Consells d'estalvi

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Hogares y Negocios (CA)
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Consells d'estalvi

Cada setmana un nou consell que t'ajuda a estalviar.

Consells d'estalvi

Consells d'estalvi

Consell de la setmana
Com triar el ventilador que més s'adapta a casa teva

Ha arribat l'estiu i la calor afecta les nostres cases i llocs de treball. És més, segur que ets davant de l'ordinador ventant-te amb qualsevol cosa. Deixa-ho a un costat i connecta el ventilador.
Encara que no t'ho creguis, els ventiladors han deixat de ser aquells electrodomèstics petits, blancs i terriblement sorollosos que es col·locaven enmig del saló. La indústria ha experimentat una autèntica revolució i, en els últims anys, el seu disseny ha evolucionat fins a convertir-se en un element bàsic de la decoració de la casa… i en l'enveja de les teves visites!
A més, aquests aparells estan fabricats amb materials de gran qualitat que, la majoria de vegades, són de caràcter ecològic. Ara, els ventiladors poden ser de diferents tipus: de sostre, de taula, de peu… Cada habitació, cada espai o cada casa són propicis per a un de diferent. Per això, a Endesa et volem donar un cop de mà si estàs pensant a escollir-ne un per refrescar-te durant aquests mesos.

Quin espai tens?

Guarda la cartera, home! Abans de recórrer a la cartera, has de prendre mides de l'habitació on el col·locaràs, perquè no deus voler que el ventilador ocupi la meitat de l'espai, no? A veure si després no hi cabràs… Per això, depenent de si el lloc que vols refrescar és més gran o més petit, el ventilador haurà de tenir un diàmetre superior o inferior.
Si el que tens pensat és comprar un ventilador de sostre, hauràs de tenir en compte l'altura de l'habitació, ja que ha d'oferir seguretat però, al mateix temps, accessibilitat per al manteniment.

Adapta el ventilador a l'estil de la teva habitació

Pensa com vols decorar l'habitació o quin tipus de ventilador conjuntaria millor amb l'estil que ja tens definit. Avui en dia hi ha una completa col·lecció de ventiladors entre els quals pots trobar tant models clàssics com de més moderns que ofereixin una visió avantguardista i amb un estil fresc… en tots els sentits de la paraula.

Tipus de ventilador

També hauràs d'escollir quin tipus de ventilador vols o quin s'adapta millor a les teves necessitats:

Ventiladors de peu. L'avantatge principal, a part de proporcionar aire fresc, per descomptat, és oferir un toc decoratiu a l'habitació, sobretot si estan fets d'acer, un dels materials que més s'utilitzen últimament en la decoració d'interiors.

Ventiladors de sostre. El lloc ideal per a aquests ventiladors és el dormitori o el saló. Has de vigilar molt a l'hora d'instal·lar-los perquè, en funció del material amb el qual s'hagin construït i el pes, pot ser una tasca força complicada. Per això, el millor és que busquis un professional perquè ho faci per tu.

Quant al funcionament, tant podràs trobar aquells que tenen cordetes que s'han d'estirar perquè comencin o aturin la rotació, dispositius més sofisticats que tenen la instal·lació a la paret i des d'on pots establir-ne la velocitat, i aquells que funcionen amb control remot.

Ventiladors de taula. Potser són els que menys s'utilitzen actualment, però si casa teva té un toc retro o molt modern, aquesta opció serà ideal per decorar les habitacions. Conjuntament, podràs escollir diverses possibilitats: fusta, acer, colors variats... Un altre dels avantatges és que són molt manejables i perfectes per a espais petits, com ara la taula de l'ordinador o un despatx petit.

Ventiladors de torre. Per norma general, aquests ventiladors són prims i verticals. Són magnífics per ocupar aquella cantonada buida on no saps què posar o per a habitacions amb espais ajustats. A més, les aspes estan protegides amb una reixeta, la qual cosa els fa més segurs davant d'accidents amb nens o animals.

