Consell de la setmana

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador.

[literal.accesibilidad.IrAlContenido]
Pressiona la tecla de retorn per desplegar el contingut del menú. Prem la tecla de retorn per desplegar les opcions d'idioma. Prem la tecla retorn per desplegar les opcions de la mida de font.

Home principal

Pàgina desada correctament com a favorita

Consell de la setmana.

Consell de la setmana

Consell de la setmana

 • Com estalviar llum a l'oficina

  Com estalviar llum a l'oficina

  18-04-2017

  Substituir els fluorescents vells per llums LED i instal·lar detectors de presència és una inversió segura per reduir la teva factura elèctrica.

  Si cada cop que arriba final de mes tremoles davant la imminent arribada de la factura de la llum de la teva oficina, és hora que prenguis algunes mesures per reduir el consum elèctric. I qui diu oficines, diu magatzems, tallers o qualsevol altre lloc de treball.

  En primer lloc, desfés-te dels fluorescents vells. No només parpellegen, fan soroll i cal canviar-los sovint; també gasten el doble que els llums LED, que a més s'encenen a l’instant, són més ecològics i no desprenen calor. Si a més instal·les un sistema automàtic de detecció de presència en passadissos i zones comunes, evitaràs que les llums estiguin enceses tot el dia.

  Si tens dubtes, utilitza el servei gratuït Diagnòstic d'Eficiència Energètica Online d'Endesa, amb el qual podràs estimar el teu consum energètic anual i comparar-lo amb empreses del teu mateix sector, així com rebre mesures de millora personalitzades i conèixer bones pràctiques.

  Ir Arriba
 • Quan és millor recarregar el cotxe elèctric?

  Quan és millor recarregar el cotxe elèctric?

  30-03-2017

  És millor contractar una solució integral que inclogui la recàrrega gratis, a més de la instal·lació de l'equip, o bé fer-ho a la nit, quan l'electricitat és més barata.

  La millor opció per recarregar el cotxe elèctric és contractar una solució integral que inclogui una franja horària per recarregar el vehicle gratis. Amb la solució integral de recàrrega del vehicle elèctric d'Endesa, per exemple, pots cobrir totes les necessitats de recàrrega del teu cotxe elèctric des d'1,05€ al dia, amb la instal·lació de l'equip de recàrrega i el manteniment inclosos. Si afegeixes la tarifa Tempo Zero podràs fer fins a 10.000 Km a l'any a 0 €, ja que de l’una a les set del matí la recàrrega et sortirà gratis.
  Una altra opció és la
  tarifa Tempo Happy, en la qual pots triar les dues hores al dia que vulguis perquè l'electricitat et costi 0 euros i recarregar el cotxe durant aquestes hores. Tot i que necessitaràs un sistema de recàrrega ràpida o semi-ràpida, perquè et doni temps a recarregar la bateria en aquestes hores.
  Finalment, si tens tarifa amb discriminació horària, la millor opció és recarregar el teu cotxe elèctric a la nit, quan el cost de la llum és més baix. Compte, la franja horària “vall” durant la qual l'electricitat és més barata pot variar. En general, a l'estiu va des de les onze de la nit fins a la una del migdia i a l'hivern des de les deu de la nit fins a les dotze del migdia. Temps més que suficient per recarregar totalment la bateria del cotxe (la recàrrega convencional, la més lenta, dura unes 8 hores aproximadament).
  Si tens la tarifa “súper vall”, el tram més barat va des de la una fins a les set del matí, tant a l'estiu com a l'hivern. Amb aquesta tarifa, gastaràs 1,55 € per cada 100 km recorreguts, en comptes d’un mínim de 7,79€/100km d'un vehicle de combustió tradicional. També pot utilitzar els punts de recàrrega en via pública, que pots consultar aquí.

  Ir Arriba
 • Com aconseguir la humitat ideal a casa

  Com aconseguir la humitat ideal a casa

  21-03-2017

  Per evitar problemes de salut, el nivell d'humitat relativa ha d'oscil·lar entre el 30 i el 50%.

