenta el teu estalvi amb una tarifa per hores

Encara que no podràs apagar la rentadora quan no vulguis utilitzar-la (tret que marxis molt de temps fora de casa), és evident que les rentadores només les poses en alguns moments. I passa el mateix amb el rentaplats.

Si vols estalviar, a més de tenir electrodomèstics eficients necessites una tarifa que et permeti triar les hores en què necessites consumir més electricitat. . La Tarifa Tempo Happy d'Endesa, et permet escollir 2 hores al dia (o 1 dia sencer a la setmana) en què no pagues res pel teu consum de llum. Ho has sentit bé: res, gratis.

Sigues eficient amb la teva energia... I també amb els teus diners.