Si prefereixes veure el web sempre en català, fes clic aquí.

Com es diferencia un cable d'un altre?

Són per tot arreu, però només ens hi fixem quan n'hem de canviar algun. Són iguals tots els cables? Com distingir-los? Per què serveix cadascun? T'aclarim tots els dubtes.

Un cable és un element pensat i fabricat per conduir electricitat. Solen estar ets de coure, tot i que també poden ser d'alumini. Els vegis o no, formen part de la teva vida perquè d’ells depèn que se t'encengui la bombeta.

La composició d'un cable és summament senzilla: un conductor, l'aïllament, la capa de farciment i una coberta.

Cada element compleix una missió:

  • Conductor elèctric: un o més fils de coure / alumini. És la part del cable que transporta l'electricitat.
  • Aïllament: recobreix el conductor i s'encarrega que el corrent no s'escapi del cable.
  • Capa de farciment: es troba entre l'aïllament i el conductor. Aquesta li confereix un aspecte circular i homogeni.
  • Coberta: protegeix el cable de la intempèrie i els elements externs.

 

Quants tipus de cable hi ha?

L'univers dels cables és increïblement complex i resulta impensable explicar-los tots en aquest post. Ens centrarem en els que se't creuaran a la vida diària. Es poden diferenciar segons diversos criteris:

  • Nombre de fils conductors: unipolars (un sol fil conductor), multipolars (més d'un fil conductor) o mànegues (dos o tres conductors envoltats de protecció).
  • Estructura: n'hi ha de rígids i de flexibles, plans o rodons, coaxials (amb un nucli xapat en coure), trenats (formats per parells de filferros entrellaçats), amb aïllant o sense aïllant, amb o sense blindatge…
  • Tipus de conductor: de filferro despullat (és rígid i sense recobriment); de filferro aïllat (és igual que l'anterior, però compta amb un aïllant que el recobreix); conductor de cable flexible (és el més habitual); o de cordó.
  • Propietats del recobriment: hi ha una nomenclatura per diferenciar-los: 1-T (Thermoplastic, és el més habitual), 2-H (Heat resistant, resisteix fins a temperatures de 75ºC), 3-HH (Heat Resistant, resisteix fins a temperatures de 90ºC), 4-W (Water resistant, resisteix l'aigua i la humitat), 5-LS (Low Smoke, baixa emissió de fums i altres elements contaminants), 6-SPT (Service parallel themoplastic, són dos cables flexibles i paral·lels de plàstic units entre sí, també anomenat cordó dúplex).
  • Tipus d'aïllament: termoplàstics o termoestables. Els termoplàstics són de policlorur de vinil (PVC), polietilè (PE) o de policloroprè, neoprè o plàstics (PCP). Per la seva banda, els termoestables són de polietilè reticulat (XLPE), etilè-propilè (EPR), de coure revestit o mineral aïllat (MICC).

 

Què significa el color dels cables?

Normalment, l'aïllant dels cables es fabrica d'un o altre color perquè en puguem distingir fàcilment la funció:

¿Per a què serveix cada cable?

Per seu color sabràs quina és la funció de cadascu:

  • Verde i groc: presa de terra.
  • Blau: neutre.
  • Marró, gris, negre o blanc: de fase.
  • Colors amb ratlles: neutrales.
  • Colors: de corrent o càrrega.
  • Cable verd i groc: de presa de terra.
  • Cable blau: cable neutre. Fins al 1970 se'n feia servir un de vermell.
  • Cable marró: cable de fase, tot i que també pot ser negre o gris, segons el color de l'aparell que el porti incorporat.
  • Cable negre: cable de fase, que també pot ser blanc. Visible a la majoria d'instal·lacions.
  • Cable blanc: cable neutre. També són preses de terra, però només es connecten al transformador per portar de tornada l'energia.
  • Cables de colors amb ratlles: neutrals, igual que els anteriors. S'utilitzen per identificar quin cable neutral correspon a cada cable de color.
  • Cables de colors: llevat dels que tinguin ratlles, són cables de corrent o de càrrega. El més comú és el vermell.
“El cable de presa de terra sol ser verd i groc. Els marrons i negres són cables de fase.”

{{content.form.title}}

{{content.form.text}}

{{content.form.errors.server}}

{{content.form.success.title}}

{{content.form.success.message}} {{model.phone}}

{{content.phone.title}}

{{content.phone.text}}

{{content.phone.phoneText}}

{{content.cta.title}}

{{content.cta.text}}

Per què serveixen presa de terra, fase i neutre?

Als endolls de casa teva veuràs tres cables: la fase, el neutre i la presa de terra, cadascun amb els colors que hem vist abans.

En condicions normals la presa de terra no porta corrent elèctric i només hi és per protegir-te. Són cables que van capal quadre elèctric de casa teva, i des d'allà cap a la presa de terra de l'edifici (una pica enterrada que, si cal, porta el corrent cap al subsol). En cas d'un mal contacte o un curtcircuit mentre estàs manipulant un aparell elèctric, el cable de presa de terra “atrapa” i expulsa de casa teva aquest corrent elèctric que, d'altra manera, podria acabar dins el teu cos.

El cable de fase és per on entra el corrent elèctric i és amb el que s'ha d'anar amb compte, ja que parlem d'una tensió de 220 o 230 volts. Només han de ser manipulats per professionals autoritzats i només després d'haver tallat el corrent.

Pel que fa al cable neutre, la seva funció és la de permetre que el corrent "retorni". Per poder-se transmetre, l'electricitat necessita dos conductors, ja que el corrent només es genera quan els electrons es desplacen des d'un punt cap a un altre. El voltatge de la teva instal·lació elèctrica és la diferència de potencial elèctric entre el cable de fase i el cable neutre.