  L'agència de protecció ambiental d'Estats Units (EPA) recomana un nivell d'humitat entre el 30% i el 50% a l'interior de casa, en funció de la temperatura exterior: més humitat com més calor fa i menys com més fred fa. Si l'ambient és extremadament sec, les mucoses i la gola es ressequen i augmenta el risc d'agafar la grip i refredats, mentre que un ambient molt humit dificulta la respiració i pot desencadenar al·lèrgies respiratòries. A més a més, poden aparèixer floridura i àcars.
  Per evitar un ambient molt sec has de mantenir la temperatura de la calefacció sobre els 20 graus (un excés de temperatura resseca l'ambient) o col·locar una tassa amb aigua sobre els radiadors. També pots instal·lar humidificadors per a determinades habitacions o en determinats moments, per exemple si tens un bebè amb mocs o problemes respiratoris.
  Per contra, l'excés d'humitat s'evita ventilant bé les habitacions, especialment la cuina, mentre prepares el menjar i els banys, després de la dutxa. A la cuina, engega sempre l'extractor de fums. Al bany pot resultar útil instal·lar un extractor que s'engegui, per exemple, quan encenguis la llum. També has d'evitar assecar roba dins de casa (o, si no tens un altre remei, col·locar un deshumidificador a l'habitació on l’estenguis) i evitar les plantes a l'habitació. Si l'excés d'humitat és persistent, pots instal·lar un sistema de ventilació mecànica, tot i que abans, has de comptar amb l'assessorament d'un professional que determini l'origen de la humitat.
  En tot cas, el millor és fer-se amb un bon higròmetre que et permeti saber amb exactitud la humitat relativa de cada habitació.

  Ir Arriba
 • Ventila la teva llar sense perdre energia

  Ventila la teva llar sense perdre energia

  15-03-2017

  Es recomana obrir totes les finestres alhora no més de 10 minuts.

  Una llar correctament ventilada és fonamental per al nostre confort. No només serveix per evitar un excés d'humitat sinó també per eliminar substàncies contaminants com el gas radó, els àcars o una excessiva concentració de diòxid de carboni que pot ser perjudicial per a la nostra salut. Però, com fer-ho sense malgastar energia?
  L'aconsellable és ventilar durant un període de temps no superior a 10 minuts, de manera que es perdi la mínima calor possible. D'aquesta manera no es produiran grans pèrdues tèrmiques. És recomanable obrir alhora les finestres de totes les habitacions de la casa, mantenint obertes les portes que comuniquen les estades. Això sí, els radiadors han d'estar apagats. El corrent que produeix permet que l'aire es renovi completament en molt poc temps, evitant que les parets s'arribin a refredar, ja que escalfar-les de nou suposaria un consum extra.
  Posa en pràctica aquestes senzilles mesures i veuràs com augmenta la teva eficiència i es redueix la teva factura. Si vols comprovar-ho, utilitza el servei gratuït d'informació i assessorament energètic d'Endesa infoEnergia, amb el qual podràs comprovar i comparar la teva eficiència energètica.

  Ir Arriba
 • Estalvia gas posant vàlvules termostàtiques

  Estalvia gas posant vàlvules termostàtiques

  07-03-2017

  Podràs tenir la temperatura desitjada a cada habitació i retallar fins a un 25% la teva despesa en calefacció.

  Si col·loques una vàlvula termostàtica als teus radiadors podràs triar la temperatura de cada habitació en tot moment. D’aquesta manera, evitaràs que la calefacció estigui encesa en una habitació quan no és necessari (perquè no la utilitzes en aquell moment o perquè li toca el sol tot el dia i té una temperatura més elevada que la resta de la casa). Si instal·les capçals termostàtics electrònics podràs, a més, programar-los perquè s’ajustin a una temperatura diferent a cada habitació. Recorda que a l'’Àrea Privada d’endesaclientes (per entrar-hi, has d’iniciar la sessió, o registrar-t’hi, si encara no ho has fet) tens totes les dades del teu consum a l’instant. Si saps com gastes l’energia podràs millorar i aconseguir més estalvi per a tu, i menys CO2 per al planeta.

  Ir Arriba
 • No eixuguis la roba deixant-la a sobres els radiadors

  No eixuguis la roba deixant-la a sobres els radiadors

  09-02-2017

  Tot i que és habitual fer-ho als mesos freds o plujosos, no és gens recomanable que la roba mullada acabi a sobre dels radiadors.

  S’eixugarà, sí, però, en canvi, es reduirà l’eficiència energètica de la calefacció, i això tindrà repercussions en la teva factura.
  I si amb això no n’hi hagués prou, investigadors escocesos han arribat a la conclusió que aquesta manera d’eixugar la roba s’associa, en un 25% de les 100 llars estudiades, a un risc més gran d’aparició de floridures perjudicials per a la salut.

