Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Tipus de bombetes: preu, consum, vida útil i avantatges

Publicat el 26 Gener 2018

La il·luminació d'un habitatge pot ser un art, però també un forat a la butxaca. Has de conèixer els diferents tipus de bombetes per estalviar i donar a casa teva alguna cosa que marqui la diferència.

La il·luminació d'un habitatge pot ser un art, però també un forat a la butxaca. Has de conèixer els diferents tipus de bombetes per estalviar i donar a casa teva alguna cosa que marqui la diferència.

De les bombetes (i de qui les va inventar) ens en recordem quan es fonen i s'han de canviar. Quan anem a comprar-ne una de nova recordem també que tenen un preu, molt variable segons el tipus que escollim.

A això se suma, evidentment, el consum elèctric, també molt variable. A cadascuna de les teves factures de llum hi ha una part que s'explica (per bé o per mal) pel tipus de bombetes que has posat.

Com escollir una bombeta?

Aquesta pregunta no té una única resposta i depèn en part de les preferències personals, però és fonamental repassar aspectes com la intensitat, la vida útil, el rendiment i el consum:

Bombetes incandescents

 • Avantatges: són les tradicionals. N'està prohibida la fabricació a la Unió Europea des del 2012, però encara es troben a les botigues. Hi ha qui considera que la seva llum és més càlida i familiar, però el seu gran avantatge és el preu: són les més barates del mercat.
 • Inconvenients: si s'ha prohibit fabricar-les és pel seu perfil poc ecològic, ja que tenen una vida útil curta (sobre les 1.000 hores) i un alt consum d'electricitat. De tota l'energia que gasten només el 5% és per il·luminar, el 95% restant es perd en calor.

Bombetes halògenes

 • Avantatges: petites, s'encenen a l'instant i tenen gran capacitat d'il·luminació. Llum potent, ideal per treballar o enfocar punts concrets. Consumeixen un 40% menys que les incandescents.
 • Inconvenients:la seva principal pega és que emeten molta calor. Per funcionar perfectament necessiten un reajustament de la corrent i la instal·lació d'un transformador de 12 o 24 volts. La seva vida útil, al voltant de 3.000 hores, és millorable.

Bombetes de baix consum

 • Avantatges: duren unes 15.000 hores i gasten molt poc (aproximadament un 80% menys que les incandescents). A més, gaudeixen d'una alta eficiència lumínica.
 • Inconvenients: és millor no col·locar-les en habitacions que s'encenguin i s'apaguin moltes vegades, ja que es fondran abans. Triguen en brillar al màxim alguns segons. Per ambdós motius no es recomana utilitzar-les en àrees de pas. Són cares, tot i que rentables a llarg termini.

Bombetes LED

 • Avantatges:són les més ecològiques del mercat, ja que no porten ni tungstè ni mercuri. Duren unes 50.000 hores (podries tenir-les enceses 5 anys seguits) i consumeixen un 80% menys que les incandescents. Pràcticament no emeten calor.
 • Inconvenients: el seu únic problema és que, comparades amb la resta, tenen un preu elevat. Encara que a la llarga es rendibilitzen, suposarà una incomoditat econòmica cada vegada que s'hagin de canviar.

El 20% del consum d'electricitat d'una casa prové de les bombetes

En què fixar-se al comprar una bombeta

Un cop sospesats els pros i els contres de cada tipus, existeixen aspectes molt importants.

El principal és el casquet de la bombeta, ja que si t'equivoques hauràs fet una compra totalment inútil. La mida de la rosca que necessites figura tant en la caixa com impresa al vidre de la bombeta.

Els més comuns són el E27 (la rosca ampla de tota la vida), el E14 (la rosca estreta de tota la vida) i el GU10 (en lloc de rosca té dues petites protuberàncies), però a les botigues es troben més d'una desena de casquets diferents.

Per ordre d'importància (una vegada que saps que la bombeta encaixarà al portalàmpades) segueix el consum de cada model. S'expressa en watts (W): com més alt sigui, més pesarà en la part variable de la factura elèctrica.

Una altra qüestió és el color. Tot i que generalment són tons de blanc, també existeixen tons groguencs. Aquests detalls són crucials per ambientar una habitació.

Quines bombetes posar a casa teva?

Tot depèn de les teves necessitats i preferències. Per generalitzar, es podria recomanar el següent:

 • Habitacions en què la llum passa moltes hores encesa (menjador, cuina): pots decantar-te per les LED i/o les de baix consum
 • Llocs de pas en què la llum s'encén i s'apaga sovint, però sense que es quedi encesa: en aquest cas les halògenes desenvolupen tots els seus avantatges.

Bombetes LED per a llums enceses durant molta estona. Halògenes per a llocs de pas.