Alerta amb la mida de les aspes

Moltes vegades es passa per alt, però per això som aquí. Quant als ventiladors de sostre, has de tenir molta cura amb la mida de les aspes. La seva elecció no tan sols depèn de la superfície que vulguis ventilar, sinó que la mida ha de mantenir una distància d'almenys 50 centímetres fins a qualsevol obstacle lateral i d'almenys dos metres sobre el terra.
En aquest sentit, els diàmetres més comuns són de 75, 106, 122 i 132 centímetres. Pensa que, per a una habitació de 15 metres quadrats o més, necessitaràs un ventilador d'almenys 106 centímetres de diàmetre. Tot i que, com ja deus poder imaginar, també hi influeix el nombre d'aspes: com més aspes, més brisa. Elemental, estimat Watson.
Ventilador o aire condicionat?

Els ventiladors són una bona alternativa a l'aire condicionat si s'utilitzen de manera més ocasional. Si creus que no faràs servir l'aire condicionat de manera habitual, els ventiladors es convertiran en els teus amics nous. Tanmateix, si utilitzes els ventiladors amb assiduïtat o creus que el seu ús serà prolongat, planteja't passar-te a l'aire condicionat.

Com treure el màxim profit de l'aire condicionat del cotxe

Obres la porta del cotxe i una massa d'aire calent et copeja fins a gairebé tirar-te d'esquena. Sí! Ja ha arribat l'estiu i, per tant, l'època en la qual poses l'aire condicionat abans que la ràdio. Reconeix-ho.

I amb el bon temps, a qui no li ve de gust fer una escapada a la platja? I qui no agafa el cotxer per marxar de vacances. En aquests calorosos trajectes l'aire condicionat es torna el teu millor amic. Però compte! no només és una comoditat, sinó que és essencial per a la teva seguretat, ja que la calor augmenta la fatiga i la sensació de cansament, fent que la perillositat augmenti.

I és que diversos estudis estimen que si la temperatura de l'interior del cotxe arriba als 30oC, els errors de conducció augmenten un 20%. És a dir, la calor afecta la concentració del conductor. Per això, un bon ús i el perfecte manteniment de l'aire condicionat resulten indispensables per a una correcta circulació.

Programa una temperatura mitjana

Si a més d'aire condicionat el teu cotxe disposa de climatitzador, l'ideal és programar una temperatura que oscil·li entre els 22-24oC. Esplèndida per no passar calor i evitar refredats. Perquè… no voldràs anar a la platja carregat també amb un sac de mocadors, veritat?

A més, posar l'aire condicionat a menys de 22ºC et suposarà una despesa de combustible més gran, la qual pot arribar a aconseguir fins a un 20%. Recorda! A menor temperatura, més despesa energètica.

Cap a on poso l'aire?

Es tracta d'una pregunta molt freqüent. Amb la calor ambiental i la xafogor del cotxe, moltes vegades es tendeix a col·locar l'aire condicionat cap al cos amb la intenció de refrigerar-nos ràpidament.

Però en realitat no és recomanable dirigir les sortides d'aire cap al coll o la cara. És més, no hauries de dirigir-les cap a cap part del cos. El millor és col·locar les sortides cap amunt ja que, com que l'aire fred és més pesat que el calent, es mou amb més facilitat per l'interior del cotxe. D’altra banda, pots orientar les sortides laterals cap a les finestretes per compensar la calor quan el sol les enfoqui de ple.

Tampoc no has de posar el ventilador a màxima potència quan entris al cotxe després que hagi estat diverses hores al sol. Ja sabem que hi deu haver una temperatura infernal però has de resistir la temptació. El millor és ventilar el vehicle baixant totes les finestretes durant uns quants minuts i després engegar-ho.

Neteja abans de res

Has de mantenir net el radiador i comprovar que totes les mànegues i conductes estiguin en bon estat. Així mateix, has de verificar que el filtre de l'aire no estigui obstruït i que funciona correctament, ja que amb això t'assegures que l'aire que entra a l'interior del cotxe està lliure de pol·len, pols, entre altres ens contaminants.

