Com donar d’alta la llum i el gas

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
 • CAT
 • EN
 • ES

Electricitat i gas per a casa teva

Endesa - Llum, gas, persones

Home principal

Pàgina desada correctament com a favorita

One Llum

One Gas

Com donar d’alta la llum i el gas

Wed Jan 18 11:59:31 UTC 2017
Cómo dar de alta la luz y el gas

 

Acabes de mudar-te i no tens llum o gas? T’expliquem com has de procedir i el cost corresponent. 

En primer lloc, cal saber en quins casos s’ha de sol·licitar l’alta. Són els següents:

 • Obra nova en la qual mai hi ha hagut subministrament de llum o de gas.
 • Obra en un habitatge de segona mà, en el qual hi va haver subministrament en el passat, però es va donar de baixa.

És molt important no confondre el concepte d’alta amb el canvi de comercialitzadora. Les altes es reserven per als casos en els quals no hi ha subministrament.

El canvi de comercialitzadora només suposa abandonar una elèctrica per marxar a una altra: és un procediment ràpid durant el qual no estaràs ni un moment sense llum o gas. 

 • Si tens llum o gas a casa, no té sentit sol·licitar una alta, però pots canviar de tarifa o de companyia sense pagar res.
 • En aquest contingut t’expliquem com canviar de comercialitzadora

Si ja ets client d’Endesa i vols canviar de tarifa, consulta les nostres tarifes de llumgas i llum+gas.  

 

Quina documentació necessites?

Durant aquest procés et demanarem la documentació següent:

 • Codi CUPS: en aquest contingut t’expliquem què és el CUPS i com trobar-lo.  
 • Adreça d’alta del nou subministrament.
 • Certificat d’instal·lació o butlletí elèctric: en aquest contingut t’expliquem de forma detallada què és i per a què serveix. 
 • Titular del contracte, és a dir, qui el signarà.
 • La potència amb la qual et vols donar d’alta: en aquest contingut t’ho expliquem tot sobre la potència elèctrica. 
 • Codi IBAN del compte bancari on es domiciliaran els rebuts: aquesta dada sempre la podràs canviar en línia

 

 Com es produeix l’alta?

Si el teu habitatge o local no disposa de subministrament de llum o de gas, cal que ets posis en contacte amb la teva companyia distribuïdora.

La companyia distribuïdora s’ocupa de portar l’energia a casa teva. No pots escollir-la, i et correspon una per zona. En canvi, pots escollir la teva companyia comercialitzadora, que és l’empresa amb la qual tens un contracte i la que t’envia les factures.

En el cas de l’electricitat, tot seguit pots veure un mapa on es mostra quina companyia distribuïdora et correspon per zona:

 

 

El tècnic de la teva companyia distribuïdora anirà a casa teva o al teu local per ocupar-se del subministrament d’energia. En el cas de la llum, instal·larà l’interruptor controlador de potència (ICP), que permet regular la potència escollida.

Quan el procés d’alta avanci, l’opció més senzilla és que sol·licitis directament una tarifa que s’adapti al teu perfil.

 

Quant costa donar d’alta la llum i el gas?

Donar d’alta un subministrament de llum o de gas suposa una sèrie de despeses que són iguals a tot el territori nacional, amb independència de la distribuïdora.

A més de les despeses que s’indiquen tot seguit, podrien existir altres despeses per instal·lació d’equips, fiances i taxes. En tots els casos, aquests imports són per a la distribuïdora, però es paguen amb la primera factura que rebis:

 1. Despeses d’alta d’un nou subministrament

  Electricitat

  Donar d’alta un subministrament elèctric (o reactivar-ne un que no s’ha utilitzat durant més de 3 anys) té un cost (Reial Decret 1995/2000, d’1 de desembre):

  • Drets d’accés: es paguen en contractar un nou subministrament o per augmentar la potència contractada d’un subministrament actiu.
  • Drets d’extensió: es paguen en utilitzar la infraestructura de la companyia distribuïdora en el cas de nous subministraments, en augmentar la potència contractada o si el punt de subministrament porta sense utilitzar-se més de 3 anys.
  • Drets de connexió: es paguen en el moment en el qual la instal·lació elèctrica es connecta a la xarxa de subministrament.
  • Drets de verificació: es paguen en dur a terme la revisió de la instal·lació.
  • Dipòsit de garantia: segons les disposicions de l’article 79 del Reial Decret 1955/2000, correspon a la quantitat que cal lliurar, en el moment de la contractació, per un import igual a la facturació teòrica mensual corresponent a cinquanta hores d’utilització de la potència contractada.

  Gas

  Donar d’alta un subministrament de gas (o reactivar-ne un que no s’ha utilitzat durant més de 5 anys) té un cost (Reial Decret 1434/2002, de 14 de desembre):

  • Drets d’escomesa: es paguen a l’empresa distribuïdora per instal·lar un nou punt de subministrament o per apujar la capacitat d’un actiu.
   • En cas de rescissió del contracte de subministrament, els drets d’escomesa es mantindran durant un període de 5 anys.
  • Drets d’alta: es paguen en contractar el servei de subministrament de gas canalitzat o en ampliar-ne un d’actiu. Aquests drets inclouen els serveis de connexió i de verificació de les instal·lacions.
  • Dipòsit de garantia: segons les disposicions de l’article 79 del Reial Decret 1955/2000, correspon a la quantitat que cal lliurar, en el moment de la contractació, per un import igual a la facturació teòrica mensual corresponent a cinquanta hores d’utilització de la potència contractada.

 

A dalt