  Ir Arriba
 • No empleis la tetera si no cal

  No empleis la tetera si no cal

  30-01-2017

  Aquest malbaratament d’energia és habitual entre els aficionats a les infusions.

  Alguns càlculs ràpids: els bullidors elèctrics solen tenir una capacitat d’entre 1 i 2 litres, mentre que les teteres clàssiques arriben als 5 litres. Per preparar una tassa de te n’hi ha prou amb un quart de litre. Posant al màxim el bullidor elèctric de litre i mig tens infusió per a tu i cinc amics més. De veritat que cal que omplis fins a dalt de tot el bullidor malgastant electricitat i gas perquè l’aigua arribi a 100 graus?
  És molt millor bullir només la quantitat que necessites i servir-la amb les primeres bombolletes, sense esperar que el bullidor salti o la tetera xiuli.

  Ir Arriba
 • El forn pot fer que el teu pa dur torni a la vida

  El forn pot fer que el teu pa dur torni a la vida

  24-01-2017

  Esmorzar pa dur no és agradable en cap cas.

  Ni la baguet que es converteix en xiclet l’endemà ni el pa rodó que es transforma en una pedra. Però una de les regles d'or del consumidor eficient és que el pa dur no es tira. Pots reutilitzar-lo en infinitat de receptes (sopes, molles, pa ratllat…). I també pots menjar-te’l després de fer-lo ressuscitar.
  Només necessites aigua i un forn. Primer humiteja el pa dur sense arribar a xopar-lo. Utilitza un polvoritzador d'aigua o fes un parell de passades ràpides sota l'aixeta. Després, fica’l al forn i deixa’l 7 minuts a 175ºC. El resultat final serà pa cruixent per a les teves torrades.

  Ir Arriba
 • Segella amb rivets les portes i finestres

  Segella amb rivets les portes i finestres

  12-01-2017

  La calor s'escapa per les escletxes de casa teva i per recuperar-la la calefacció consumeix més i més energia.

  L'hivern es cola a casa teva per sota de la porta i per les escletxes de les finestres (especialment si són velles). Cada grau costa i al final el que paga la factura ets tu. Tens a les teves mans aplicar una solució senzilla i barata: els rivets. Són unes tires de tela (o de goma) plenes de cotó (o d'estopa) amb les quals podràs segellar totes les escletxes. Es venen en qualsevol ferreteria o botiga de bricolatge.

  Ir Arriba
 • Menys imprimir bitllets i més confiar en el teu smartphone

  Menys imprimir bitllets i més confiar en el teu smartphone

  14-12-2016

  Ja està pagant online moltes de les teves compres, també els bitllets de tren o les entrades de concerts.

  Ja estàs acostumat que els cines, les aerolínies i els museus no et demanin un paper perquè ja accepten el tiquet electrònic. I llavors, per què continues imprimint-ho tot? Per què creus que aquesta despesa innecessària et dóna més autoritat? Fes números: estàs encenent la impressora només per gastar electricitat, tinta i paper. El que faci falta per aconseguir que et deixin entrar en un lloc on tens garantit l’entrada només ensenyant el mòbil.

  Ir Arriba
 • Prepara't per a l'hivern i purga tots els radiadors de casa teva

  Prepara't per a l'hivern i purga tots els radiadors de casa teva

  26-10-2016

  Els petits gestos són els que estalvien.

  Extreure l'aire dels radiadors és convenient almenys una vegada a l'any, principalment amb l'arribada del fred, ja que aquests acumulen bombolles d'aire que impedeixen el pas de la calor i, per tant, impedeixen la seva transmissió i fan que augmenti el consum. D'aquesta manera tindrem la temperatura desitjada i a més estalviarem energia.

  Ir Arriba
 • Utilitza la xemeneia amb moderació

  Utilitza la xemeneia amb moderació

  19-10-2016

  És convenient tancar la xemeneia per evitar que s'escapi l'aire quan no s'utilitzi.

  S'apropa el fred i amb això les ganes d'encendre una bona xemeneia, però cal tenir en compte que moltes de les antigues xemeneies naturals són ineficients i extreuen més calor de la casa de la que produeixen.

  Ir Arriba
 • Prepara la teva casa per al fred: posa cortines i catifes

  Prepara la teva casa per al fred: posa cortines i catifes

  11-10-2016

  Les catifes i cortines no són només objectes de decoració. Els pots utilitzar per millorar l'aïllament de casa teva.

  Les catifes i cortines ajuden a conservar la calor durant l'hivern i, d'aquesta manera, estalviaràs energia. Et recomanem posar catifes i cortines per tota la casa per reduir la pèrdua de calor pel sòl i les finestres. A més, crearan una major sensació de calidesa a la teva llar.