Canviar-lo de tant en tant farà que el teu cotxe estigui ben refrigerat i previndràs la possibilitat que fongs i bacteris s'acumulin en els conductes. És bastant comú que això passi i ho notaràs de seguida en percebre una olor avinagrada i desagradable que s'apoderarà del vehicle.

Un cop al mes no fa mal

A part de lliurar-nos de la calor estiuenca, l'aire condicionat també ajuda a desentelar els vidres quan hi ha un contrast tèrmic al cotxe. Per això, el seu ús no només es restringeix a l'època estival, ja que a l'hivern, amb les pluges i el fred, l'aire condicionat resulta imprescindible per a una bona visibilitat.

També és bo connectar-lo, almenys, un cop al mes i tenir-lo encès uns quants minuts. Aquesta senzilla tasca evitarà que es ressequin els conductes i que s'acumuli pols, floridura o bacteris.

No t'oblidis del gas

Recorda mantenir un bon nivell de líquid refrigerant, així com del gas de l'aire condicionat. Si en encendre’l, el cotxe no es refreda ràpidament, és símptoma que necessita un “injecció” de gas, el qual no sol tenir un preu superior als 30 euros.

D'altra banda, recorda que l'aire condicionat també ha de ser avaluat periòdicament. I sobretot el dels cotxes més vells. En aquest cas hauries de fer-lo examinar cada dos anys. Així que ja saps, vés a un taller perquè un expert li faci una revisió i, a poder ser, de la marca mateix del teu cotxe, que sempre és més efectiu.

Com allargar la bateria del mòbil

Ens hem tornat dependents del telèfon mòbil. Ja gairebé el fem servir per a tot i, per això, notem que la bateria es descarrega més de pressa que mai. La majoria de vegades, molt més del que voldríem. I, per acabar-ho d'adobar, sempre passa en el pitjor moment, quan més el necessites. És la Llei de Murphy. No falla.

Com que sabem que es tracta d'un problema quotidià, hem decidit preparar uns consells que t'ajudaran que el mòbil no se't torni a apagar a mitja tarda i, ja que hi som, a allargar-ne la vida útil. Fins i tot pot ser que la bateria et duri tot el dia. Miracle!

No carreguis el mòbil del tot

Pot ser que pensis que fem broma, però no. Segons les característiques de les bateries de liti, el millor és carregar-les entre un 30 i un 80 %; fins i tot, en realitat l'ideal seria carregar la bateria amb una quantitat diferent cada vegada. Això sí, no deixis mai el mòbil connectat quan hagi arribat al 100 % de la càrrega perquè, si no, l'eficiència s'anirà reduint progressivament.

Redueix la brillantor de la pantalla

La despesa d'energia principal d'un mòbil és, òbviament, la pantalla. Per això, si en reduïm la brillantor, podem guanyar un nivell de bateria que pot allargar unes quantes hores el funcionament del dispositiu. A Ajustaments -> Pantalla -> Brillantor pots graduar la il·luminació manualment. A més, si ho combines amb l'ús de fons de pantalla foscos, guanyaràs molta energia més.

Desactiva les connexions

Tens la wifi sempre connectada per veure si estalvies una mica de dades? I què en dius, del Bluetooth? Entesos, sí. És més còmode tenir-les sempre activades, però aquestes connexions cerquen xarxes de manera permanent per connectar-s'hi i consumeixen una gran quantitat d'energia. El nostre consell: desconnecta-les si no les has de fer servir. Fes el mateix amb les dades d'Internet. Desactiva-les quan no les necessitis.

Tanca aplicacions

És bàsic, però se sol passar per alt. Cada vegada tenim més icones al mòbil. Un munt d'aplicacions que s'executen sense adonar-nos-en. Això vol dir consumir cicles de processador importants i, per descomptat, la teva bateria. Tanca tot el que puguis: jocs, el Facebook, el Twitter… Tot el que no necessitis en un moment concret.

