Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Volts, watts i amperes: què són i en què es diferencien?

Publicat el 21 Maig 2018

Tres unitats de mesura diferents però tan properes que ens poden confondre. T'expliquem què són els volts, watts i amperes. Per a què et serveixen i per què t'han d'importar.

Els volts, els watts i els amperes són tres conceptes bàsics per entendre l'electricitat, però és comú que oblidem aviat les lliçons de l'institut i no sapiguem ni el que són ni com afecten la nostra vida quotidiana.

No és només teoria extreta d'un antic manual. És la vida real: quan el cotxe no arrenca o quan se'n va la llum a casa teva.

T'expliquem de manera breu i senzilla què són els volts, els watts i els amperes. Interessa't per allò que t'importa.

Volts: la tensió d'una pila

Quan els electrons es mouen entre dos punts a través d'un material conductor (p. ex. un cable), generen corrent elèctric.

Els electrons no poden resistir-se a aquest viatge, igual que quan deixes caure una pilota per una costa. La llei de la gravetat que obliga la pilota (electrons) a rodar és el voltatge o tensió elèctrica.

Quan la pilota està a qualsevol punt d'aquesta costa, tota la baixada que té per davant és la seva energia potencial. Els volts (símbol V) mesuren l'energia potencial diferent que hi ha entre un punt i un altre.

Els volts s'anomenen així en honor a Alessandro Volta, l'inventor de la pila.

Els volts mesuren el potencial d'energia que pot proporcionar un determinat circuit.

I a tu què t'importa? T'importa perquè la teva vida està plena de voltatges. Si mires qualsevol endoll, hi veuràs dos forats. Imagina't que un d'aquests és el punt més alt de la costa i l'altre, el seu final. Entre els dos punts hi ha una diferència de 230 volts. Quan connectis un aparell a aquest endoll, els electrons començaran a caure per aquesta costa, empesos pel voltatge, i es generarà un corrent elèctric amb tensió de +230 V.

Altres voltatges de la teva vida quotidiana poden ser els d'una pila elèctrica (+1,5 volts), la bateria del cotxe (+12,5 volts) o una de les teves neurones (-75 milivolts).

Amperes: la capacitat de les bateries

Els amperes mesuren la intensitat d'un corrent elèctric. Continuant amb l'analogia de la pilota i la costa, els amperes serveixen per dir-nos la quantitat d'energia (quantes pilotes?) s'han mogut entre un punt i un altre durant un període de temps.

L'ampere-hora (símbol Ah) expressa quanta energia pot circular per un circuit donat durant una hora. Es fa servir per mesurar la capacitat de les bateries elèctriques. Per exemple: una bateria de 10 Ah pot proporcionar un corrent de 10 amperes durant una hora. Com més amperes hi hagi, més electrons circularan pel circuit (o més pilotes cauran pel pendent).

I a tu què t'importa? Perquè depens de dispositius que només et funcionen segons el que els permeten els seus amperes. Per exemple: la bateria del teu mòbil té al voltant de 3 amperes-hora, així que s'esgotarà tan aviat com se superi aquest límit.

Els amperes serveixen per expressar quant temps pot aguantar la bateria d'un telèfon mòbil abans d'esgotar-se.

Watts: la potència dels teus electrodomèstics

Els watts mesuren la potència. És a dir, l'energia subministrada en un espai de temps determinat.

Volts (V) x Amperes (A) = Watts (W)

Continuant amb l'analogia de la pilota i el pendent, els watts (W) són tota l'energia proporcionada per totes les pilotes (amperes) en recórrer el pendent (volts).

El símbol dels watts és W.

I a tu què t'importa? Necessites els watts per descobrir quina és la potència que tens contractada a casa teva i la dels teus electrodomèstics. O en la seva variant watt-hora (energia subministrada durant una hora) per saber quin és el consum dels teus electrodomèstics. Aquestes qüestions acaben tenint un efecte directe sobre la teva factura de la llum.

Una altra analogia per a volts, watts i amperes

Si encara no t'ha quedat clar, o si l'analogia de la pilota i el pendent no t'ha convençut, et proposem que pensis en un riu:

  • El voltatge (mesurat en volts) seria l'orografia, la diferència d'alçada que fa el riu flueixi des de les muntanyes cap al mar. Sense la diferència d'alçada, l'aigua es quedaria estancada. El mateix passa amb l'electricitat: sense voltatge no hi ha corrent.
  • Els amperes (la intensitat) seria la quantitat de litres d'aigua que baixen pel riu. Òbviament, és fonamental decidir si ho vols mesurar per minut, per dia... o per hora amb l'ampere-hora.
  • Els watts (la potència) serien l'energia que porta el corrent, que depèn tant de l'orografia com del cabal d'aigua. Per tal que aquest riu generi electricitat mitjançant una central hidroelèctrica, caldrà valorar si tant l'orografia com el cabal afavoreixen la generació d'energia. Molt voltatge i molta intensitat donaran lloc a una gran potència.

En un riu, els watts expressarien l'energia generada quan una quantitat d'aigua (amperes) baixa des d'una certa alçada (volts).