  Ir Arriba
 • Utilitza l'olla a pressió per cuinar. La teva butxaca ho agrairà!

  Utilitza l'olla a pressió per cuinar. La teva butxaca ho agrairà!

  05-10-2016

  Cuinar amb l'olla a pressió ajuda a estalviar energia i et permetrà reduir la teva factura de gas o electricitat.

  El principal avantatge és que permet cuinar amb més calor en menys temps, així aconseguiràs preparar els aliments amb una despesa energètica menor. A més, els aliments conserven millor les vitamines i minerals que en una olla tradicional.

  Ir Arriba
 • Substitueix el forn pel microones

  Substitueix el forn pel microones

  28-09-2016

  En la mesura del possible és aconsellable utilitzar el microones per escalfar el menjar, ja que aquest electrodomèstic ens estalvia temps i és més eficient energèticament.

  Segons l'Institut de Diversificació i Estalvi d'Energia, IDAE, utilitzar el microones suposa un estalvi aproximat d'entre 60% i 70% pel que fa a un forn elèctric convencional. Recorda també que és recomanable col·locar els aliments en trossos petits perquè es cuinin més ràpid i apagar-lo uns minuts abans del previst.

  Ir Arriba
 • Consells per a la teva nevera

  Consells per a la teva nevera

  21-09-2016

  Si estàs fora de casa teva més de 15 dies i vols estalviar energia, el més recomanable és buidar la teva nevera per complet, desconnectar-la i deixar la porta oberta.

  És la millor manera per evitar les males olors i l'aparició de bacteris. Aprofita aquest moment per netejar l'interior seguint les instruccions del fabricador.

  Ir Arriba
 • Apaga els llums en sortir de les habitacions

  Apaga els llums en sortir de les habitacions

  14-09-2016

  Sembla obvi però, qui no s'ha oblidat més d'una vegada d'apagar-les?

  Assegura't que els llums de casa teva que no utilitzis estiguin apagats, recorda apagar els llums cada cop que surtis d'una habitació i es quedi buida. La llum representa aproximadament el 20% de la despesa d'energia de la majoria de les llars espanyoles i amb aquest senzill hàbit aconseguiràs reduir la teva factura de la llum.

  Ir Arriba
 • Encén l'aire condicionat només quan sigui necessari

  Encén l'aire condicionat només quan sigui necessari

  08-09-2016

  Convé apagar l'equip amb antelació si tens intenció de sortir al carrer

  Per utilitzar l'aire condicionat de la manera més eficient, convé apagar l'equip amb antelació si tens intenció de sortir al carrer, ja que l'efecte de l'aire romandrà durant uns minuts després d'haver-se apagat. Si l'apagues just abans de marxar estaràs malgastant energia. La nostra recomanació és apagar-lo 15 minuts abans de sortir de casa.

  Ir Arriba
 • Com utilitzar correctament el teu rentaplats?

  Com utilitzar correctament el teu rentaplats?

  30-08-2016

  Evita carregar a mitges el rentaplats.

  Això farà que hagis de fer menys rentats, amb la qual cosa estalviaràs electricitat i aigua. És recomanable utilitzar els programes curts i de baixa temperatura. Pel que fa al manteniment, et recomanem netejar els filtres i l'interior del rentaplats de manera freqüent, amb un producte específic. D'aquesta manera, el rentaplats serà més eficient durant més temps.

  Ir Arriba
 • Neteja bombetes i pantalles

  Neteja bombetes i pantalles

  24-08-2016

  Mantingues nets els llums i així guanyaràs lluminositat i estalviaràs diners.

  El mateix passa amb les bombetes, ja que la brutícia absorbeix la llum i ens aporta menys intensitat de llum, consumint el mateix. Neteja-les sovint, sempre amb la bombeta apagada. Fes el mateix amb les pantalles dels llums. Mantenir els llums nets pot suposar un estalvi del 20% en la factura de la llum. Una bombeta bruta pot perdre fins al 50% de la seva lluminositat per l'acumulació de pols i brutícia.

  Ir Arriba
 • Principals consells per estalviar energia amb la planxa

  Principals consells per estalviar energia amb la planxa

  16-08-2016

  Planxa el màxim nombre de peces que puguis per evitar les pèrdues d'energia

  Quan s'encén la planxa per un nombre petit de peces, no s'està traient el màxim profit de l'electrodomèstic i resulta car. És convenient planxar primer les peces que requereixin més temperatura i aprofitar la calor residual per a la resta. No t'oblidis de desendollar la planxa si es deixa d'utilitzar una estona.