Localització? No, gràcies

Ara, moltes aplicacions registren la localització exacta de cada usuari. Rastrejar cada punt geogràfic on et trobes fa que el mòbil consumeixi una gran quantitat d'energia en utilitzar constantment el GPS, les antenes de telefonia i les àrees Wi-Fi. Per això, desactiva el GPS i els requisits de localització de les diverses aplicacions que tinguis al mòbil. La bateria t'ho agrairà.

Bonus track

Si se't presenta un dia mogut sense la possibilitat de passar-te per casa o amb una infinitat de converses i altres exigències que obliguin el teu mòbil a estar plenament disponible, et recomanem que tinguis a mà una bateria externa. Això sí, abans de comprar-ne una, pensa amb calma la capacitat que necessites. No és el mateix una de 2.500 mAh, amb la qual aconseguiràs unes quantes hores extres, que una de 16.000 mAh, que et deixarà el mòbil al 100 % de la potència.

Termòstats intel·ligents: estalvi i confort

Si ets dels que es deixen la calefacció encesa i surten de casa tan tranquil·lament, o dels que odien tornar de la feina i trobar-se la casa congelada o simplement dels que volen mantenir sota control el seu consum energètic, els termòstats intel·ligents poden ajudar-te i molt.

La nova generació de termòstats intel·ligents es connecta directament al teu Smartphone i et permet controlar en tot moment el consum energètic de la teva llar. Pots encendre o apagar la calefacció siguis on siguis, pots programar el funcionament de la caldera segons el dia la setmana o ajustar de forma independent la temperatura de cada habitació. Fins i tot, pots saber si algú entra a casa gràcies als sensors de detecció de moviment.

I el millor de tot, i per això es diuen intel·ligents, aprenen dels teus hàbits i són capaços d'establir el millor programa per minimitzar la despesa energètica. Si vols saber més sobre sistemes intel·ligents de gestió energètica per a la llar, et convidem a conèixer el sistema Nexe que hem desenvolupat. Et sorprendràs.

CONOCE EL SISTEMA NEXO

Com estalviar llum a l'oficina

Si cada cop que arriba final de mes tremoles davant la imminent arribada de la factura de la llum de la teva oficina, és hora que prenguis algunes mesures per reduir el consum elèctric. I qui diu oficines, diu magatzems, tallers o qualsevol altre lloc de treball.

En primer lloc, desfés-te dels fluorescents vells. No només parpellegen, fan soroll i cal canviar-los sovint; també gasten el doble que els llums LED, que a més s'encenen a l’instant, són més ecològics i no desprenen calor. Si a més instal·les un sistema automàtic de detecció de presència en passadissos i zones comunes, evitaràs que les llums estiguin enceses tot el dia.

Si tens dubtes, utilitza el servei gratuït Diagnòstic d'Eficiència Energètica Online d'Endesa, amb el qual podràs estimar el teu consum energètic anual i comparar-lo amb empreses del teu mateix sector, així com rebre mesures de millora personalitzades i conèixer bones pràctiques.

FER DIAGNÒSTIC D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Quan és millor recarregar el cotxe elèctric?

La millor opció per recarregar el cotxe elèctric és contractar una solució integral que inclogui una franja horària per recarregar el vehicle gratis. Amb la solució integral de recàrrega del vehicle elèctric d'Endesa, per exemple, pots cobrir totes les necessitats de recàrrega del teu cotxe elèctric des d'1,05€ al dia, amb la instal·lació de l'equip de recàrrega i el manteniment inclosos. Si afegeixes la tarifa Tempo Zero podràs fer fins a 10.000 Km a l'any a 0 €, ja que de l’una a les set del matí la recàrrega et sortirà gratis.
Una altra opció és la
tarifa Tempo Happy, en la qual pots triar les dues hores al dia que vulguis perquè l'electricitat et costi 0 euros i recarregar el cotxe durant aquestes hores. Tot i que necessitaràs un sistema de recàrrega ràpida o semi-ràpida, perquè et doni temps a recarregar la bateria en aquestes hores.
Finalment, si tens tarifa amb discriminació horària, la millor opció és recarregar el teu cotxe elèctric a la nit, quan el cost de la llum és més baix. Compte, la franja horària “vall” durant la qual l'electricitat és més barata pot variar. En general, a l'estiu va des de les onze de la nit fins a la una del migdia i a l'hivern des de les deu de la nit fins a les dotze del migdia. Temps més que suficient per recarregar totalment la bateria del cotxe (la recàrrega convencional, la més lenta, dura unes 8 hores aproximadament).
Si tens la tarifa “súper vall”, el tram més barat va des de la una fins a les set del matí, tant a l'estiu com a l'hivern. Amb aquesta tarifa, gastaràs 1,55 € per cada 100 km recorreguts, en comptes d’un mínim de 7,79€/100km d'un vehicle de combustió tradicional. També pot utilitzar els punts de recàrrega en via pública, que pots consultar aquí.