Hi ha una manera de què tot això que t'estem explicant sigui molt més senzill. Se'n diu despreocupar-te'n totalment i confiar en un servei de manteniment que s'ocupi de a teva instal·lació elèctrica:

  • Reparacions a la teva instal·lació: en cas d'urgència, el tècnic serà a casa teva abans que passin tres hores des de la teva trucada.
  • El desplaçament i les tres primeres hores de mà d'obra són gratuïts.
  • Reparacions per als teus electrodomèstics (rentadores, assecadores, neveres, congeladors, campanes, rentaplats, vitroceràmiques, cuines elèctriques i forns elèctrics), serralleria, fontaneria i cristalleria.
  • Assegurança de protecció de pagaments de les factures d'electricitat.

Comparador de tarifes de Llum i Gas

A Endesa no t'has d'adaptar a les nostres tarifes perquè elles s'adapten a tu. Compara les diferents tarifes tu mateix entrant al nostre catàleg. O, si ho prefereixes, respon a algunes preguntes i ens encarreguem de comparar entre totes les tarifes de llum i gas per oferir-te una recomanació personalitzada.

Vols veure totes les nostres ofertes?

Descobreix en un minut el producte que més s'adapta a tu:

{{firstStep.title}}

Estem trobant l'energia adequada per a tu...

Estem trobant l'energia adequada per a tu...

icona consell Anar a l'consell icona Facebook Anar a Facebook icona Twitter Anar a Twitter icona Youtube Anar a Youtube icona Messenger Anar a Messenger icona Linkedin Anar a Linkedin icona Instagram Anar a Instagram Logotip de l'enllaç compartit anar a l'enllaç compartit icona de marca de verificació marca de verificació icona de fletxa cap avall fletxa cap avall Anterior Anar a l'anterior Próxim Anar al pròxim icona de tancar tancar icona d'afegir afegir icona d'augmentar augmentar fletxa obliqua mira de manera obliqua fletxa cap avall fletxa cap avall icona del motor de cerca motor de cerca icona del motor de cerca motor de cerca icona de compartir compartir icona de filtre filtrar icona de correu enviar correu icona de correu correu icona de telèfon telèfon icona de fax fax icona d'imprimir imprimir icona de play play icona d'usuari anar a la secció d'usuari icona d'error un error ha ocorregut icona d'informació informació Icona de m'agrada m'agrada Icona de m'agrada m'agrada Icona de no m'agrada no m'agrada Icona de no m'agrada no m'agrada Icona de rellotge rellotge Icona de làmpada làmpada Icona de llista llista Icona de mapa Anar a mapa Icona de telèfon telèfon Icona d'emergència Emergència Icona de pausa pausa Icona de play play Icona de tancament de sessió Tancar sessió Icona de telèfon telèfon
icona anar enrere tornar enrere en la navegació icona número 50 anar a producte Tempo Happy 50 Hores icona calendari anar a producte Tempo Happy Dia icona empreses anar al segment d'empreses icona de gas anar a catàleg de productes de gas icona sol naixent energia renovable icona llar anar al segment de llars icona 24 hores anar a producte One Llum icona electricitat anar al catàleg de productes de Llum icona electricitat i gas anar al catàleg de productes Llum + Gas icona lluna anar al producte One llum Nocturna icona clau anglesa anar al serveis de manteniment icona sol anar al producte Tempo Solar icona rellotge anar als productes Tempo Happy icona rellotge 2 hores anar al producte Tempo Happy 2 Hores icona 24 hores anar al producte One Llum icona número 50 anar al producte Tempo Happy 50 Hores línia elèctrica Mitjana Tensió Veure catàleg de productes amb consum elèctric de 36.000 a 360.000 €/any línia elèctrica Alta Tensió Veure catàleg de productes amb consum elèctric més de 360.000 €/any icona empresa anar al segment d'empreses icona calendari anar al producte Tempo Happy Dia icona Administradors de Finques anar al segment d'Administradors de Finques icona DarkSite icona DarkSite icona bombeta Veure catàleg de productes amb consum elèctric menys de 6.000 €/any icona d'electricitat i gas anar al catàleg de Productes Llum + Gas icona electricitat anar al catàleg de productes d'electricitat icona email contacte de correu electrònic icona fax contacte de fax icona de gas Baixa Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de menys de 6.000 €/any icona de gas Alta Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de 6.000 a 240.000 €/any icona de gas Mitja Pressió veure catàleg de productes de gas amb consum de més de 240.000 €/any icona de gas anar al catàleg de productes de gas icona d'Enel anar a la lloc web de enel icona d'escalfador servei de manteniment de l'escalfador icona manteniment de l'escalfador anar al servei de manteniment OKGas Escalfador icona llar anar al segment de llars icona olla de pressió olla de pressió icona clau anglesa anar al servei de manteniment icona línia elèctrica Mitjana Tensió veure catàleg de productes d'electricitat amb consum de 6.000 a 36.000 €/any icona lluna anar al producte One Llum Nocturna icona esfera anar a lloc web personal icona telèfon contacte telefònic icona sol naixent energia renovable icona panell solar anar a energia solar fotovoltaica icona rellotge anar a productes Tempo Happy icona rajo solguda amb polze cap avall seleccionada la reacció "No m'agrada" icona rajo amb polze cap avall seleccionar la reacció "No m'agrada" icona rajo solguda amb polze cap amunt seleccionada la reacció "M'agrada" icona rajo amb polze cap amunt seleccionar la reacció "M'agrada"
Añadir otro equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Eliminar equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aspiradora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Horno Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavavajillas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Microondas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Plancha Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Punto de recarga vehículo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Radiador eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Secadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Split Aire Acondicionado Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Termo Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Tostador Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Vitrocerámica Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Power edit Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Map marker Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.