  Ir Arriba
 • Aquest estiu protegeix la teva casa del sol amb un tendal

  Aquest estiu protegeix la teva casa del sol amb un tendal

  10-08-2016

  Els tendals exteriors són molt eficaços contra la calor.

  És la primera barrera contra els raigs del sol. Redueixen la calor fins a un 60% segons els tipus de tendal i la seva orientació, i ajuden a mantenir una temperatura agradable a la teva llar. A més, tenen l'avantatge que segueixen deixant entrar la llum. Es pot aconseguir fins a un 60% d'estalvi d'energia instal·lant tendals en les finestres on hi toca el sol. Pren nota per a aquest estiu tan calorós!

  Ir Arriba
 • Tapa els aliments a la nevera

  Tapa els aliments a la nevera

  03-08-2016

  Recorda't sempre de tapar o embolicar tots els aliments. Evitaràs que s'assequin i se'n barregin els gustos i les olors.

  En tapar els aliments es redueix la humitat causada per l'evaporació i s'evita la formació de gebre. Així que ja saps, res d'aliments calents a la nevera!

  Ir Arriba
 • Estalvia en l'ús de la rentadora

  Estalvia en l'ús de la rentadora

  27-07-2016

  Utilitza sempre detergents de bona qualitat, ja siguin líquids, en pols o en pastilles.

  El més recomanable és usar els sabons líquids, ja que fan treballar menys les rentadores. Si utilitzes un detergent sòlid recomanem barrejar-ho amb aigua abans d'introduir-ho a la rentadora. Recorda utilitzar sempre la dosi necessària: com més sabó, més gran serà la despesa i pitjor resultat, ja que l'excés de detergent dificulta l'esbandida.

  Ir Arriba
 • A l'estiu redueix l'ús dels electrodomèstics

  A l'estiu redueix l'ús dels electrodomèstics

  21-07-2016

  Els electrodomèstics, quan s'utilitzen, s'escalfen i emeten calor.

  A l' estiu, hauria d'evitar-se l'ús de l'assecador, el rentaplats, el forn o la televisió en dies de molta calor . D'aquesta manera, l'ambient serà més fresc i podràs reduir l'ús de l'aire condicionat. A la cuina passa el mateix, per la qual cosa és convenient fer menjars frescos que no requereixin l'ús del forn o encendre la placa o els focs.

  Ir Arriba
 • Estalvia en la il·luminació del teu jardí

  Estalvia en la il·luminació del teu jardí

  15-07-2016

  Tenir un jardí ben il·luminat no és incompatible amb l'estalvi d'energia.

  Per il·luminar la terrassa o el jardí, el millor és utilitzar llums solars o llums fotovoltaiques que es carreguen durant el dia amb la llum del sol i no consumeixen electricitat. Col·loca-les en un lloc on rebin una gran quantitat de llum natural, i així podran estar enceses tota la nit. Comprova que no s'acumuli brutícia sobre els panells solars, ja que n'afectarà el rendiment. Si vols estalviar més en les teves factures informa't a la nostra web de la Tarifa Tempo Sempre Guanyes. T'expliquem com estalviar!

  Ir Arriba
 • Estalvia energia a l'estiu i mantingues la temperatura de la teva llar

  Estalvia energia a l'estiu i mantingues la temperatura de la teva llar

  06-07-2016

  Les gelosies venecianes són recomanables, ja que es tracta d'un tipus de cortineta que controla i regula l'entrada i intensitat de la llum natural.

  El material de què està fet millora l'aïllament i permet regular la llum que entra controlant al mateix temps la insolació i que les temperatures no pugin en excés. Altrament, es produiria un increment de la temperatura i, per tant, del consum energètic.

  Ir Arriba
 • Eficiència i estalvi amb la teva nevera

  Eficiència i estalvi amb la teva nevera

  29-06-2016

  La nevera és l'electrodomèstic que més consumeix en una llar, per la qual cosa és important seguir certes pautes per aconseguir una millor eficiència i estalvi.

  Per aconseguir-ho, mai no fiquis aliments calents a la nevera; faran que pugi la temperatura i la nevera haurà de consumir més energia per tornar a baixar-la. Quan guardis líquids no oblidis tapar-los, ja que es crea una condensació que també afecta el rendiment i el consum. Si vols decidir quan i quant estalviar en la teva factura, consulta la tarifa Tempo Sempre Guanyes i gaudeix d'un descompte garantit per sempre.