Com aconseguir la humitat ideal a casa

L'agència de protecció ambiental d'Estats Units (EPA) recomana un nivell d'humitat entre el 30% i el 50% a l'interior de casa, en funció de la temperatura exterior: més humitat com més calor fa i menys com més fred fa. Si l'ambient és extremadament sec, les mucoses i la gola es ressequen i augmenta el risc d'agafar la grip i refredats, mentre que un ambient molt humit dificulta la respiració i pot desencadenar al·lèrgies respiratòries. A més a més, poden aparèixer floridura i àcars.
Per evitar un ambient molt sec has de mantenir la temperatura de la calefacció sobre els 20 graus (un excés de temperatura resseca l'ambient) o col·locar una tassa amb aigua sobre els radiadors. També pots instal·lar humidificadors per a determinades habitacions o en determinats moments, per exemple si tens un bebè amb mocs o problemes respiratoris.
Per contra, l'excés d'humitat s'evita ventilant bé les habitacions, especialment la cuina, mentre prepares el menjar i els banys, després de la dutxa. A la cuina, engega sempre l'extractor de fums. Al bany pot resultar útil instal·lar un extractor que s'engegui, per exemple, quan encenguis la llum. També has d'evitar assecar roba dins de casa (o, si no tens un altre remei, col·locar un deshumidificador a l'habitació on l’estenguis) i evitar les plantes a l'habitació. Si l'excés d'humitat és persistent, pots instal·lar un sistema de ventilació mecànica, tot i que abans, has de comptar amb l'assessorament d'un professional que determini l'origen de la humitat.
En tot cas, el millor és fer-se amb un bon higròmetre que et permeti saber amb exactitud la humitat relativa de cada habitació.

Ventila la teva llar sense perdre energia

Una llar correctament ventilada és fonamental per al nostre confort. No només serveix per evitar un excés d'humitat sinó també per eliminar substàncies contaminants com el gas radó, els àcars o una excessiva concentració de diòxid de carboni que pot ser perjudicial per a la nostra salut. Però, com fer-ho sense malgastar energia?
L'aconsellable és ventilar durant un període de temps no superior a 10 minuts, de manera que es perdi la mínima calor possible. D'aquesta manera no es produiran grans pèrdues tèrmiques. És recomanable obrir alhora les finestres de totes les habitacions de la casa, mantenint obertes les portes que comuniquen les estades. Això sí, els radiadors han d'estar apagats. El corrent que produeix permet que l'aire es renovi completament en molt poc temps, evitant que les parets s'arribin a refredar, ja que escalfar-les de nou suposaria un consum extra.
Posa en pràctica aquestes senzilles mesures i veuràs com augmenta la teva eficiència i es redueix la teva factura. Si vols comprovar-ho, utilitza el servei gratuït d'informació i assessorament energètic d'Endesa infoEnergia, amb el qual podràs comprovar i comparar la teva eficiència energètica.

Estalvia gas posant vàlvules termostàtiques

Si col·loques una vàlvula termostàtica als teus radiadors podràs triar la temperatura de cada habitació en tot moment. D’aquesta manera, evitaràs que la calefacció estigui encesa en una habitació quan no és necessari (perquè no la utilitzes en aquell moment o perquè li toca el sol tot el dia i té una temperatura més elevada que la resta de la casa). Si instal·les capçals termostàtics electrònics podràs, a més, programar-los perquè s’ajustin a una temperatura diferent a cada habitació. Recorda que a l’Àrea Privada d’endesaclientes (per entrar-hi, has d’iniciar la sessió, o registrar-t’hi, si encara no ho has fet) tens totes les dades del teu consum a l’instant. Si saps com gastes l’energia podràs millorar i aconseguir més estalvi per a tu, i menys CO2 per al planeta.

