Si prefereixes veure el web sempre en català, fes clic aquí.

Quina potència hauria de contractar?

Passar-se de potència elèctrica és una despesa innecessària, però quedar-se curt significa no poder fer la teva vida. Ves amb compte si sol·licites un canvi de potència sense l'ajuda d'experts: el cost dels tràmits podria menjar-se l'estalvi potencial.

Per què "salten els ploms" quan tinc convidats a sopar?

Per què se'n va la llum si tinc l'aire encès i passo l'aspiradora?

Per què no puc posar la rentadora quan hi ha un pastís al forn?

La resposta a aquestes preguntes no és un poltergeist, és la potència elèctrica.

 

Què és la potència elèctrica?

La potència és la quantitat de quilowatts (kW) que pots demanar simultàniament a la xarxa elèctrica de casa teva. Per exemple: si tens la calefacció elèctrica encesa, fas una rentadora i poses el forn, la teva casa estarà exigint entre 5 i 7 kW aproximadament. Si tu has contractat menys de 5 kW, el més probable és que et quedis a les fosques fins que apaguis la rentadora, el forn o algun dels radiadors.

Com més potència tinguis, més aparells elèctrics podràs encendre alhora. Tanmateix, com més potència tinguis, més pagaràs cada mes, ja que la factura elèctrica es divideix en consum (que pots controlar sent més eficient) i potència (que és un cost fix i augmenta segons els kW que contractis).

T'ajudem a triar la potència adequada

Amb la nova calculadora de potència pots ajustar la potència a les teves necessitats reals.

El que importa és el nombre d'electrodomèstics

A l'hora de contractar la potència elèctrica cal tenir en compte molts factors, però el més important és el nombre d'electrodomèstics que s'utilitzen de manera quotidiana.

Que tinguis una casa gran (o petita) no és important, ja que és possible viure en molts metres quadrats amb pocs electrodomèstics i en llocs mínims amb molts. El que marca la diferència a l'hora de parlar de potència són aspectes com que la calefacció sigui elèctrica, per exemple.

"Per saber si necessites més o menys potència no importa la mida de la casa. El que importa és quants electrodomèstics necessites utilitzar alhora."

{{content.form.title}}

{{content.form.text}}

{{content.form.errors.server}}

{{content.form.success.title}}

{{content.form.success.message}} {{model.phone}}

{{content.phone.title}}

{{content.phone.text}}

{{content.phone.phoneText}}

{{content.cta.title}}

{{content.cta.text}}

Regla núm. 1: més potència és més despesa

Com més alta sigui la potència, més elevada serà la quantitat fixa que pagaràs cada mes. Per això reduir una potència innecessàriament alta és una de les grans possibilitats que tens per retallar la factura.

Però quina és la potència que tens contractada actualment? Si ets client d'Endesa, només has d'entrar a l'Àrea de client per saber-ho (hauràs de accedir-hi i, si encara no ho has fet, registrar-t’hi).

 

Regla núm. 2: menys potència no sempre és més estalvi

No hi ha dubte que reduir la potència et pot fer estalviar: prop de 50 euros l'any per cada kW que baixis. Però aquest estalvi s'esfuma si, després de reduir-la, et quedes curt. Això podria deixar-te sense llum en encendre uns quants electrodomèstics alhora.

Ningú no vol viure al límit de la potència suportant que et salti l'ICP cada cop que et poses en mode multitasca. Per exemple: et quedes sense llum per encendre el forn al mateix temps que poses una rentadora. Quedar-se curt de potència pot ser així d'incòmode.

Si passés això, hauries de demanar una pujada de potència que et costaria diners. En el millor dels casos, parlem que pagaries aproximadament 50 euros per tornar a apujar la potència. En el pitjor, més de 200. Depenent de la teva situació, l'estalvi per abaixar la potència es podria anul·lar i fins i tot acabar sortint-te car.

Regla núm. 3: pots tenir dues potències diferents

Amb l'entrada en vigor de la nova normativa de peatges, pots tenir dues potències diferents: una per a les hores menys barates (entre les 8 del matí i la mitjanit) i una altra de diferent per a les hores més barates (entre la mitjanit i les 8 del matí, així com els caps de setmana i festius).

No estàs obligat en absolut. Pots tenir la mateixa potència en ambdues franges horàries. Si decideixes fer canvis, el que té sentit és tenir una potència més alta en les hores barates i una potència més baixa en la resta d'hores.

Què vol dir això d'hores més o menys barates? Que en funció de la franja horària estàs pagant més o menys euros per cada kW de potència contractada.

"Si et passes abaixant la potència, el cost de tornar a apujar-la es menjarà tot el teu estalvi."

Qui tria la teva potència?

Tu ets qui té l'última paraula.

Els consumidors són els encarregats d'acordar amb la companyia la potència que volen contractar.

