Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

A contracorrent: l'energia dels que viuen de nit

Publicat el 15 Juliol 2019

Mentre una gran majoria dorm, hi ha unes poques persones que mantenen el país en marxa. El 8,7 % dels espanyols té pics de consum elèctric durant la matinada. Et presentem aquests herois anònims que viuen a contracorrent.

Viure vol dir consumir energia, però no tots vivim igual. Quan tu tanques els ulls, d'altres els mantenen ben oberts perquè el món no deixi de girar. Gent que treballa de nit i que no segueix els costums ni els horaris establerts.

La teva energia revela històries que valen molt. Descobreix-les:

Així són els treballadors a contracorrent

Si omplíssim un autobús amb persones escollides a l'atzar, n'hi hauria quatre que treballarien de nit. Metges, policies, recepcionistes d'hotel, periodistes… Perfils molt diversos amb una sola cosa en comú: no conèixer l'horari del comú dels mortals. Quan arriba la mitjanit segueixen desperts i la seva vida laboral no té res a veure amb una rutina de 9 a 5.

Les conclusions de “La teva energia compta” no són elucubracions. Hem analitzat les dades recollides pels comptadors de més de 100.000 llars i les hem creuat amb estudis i bases de dades procedents de l’INE, l’IDAE i l’OCU.

Els descobriments principals pel que fa als treballadors contracorrent són els següents:

 • Al 8,7 % de les llars hi ha alguna persona que entra a treballar de nit.
 • La majoria dormen menys que la mitjana, i predominen xifres de son escasses com ara 5 o 6 hores diàries.

La rutina a contracorrent

Gràcies a les dades massives d'Endesa, pots seguir de prop el dia a dia d'un treballador a contracorrent consultant els gràfics interactius de “La teva energia compta”.

Amb una ullada ràpida, podràs contrastar la teva vida amb la d'una llar “normal”. A Espanya hi ha una gran varietat d'horaris i rutines, però si separem el 8,7 % que van a contracorrent i el 91,3 % restant, s'aprecia una diferència clara en els hàbits de son:

 • Despertar-se: a la majoria de les llars normals, ja hi ha algú despert a les 7.50 d'un dia laborable. A aquesta mateixa hora, el 80 % dels treballadors a contracorrent està dormint. Cal esperar fins a les 9.20 perquè la majoria de treballadors nocturns tinguin els ulls oberts.
 • Anar a dormir: la majoria de les llars normals estan dormint quan arriba la mitjanit, mentre que només el 4 % dels treballadors a contracorrent pot dir el mateix. Les 3 de la matinada és l'hora en què la majoria d'ells ja són al llit.

Quant saps sobre tu mateix?

Si coneixes els altres, podràs conèixer-te a tu mateix. Les grans dades de consum energètic de tot el país diuen molt sobre tu. Més del que et penses. Responent només a 4 preguntes podràs saber amb quin d'aquests perfils encaixes:

 • Matiners
 • Casolans
 • Tardes a fora
 • Matins a fora
 • No passen per casa
 • A contracorrent

Les llars a contracorrent són un dels 6 grans tipus de maneres de consumir energia que hem detectat a Espanya