No eixuguis la roba deixant-la a sobres els radiadors

S’eixugarà, sí, però, en canvi, es reduirà l’eficiència energètica de la calefacció, i això tindrà repercussions en la teva factura.
I si amb això no n’hi hagués prou, investigadors escocesos han arribat a la conclusió que aquesta manera d’eixugar la roba s’associa, en un 25% de les 100 llars estudiades, a un risc més gran d’aparició de floridures perjudicials per a la salut.

No empleis la tetera si no cal

Alguns càlculs ràpids: els bullidors elèctrics solen tenir una capacitat d’entre 1 i 2 litres, mentre que les teteres clàssiques arriben als 5 litres. Per preparar una tassa de te n’hi ha prou amb un quart de litre. Posant al màxim el bullidor elèctric de litre i mig tens infusió per a tu i cinc amics més. De veritat que cal que omplis fins a dalt de tot el bullidor malgastant electricitat i gas perquè l’aigua arribi a 100 graus?
És molt millor bullir només la quantitat que necessites i servir-la amb les primeres bombolletes, sense esperar que el bullidor salti o la tetera xiuli.

El forn pot fer que el teu pa dur torni a la vida

Ni la baguet que es converteix en xiclet l’endemà ni el pa rodó que es transforma en una pedra. Però una de les regles d'or del consumidor eficient és que el pa dur no es tira. Pots reutilitzar-lo en infinitat de receptes (sopes, molles, pa ratllat…). I també pots menjar-te’l després de fer-lo ressuscitar.
Només necessites aigua i un forn. Primer humiteja el pa dur sense arribar a xopar-lo. Utilitza un polvoritzador d'aigua o fes un parell de passades ràpides sota l'aixeta. Després, fica’l al forn i deixa’l 7 minuts a 175ºC. El resultat final serà pa cruixent per a les teves torrades.

Segella amb rivets les portes i finestres

L'hivern es cola a casa teva per sota de la porta i per les escletxes de les finestres (especialment si són velles). Cada grau costa i al final el que paga la factura ets tu. Tens a les teves mans aplicar una solució senzilla i barata: els rivets. Són unes tires de tela (o de goma) plenes de cotó (o d'estopa) amb les quals podràs segellar totes les escletxes. Es venen en qualsevol ferreteria o botiga de bricolatge.

Menys imprimir bitllets i més confiar en el teu smartphone

Ja estàs acostumat que els cines, les aerolínies i els museus no et demanin un paper perquè ja accepten el tiquet electrònic. I llavors, per què continues imprimint-ho tot? Per què creus que aquesta despesa innecessària et dóna més autoritat? Fes números: estàs encenent la impressora només per gastar electricitat, tinta i paper. El que faci falta per aconseguir que et deixin entrar en un lloc on tens garantit l’entrada només ensenyant el mòbil.

Prepara't per a l'hivern i purga tots els radiadors de casa teva

Extreure l'aire dels radiadors és convenient almenys una vegada a l'any, principalment amb l'arribada del fred, ja que aquests acumulen bombolles d'aire que impedeixen el pas de la calor i, per tant, impedeixen la seva transmissió i fan que augmenti el consum. D'aquesta manera tindrem la temperatura desitjada i a més estalviarem energia.

Utilitza la xemeneia amb moderació

S'apropa el fred i amb això les ganes d'encendre una bona xemeneia, però cal tenir en compte que moltes de les antigues xemeneies naturals són ineficients i extreuen més calor de la casa de la que produeixen.