Pots modificar la potència segons les teves necessitats. D'aquesta manera, tu decideixes la potència que contractes. Però, tal com t'estem explicant, fes-ho amb el cap i sense presses.

  • Augmentar la potència: hi ha un límit marcat per motius de seguretat, ja que no totes les instal·lacions elèctriques suporten potències elevades. Si necessites més del que et permet el límit, hauràs de renovar la instal·lació.
  • Abaixar la potència: tingues en compte que si et quedes curt de potència seràs tu qui patirà les incomoditats. 

 

Com calcular la potència que necessites

T'ajudem a triar la potència adequada

Amb la nova calculadora de potència pots ajustar la potència a les teves necessitats reals.

La lògica per triar la teva potència és senzilla: has de calcular el màxim de kW que exigiràs a la teva xarxa al mateix temps. Has d'anticipar-te al que pugui passar i pensar en aquelles situacions en què hauràs de posar els electrodomèstics al límit. En quina situació actives més electrodomèstics al mateix temps?

Hi ha coses a les quals pots renunciar i d'altres a les quals no. Per exemple: potser pots esperar a posar la rentadora, posposar-la fins que tot estigui més tranquil. Potser no. Per exemple: potser passes massa calor a l'estiu i necessites encendre tres aparells d'aire condicionat alhora mentre prepares el dinar al forn.

L'objectiu és trobar la xifra de kW més alta que demanaràs a la teva instal·lació elèctrica. Quan la tinguis, ja saps quanta potència contractar. I recorda: si la sobrepasses, "saltaran els ploms".

 

Com saber si tens més potència de la que necessites

Per saber si tens molta més potència de la que realment necessites hi ha un truc casolà que no sol fallar. Encén tots els aparells elèctrics de casa teva. No oblidis cadascun dels splits d'aire condicionat, el forn i els focs si són elèctrics, fins i tot l'aspiradora. Si vas encenent un rere l'altre i l'interruptor de control de potència (ICP) no salta, és probable que tinguis més potència de la necessària.

Si aquest és el teu cas, les teves factures de la llum són innecessàriament altes. Estàs pagant per quelcom que no utilitzes o que gairebé no utilitzes mai, un excés de kW que es reflecteix cada mes en el que pagues. T'interessa modificar la potència per abaixar-la, però mai no ho facis de manera precipitada, sinó mesurant bé la teva decisió.

 

Aprofita per reduir també el consum

La potència és una de les dues potes importants de la factura. L'altra és el consum, que pot variar considerablement d'un mes a un altre segons la vida que portis. A Endesa posem a la teva disposició les millors tarifes.

Si la potència que tens (o que et convé) és igual o inferior a 10 kW, et recomanem Tempo Happy, una tarifa que et permet triar dues hores al dia, un dia a la setmana i durant el període triat pagar zero euros pel teu consum elèctric.

Si la potència que tens (o que et convé) és superior a 10 kW, visita el nostre catàleg especialitzat.  

 

No decideixis sense pensar-t'ho bé abans

La potència és el terme fix de la factura, quelcom que pagaràs tots els mesos. Precisament per això, apujar-la o abaixar-la no és una decisió que puguis prendre a la lleugera.

Les despeses inesperades poden provenir de diversos fronts, entre ells el del butlletí elèctric o certificat d'instal·lació elèctrica (CIE). Amb motiu d'una modificació de potència, la distribuïdora et pot notificar que necessites un nou butlletí, cosa que et costarà aproximadament entre 100 i 150 euros.

Si necessites augmentar la potència, a aquestes despeses hauries de sumar-hi al voltant de 45 euros per cada kW que decideixis augmentar. Si parlem d'abaixar-la, et sortirà aproximadament per 11 euros sense importar quant l'abaixis. A més de tot això, la distribuïdora podria repercutir-te altres gestions o dipòsit i posar-te problemes si ja has fet algun altre canvi de potència durant el mateix any.

Per totes aquestes raons, no et tiris despreocupadament a abaixar la potència a la recerca de l'estalvi. És absolutament cert: com menys potència tinguis, menys pagaràs. A més, aquest concepte és un dels que més pesa en la factura. Però també és absolutament cert que si et quedes curt de potència estaràs obligat a elevar-la novament. I aquest tràmit pot complicar-se i acabar sortint car.

"La clau a l'hora de triar la potència és trobar un equilibri entre l'estalvi i el benestar."

{{content.phone.title}}

{{content.phone.text}}

{{content.phone.phoneText}}

{{content.form.title}}

{{content.form.text}}

{{content.form.errors.server}}

{{content.form.success.title}}

{{content.form.success.message}} {{model.phone}}

{{content.cta.title}}

{{content.cta.text}}

Comparador de tarifes de Llum i Gas

A Endesa no t'has d'adaptar a les nostres tarifes perquè elles s'adapten a tu. Compara les diferents tarifes tu mateix entrant al nostre catàleg. O, si ho prefereixes, respon a algunes preguntes i ens encarreguem de comparar entre totes les tarifes de llum i gas per oferir-te una recomanació personalitzada.