  Ir Arriba
 • Ús eficient de l'aigua al jardí

  Ús eficient de l'aigua al jardí

  22-06-2016

  Decora el teu jardí o la teva terrassa amb espècies autòctones, s'adaptaran millor al clima i et permetrà no consumir aigua de reg en excés.

  Sempre que puguis, procura regar a primera hora del matí. Aconseguiràs evitar que l'aigua s'evapori en excés i que es produeixin cremades i fongs en les plantes, a més de ser el moment en el qual les plantes més ho necessiten. Utilitza sistemes de reg eficients, com ara el reg per degoteig, i els dies plujosos, aprofita l'aigua de la pluja per regar les plantes.

  Ir Arriba
 • Estalviar amb l’aire condicionat a l’estiu

  Estalviar amb l’aire condicionat a l’estiu

  15-06-2016

  Per combatre la calor de l’estiu, res millor que un aparell d’aire condicionat a casa, preferiblement de la classe “A”.

  Refreda només les habitacions que utilitzis i tanca les portes de les habitacions que no s’utilitzin per mantenir fresques les zones més habitades. És preferible que l’aparell de l’aire condicionat estigui situat fora del sol, a l’ombra, i estigui en una zona de corrents com, per exemple, a prop d’una porta. Per últim, comprova que totes les finestres estiguin tancades per evitar l’accés d’aire calent a la casa.

  Ir Arriba
 • Si cuines amb el forn, talla els aliments en trossos petits

  Si cuines amb el forn, talla els aliments en trossos petits

  08-06-2016

  Et recomanem que tallis en trossos petits tots els aliments que posaràs al forn

  Per reduir el temps de cocció, i disminuir el consum d'energia, et recomanem que tallis en trossos petits tots els aliments que posaràs al forn, ja que com més petita sigui la porció, menys temps trigarà per cuinar-se, i així es reduirà el consum d'energia. Prova-ho!

  Ir Arriba
 • Protegeix la teva casa de la calor

  Protegeix la teva casa de la calor

  02-06-2016

  L'estiu ja és aquí i és agradable que entri la llum del sol a casa, però no directament i sobretot no en les hores més càlides

  En zones de la casa que no utilitzaràs durant el dia és convenient tancar les persianes, mentre que en les zones de la casa on passaràs el dia és preferible utilitzar tendals per evitar que el sol entri directament i escalfi la casa. No oblidis desplegar els tendals al matí per evitar l'entrada directa del sol i plegar-los a la nit quan baixen les temperatures. Recorda també intentar mantenir apagades les llums i els aparells elèctrics bona part del dia, per evitar que la casa s'escalfi.

  Ir Arriba
 • Utilitza ventiladors quan estiguis utilitzant l'aire condicionat

  Utilitza ventiladors quan estiguis utilitzant l'aire condicionat

  25-05-2016

  Els ventiladors utilitzen poca energia i ajuden a fer que l'aire circuli

  Els ventiladors utilitzen poca energia i el seu cost de funcionament és baix, no baixen les temperatures però ajuden a fer que l'aire circuli i permeten augmentar la temperatura de consigna de l'aire condicionat o arribar, fins i tot, a apagar-lo. Per a aquest estiu, et recomanem que utilitzis ventiladors oscil·lants per a una major circulació.

  Ir Arriba
 • Prepara la teva casa per a l'estiu

  Prepara la teva casa per a l'estiu

  18-05-2016

  Els mobles, els colors de les parets o els sofàs afecten molt la sensació tèrmica de la llar.

  Els mobles de fusta ajuden a regular la humitat de les habitacions. Si tens catifes, et recomanem que les guardis a l'estiu i evitis els teixits pesats, gruixuts, llanes, pèl i pells, i optis pels teixits naturals com el lli o el cotó. Pel que fa al color, decanta't per colors clars per als mobles, catifes o cortines, ja que absorbeixen menys calor i reflecteixen millor la llum.

  Ir Arriba
 • Neteja o substitueix els filtres dels teus equips

  Neteja o substitueix els filtres dels teus equips

  11-05-2016

  Els filtres bruts redueixen el rendiment i fan que aquests equips treballin durant més temps.