Prepara la teva casa per al fred: posa cortines i catifes

Les catifes i cortines ajuden a conservar la calor durant l'hivern i, d'aquesta manera, estalviaràs energia. Et recomanem posar catifes i cortines per tota la casa per reduir la pèrdua de calor pel sòl i les finestres. A més, crearan una major sensació de calidesa a la teva llar.

Utilitza l'olla a pressió per cuinar. La teva butxaca ho agrairà!

El principal avantatge és que permet cuinar amb més calor en menys temps, així aconseguiràs preparar els aliments amb una despesa energètica menor. A més, els aliments conserven millor les vitamines i minerals que en una olla tradicional.

Substitueix el forn pel microones

Segons l'Institut de Diversificació i Estalvi d'Energia, IDAE, utilitzar el microones suposa un estalvi aproximat d'entre 60% i 70% pel que fa a un forn elèctric convencional. Recorda també que és recomanable col·locar els aliments en trossos petits perquè es cuinin més ràpid i apagar-lo uns minuts abans del previst.

Consells per a la teva nevera

És la millor manera per evitar les males olors i l'aparició de bacteris. Aprofita aquest moment per netejar l'interior seguint les instruccions del fabricador.

Apaga els llums en sortir de les habitacions

Assegura't que els llums de casa teva que no utilitzis estiguin apagats, recorda apagar els llums cada cop que surtis d'una habitació i es quedi buida. La llum representa aproximadament el 20% de la despesa d'energia de la majoria de les llars espanyoles i amb aquest senzill hàbit aconseguiràs reduir la teva factura de la llum.

Encén l'aire condicionat només quan sigui necessari

Per utilitzar l'aire condicionat de la manera més eficient, convé apagar l'equip amb antelació si tens intenció de sortir al carrer, ja que l'efecte de l'aire romandrà durant uns minuts després d'haver-se apagat. Si l'apagues just abans de marxar estaràs malgastant energia. La nostra recomanació és apagar-lo 15 minuts abans de sortir de casa.

Com utilitzar correctament el teu rentaplats?

Això farà que hagis de fer menys rentats, amb la qual cosa estalviaràs electricitat i aigua. És recomanable utilitzar els programes curts i de baixa temperatura. Pel que fa al manteniment, et recomanem netejar els filtres i l'interior del rentaplats de manera freqüent, amb un producte específic. D'aquesta manera, el rentaplats serà més eficient durant més temps.

Neteja bombetes i pantalles

El mateix passa amb les bombetes, ja que la brutícia absorbeix la llum i ens aporta menys intensitat de llum, consumint el mateix. Neteja-les sovint, sempre amb la bombeta apagada. Fes el mateix amb les pantalles dels llums. Mantenir els llums nets pot suposar un estalvi del 20% en la factura de la llum. Una bombeta bruta pot perdre fins al 50% de la seva lluminositat per l'acumulació de pols i brutícia.

Principals consells per estalviar energia amb la planxa

Quan s'encén la planxa per un nombre petit de peces, no s'està traient el màxim profit de l'electrodomèstic i resulta car. És convenient planxar primer les peces que requereixin més temperatura i aprofitar la calor residual per a la resta. No t'oblidis de desendollar la planxa si es deixa d'utilitzar una estona.

Aquest estiu protegeix la teva casa del sol amb un tendal

És la primera barrera contra els raigs del sol. Redueixen la calor fins a un 60% segons els tipus de tendal i la seva orientació, i ajuden a mantenir una temperatura agradable a la teva llar. A més, tenen l'avantatge que segueixen deixant entrar la llum. Es pot aconseguir fins a un 60% d'estalvi d'energia instal·lant tendals en les finestres on hi toca el sol. Pren nota per a aquest estiu tan calorós!

Tapa els aliments a la nevera

En tapar els aliments es redueix la humitat causada per l'evaporació i s'evita la formació de gebre. Així que ja saps, res d'aliments calents a la nevera!

Estalvia en l'ús de la rentadora

El més recomanable és usar els sabons líquids, ja que fan treballar menys les rentadores. Si utilitzes un detergent sòlid recomanem barrejar-ho amb aigua abans d'introduir-ho a la rentadora. Recorda utilitzar sempre la dosi necessària: com més sabó, més gran serà la despesa i pitjor resultat, ja que l'excés de detergent dificulta l'esbandida.