Vols veure totes les nostres ofertes?

Descobreix en un minut el producte que més s'adapta a tu:

{{firstStep.title}}

Estem trobant l'energia adequada per a tu...

Estem trobant l'energia adequada per a tu...

icona consell Anar a l'consell icona Facebook Anar a Facebook icona Twitter Anar a Twitter icona Youtube Anar a Youtube icona Messenger Anar a Messenger icona Linkedin Anar a Linkedin icona Instagram Anar a Instagram Logotip de l'enllaç compartit anar a l'enllaç compartit icona de marca de verificació marca de verificació icona de fletxa cap avall fletxa cap avall Anterior Anar a l'anterior Próxim Anar al pròxim icona de tancar tancar icona d'afegir afegir icona d'augmentar augmentar fletxa obliqua mira de manera obliqua fletxa cap avall fletxa cap avall icona del motor de cerca motor de cerca icona del motor de cerca motor de cerca icona de compartir compartir icona de filtre filtrar icona de correu enviar correu icona de correu correu icona de telèfon telèfon icona de fax fax icona d'imprimir imprimir icona de play play icona d'usuari anar a la secció d'usuari icona d'error un error ha ocorregut icona d'informació informació Icona de m'agrada m'agrada Icona de m'agrada m'agrada Icona de no m'agrada no m'agrada Icona de no m'agrada no m'agrada Icona de rellotge rellotge Icona de làmpada làmpada Icona de llista llista Icona de mapa Anar a mapa Icona de telèfon telèfon Icona d'emergència Emergència Icona de pausa pausa Icona de play play Icona de tancament de sessió Tancar sessió Icona de telèfon telèfon
icona anar enrere tornar enrere en la navegació icona número 50 anar a producte Tempo Happy 50 Hores icona calendari anar a producte Tempo Happy Dia icona empreses anar al segment d'empreses icona de gas anar a catàleg de productes de gas icona sol naixent energia renovable icona llar anar al segment de llars icona 24 hores anar a producte One Llum icona electricitat anar al catàleg de productes de Llum icona electricitat i gas anar al catàleg de productes Llum + Gas icona lluna anar al producte One llum Nocturna icona clau anglesa anar al serveis de manteniment icona sol anar al producte Tempo Solar icona rellotge anar als productes Tempo Happy icona rellotge 2 hores anar al producte Tempo Happy 2 Hores icona 24 hores anar al producte One Llum icona número 50 anar al producte Tempo Happy 50 Hores línia elèctrica Mitjana Tensió Veure catàleg de productes amb consum elèctric de 36.000 a 360.000 €/any línia elèctrica Alta Tensió Veure catàleg de productes amb consum elèctric més de 360.000 €/any icona empresa anar al segment d'empreses icona calendari anar al producte Tempo Happy Dia icona Administradors de Finques anar al segment d'Administradors de Finques icona DarkSite icona DarkSite icona bombeta Veure catàleg de productes amb consum elèctric menys de 6.000 €/any icona d'electricitat i gas anar al catàleg de Productes Llum + Gas icona electricitat anar al catàleg de productes d'electricitat icona email contacte de correu electrònic icona fax contacte de fax icona de gas Baixa Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de menys de 6.000 €/any icona de gas Alta Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de 6.000 a 240.000 €/any icona de gas Mitja Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de més de 240.000 €/any icona de gas anar al catàleg de productes de gas icona d'Enel anar a la lloc web de enel icona d'escalfador servei de manteniment de l'escalfador icona manteniment de l'escalfador anar al servei de manteniment OKGas Escalfador icona llar anar al segment de llars icona olla de pressió olla de pressió icona clau anglesa anar al servei de manteniment icona línia elèctrica Mitjana Tensió veure catàleg de productes d'electricitat amb consum de 6.000 a 36.000 €/any icona lluna anar al producte One Llum Nocturna icona esfera anar a lloc web personal icona telèfon contacte telefònic icona sol naixent energia renovable icona panell solar anar a energia solar fotovoltaica icona rellotge anar a productes Tempo Happy icona rajo solguda amb polze cap avall seleccionada la reacció "No m'agrada" icona rajo amb polze cap avall seleccionar la reacció "No m'agrada" icona rajo solguda amb polze cap amunt seleccionada la reacció "M'agrada" icona rajo amb polze cap amunt seleccionar la reacció "M'agrada"
Añadir otro equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Eliminar equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aspiradora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Horno Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavavajillas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Microondas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Plancha Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Punto de recarga vehículo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Radiador eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Secadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Split Aire Acondicionado Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Termo Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Tostador Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Vitrocerámica Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Power edit Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Map marker Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.