  Campanes extractores, humidificadors, aspiradores, etc. Els filtres bruts redueixen el rendiment i fan que aquests equips treballin durant més temps. Netejar els filtres i mantenir-los lliures de pols ajuda a reduir el consum d'energia i millora la qualitat de l'aire que es respira a casa. Avança't als mesos d'estiu i neteja o substitueix els filtres de l'aparell d'aire condicionat. Neteja'ls almenys una vegada al mes.

  Ir Arriba
 • Tingues nets els cremadors de la cuina

  Tingues nets els cremadors de la cuina

  04-05-2016

  És molt important tenir els cremadors lliures de greix i de sutge

  Tenir-los nets i en bon estat fa que la calor es distribueixi millor; així es necessita una despesa energètica menor per aconseguir la potència tèrmica desitjada. Revisa també que la flama dels cremadors sigui de color blau: això implica una correcta combustió del gas. Si ets dels que s'estimen més cuinar amb gas i tens molt en compte l'estalvi, no et perdis la tarifa One Gas d'Endesa. Informa-te'n aquí i comença a estalviar en la factura de gas.

  Ir Arriba
 • Col•locar la rentadora prop de l'escalfador d'aigua t'ajudarà a estalviar energia

  Col•locar la rentadora prop de l'escalfador d'aigua t'ajudarà a estalviar energia

  27-04-2016

  Si la teva rentadora és bitèrmica és convenient que estigui col•locada prop de l'escalfador d'aigua

  Si la teva rentadora és bitèrmica, és a dir, agafa l'aigua calenta d'una font externa, és convenient que estigui col•locada prop de l'escalfador d'aigua, ja que l'aigua perd calor en passar per les canonades.

  Ir Arriba
 • Descongela els aliments la nit anterior

  Descongela els aliments la nit anterior

  20-04-2016

  Si has de cuinar amb aliments que estan congelats, no facis servir el forn per descongelar-los.

  La millor opció és deixar-los a temperatura ambient la nit anterior per estalviar temps i energia al forn. Si ets molt previsor, el millor és descongelar-los a la nevera per aprofitar-ne el fred i reduir el consum del frigorífic.

  Ir Arriba
 • Controla el consum de l'aigua calenta mentre et dutxes

  Controla el consum de l'aigua calenta mentre et dutxes

  12-04-2016

  L'aigua calenta suposa prop del 21 % del consum energètic d'un habitatge mitjà, segons l'IDAE.

  Una dutxa consumeix, aproximadament, quatre vegades menys aigua i energia que un bany. La temperatura ideal per a la dutxa i la higiene personal es troba entre els 30 i els 35 ºC. Abaixa la temperatura proporcionada per la caldera per estar en aquesta franja i ser més eficient.

  Ir Arriba
 • Tingues en compte l'etiquetatge energètic dels electrodomèstics

  Tingues en compte l'etiquetatge energètic dels electrodomèstics

  05-04-2016

  L'etiquetatge energètic informa l'usuari del consum d'energia i d'altres dades complementàries relacionades amb cada tipus d'aparell.

  Per exemple: el soroll, l'eficàcia d'eixugada i de rentada, el cicle de vida normal, etc. Hi ha set classes d'eficiència identificades amb un codi de colors i lletres que van del color verd i la lletra A+++ (per als equips més eficients) al color vermell i la lletra D (per als equips menys eficients).

  Ir Arriba
 • Com aconseguir una rentada més respectuosa amb el medi ambient i més econòmica

  Com aconseguir una rentada més respectuosa amb el medi ambient i més econòmica

  31-03-2016

  Es recomana rentar la roba en fred o a baixa temperatura.

  Gairebé el 90 % de l'electricitat que es consumeix es fa servir per escalfar l'aigua. Utilitza preferentment els cicles de rentada a 30 o 40 ºC i evita els de 90 ºC. També és preferible aplicar la dosi de detergent recomanada pel fabricant.

  Ir Arriba
 • Controla l'ús del router, el mòdem i els repetidors Wi-Fi

  Controla l'ús del router, el mòdem i els repetidors Wi-Fi

  21-03-2016

  Apagar-los de nit

  La majoria de les llars espanyoles disposen d'algun d'aquests equips per connectar-se a Internet. Tot i que no consumeixen gaire energia, estan encesos les 24 hores. Es recomana utilitzar un programador per apagar-los de nit i mentre som fora de casa, de manera que podrem aconseguir un estalvi d'energia de prop de 6 € l'any.

  Ir Arriba
 • Estalvia mentre fas servir el forn

  Estalvia mentre fas servir el forn

  15-03-2016

  Evita obrir-lo mentre estigui encès

  Quan cuinis amb el forn, evita obrir-lo mentre estigui encès, ja que cada vegada que ho fas es perd el 20% de l'energia acumulada. També es recomana que es desconnecti el forn entre 5 i 10 minuts abans de finalitzar la cocció per aprofitar l'escalfor residual i estalviar energia. Els aliments s'acabaran de cuinar amb la calor del forn.

  Ir Arriba
 • Aïlla el doble 

  Aïlla el doble 

  08-03-2016

  Fes servir sistema de doble vidre o doble finestra

  Els sistemes de doble vidre o doble finestra redueixen gairebé a la meitat la pèrdua de calor respecte a l'envidriament senzill. Petites millores en l'aïllament poden comportar estalvis energètics i econòmics de fins a un 30% a calefacció i aire condicionat.

  Ir Arriba
 • El frigorífic, un electrodomèstic clau 

  El frigorífic, un electrodomèstic clau 

  08-03-2016

  El frigorífic és l'electrodomèstic que més energia consumeix de la cuina

  En concret, el 19% de la factura de l'electricitat prové del seu ús. Situa el frigorífic de manera adequada, evitant els llocs on toqui molt el sol; descongela'l periòdicament per evitar que es formin capes de gel que dificultin el seu funcionament i mantingues la temperatura del termòstat en 5 graus per a la refrigeració i -18 graus per a la congelació.

  Ir Arriba
 • Segella les caixes de les persianes 

  Segella les caixes de les persianes 

  08-03-2016

  Segellant la caixa de les persianes s'evita la fuita de calor

  Per segellar i aïllar les caixes de les persianes podem introduir a l'interior làmines de suro, poliestirè expandit (porexpan), escuma de poliuretà o qualsevol altre material aïllant, i enganxar-ho a les parets. Evitarà la fuga de calor i les infiltracions d'aire fred del carrer (i viceversa a l'estiu).

  Ir Arriba
 • Com pots estalviar mentre cuines?  

  Com pots estalviar mentre cuines?  

  08-03-2016

  Aprofitant la calor residual de la placa de cuina

  Aprofita la calor residual: apaga la placa de la cuina uns 5 minuts abans de retirar el recipient i tria un recipient de diàmetre lleugerament més gran que la zona de cocció i amb fons difusor de calor (excepte per a cuines d'inducció). Així aconseguiràs un stalvi en l'energia consumida per cuinar del 20%.

  Ir Arriba
 • L'ús de les bombetes de baix consum i LED permet estalviar fins a un 80% d'energia

  L'ús de les bombetes de baix consum i LED permet estalviar fins a un 80% d'energia

  08-03-2016

  Canvia les bombetes tradicionals per unes altres de baix consum o LED

  Ja que estalvien fins a un 80% d'energia elèctrica i duran fins a 8 vegades més, o fins i tot, 50 vegades més en el cas de les bombetes LED.

  Ir Arriba
 • Comença a estalviar triant el millor electrodomèstic 

  Comença a estalviar triant el millor electrodomèstic 

  08-03-2016

  Tingues en compte l'eficiència energètica dels electrodomèstics

  Per reduir la teva factura de llum, tria electrodomèstics d'alta eficiència energètica (classe A, A+, A++ i A+++). Un frigorífic de classe A+++ pot arribar a consumir un 80% menys d'energia que un de classe D.

  Ir Arriba
 • Utilitza el rentaplats 

  Utilitza el rentaplats 

  08-03-2016

  Es consumeix menys fent servir el rentaplats que rentant a mà

  Rentar els plats a mà amb aigua calenta suposa un 40% més de consum que si utilitzes el rentaplats. A més, si en necessites un de nou, hi ha els bitèrmics.

  Ir Arriba
 • Optimitza l'ús de l'assecadora 

  Optimitza l'ús de l'assecadora 

  08-03-2016

  No eixuguis del tot la roba que s'hagi de planxar

  Deixar-les humides facilita la planxada i ajuda a estalviar fins a un 20% en el procés d'assecament.

  Ir Arriba
 • Regula la climatització a una temperatura adequada 

  Regula la climatització a una temperatura adequada 

  08-03-2016

  A la llar, entre 21 i 23 ºC a l'hivern i entre 23 i 25 ºC a l'estiu.

  Tingues en compte que augmentar en un grau la temperatura del termòstat a l'hivern (o reduir-la en un grau a l'estiu) pot incrementar el consum al voltant d'un 7%.

  Ir Arriba

Consell de la setmana

A dalt