A l'estiu redueix l'ús dels electrodomèstics

A l' estiu, hauria d'evitar-se l'ús de l'assecador, el rentaplats, el forn o la televisió en dies de molta calor . D'aquesta manera, l'ambient serà més fresc i podràs reduir l'ús de l'aire condicionat. A la cuina passa el mateix, per la qual cosa és convenient fer menjars frescos que no requereixin l'ús del forn o encendre la placa o els focs.

Estalvia en la il·luminació del teu jardí

Per il·luminar la terrassa o el jardí, el millor és utilitzar llums solars o llums fotovoltaiques que es carreguen durant el dia amb la llum del sol i no consumeixen electricitat. Col·loca-les en un lloc on rebin una gran quantitat de llum natural, i així podran estar enceses tota la nit. Comprova que no s'acumuli brutícia sobre els panells solars, ja que n'afectarà el rendiment. Si vols estalviar més en les teves factures informa't a la nostra web de la Tarifa Tempo Sempre Guanyes. T'expliquem com estalviar!

Estalvia energia a l'estiu i mantingues la temperatura de la teva llar

El material de què està fet millora l'aïllament i permet regular la llum que entra controlant al mateix temps la insolació i que les temperatures no pugin en excés. Altrament, es produiria un increment de la temperatura i, per tant, del consum energètic.

Eficiència i estalvi amb la teva nevera

Per aconseguir-ho, mai no fiquis aliments calents a la nevera; faran que pugi la temperatura i la nevera haurà de consumir més energia per tornar a baixar-la. Quan guardis líquids no oblidis tapar-los, ja que es crea una condensació que també afecta el rendiment i el consum. Si vols decidir quan i quant estalviar en la teva factura, consulta la tarifa Tempo Sempre Guanyes i gaudeix d'un descompte garantit per sempre.

Ús eficient de l'aigua al jardí

Sempre que puguis, procura regar a primera hora del matí. Aconseguiràs evitar que l'aigua s'evapori en excés i que es produeixin cremades i fongs en les plantes, a més de ser el moment en el qual les plantes més ho necessiten. Utilitza sistemes de reg eficients, com ara el reg per degoteig, i els dies plujosos, aprofita l'aigua de la pluja per regar les plantes.

Estalviar amb l’aire condicionat a l’estiu

Refreda només les habitacions que utilitzis i tanca les portes de les habitacions que no s’utilitzin per mantenir fresques les zones més habitades. És preferible que l’aparell de l’aire condicionat estigui situat fora del sol, a l’ombra, i estigui en una zona de corrents com, per exemple, a prop d’una porta. Per últim, comprova que totes les finestres estiguin tancades per evitar l’accés d’aire calent a la casa.

Si cuines amb el forn, talla els aliments en trossos petits

Per reduir el temps de cocció, i disminuir el consum d'energia, et recomanem que tallis en trossos petits tots els aliments que posaràs al forn, ja que com més petita sigui la porció, menys temps trigarà per cuinar-se, i així es reduirà el consum d'energia. Prova-ho!

Protegeix la teva casa de la calor

En zones de la casa que no utilitzaràs durant el dia és convenient tancar les persianes, mentre que en les zones de la casa on passaràs el dia és preferible utilitzar tendals per evitar que el sol entri directament i escalfi la casa. No oblidis desplegar els tendals al matí per evitar l'entrada directa del sol i plegar-los a la nit quan baixen les temperatures. Recorda també intentar mantenir apagades les llums i els aparells elèctrics bona part del dia, per evitar que la casa s'escalfi.

Utilitza ventiladors quan estiguis utilitzant l'aire condicionat

Els ventiladors utilitzen poca energia i el seu cost de funcionament és baix, no baixen les temperatures però ajuden a fer que l'aire circuli i permeten augmentar la temperatura de consigna de l'aire condicionat o arribar, fins i tot, a apagar-lo. Per a aquest estiu, et recomanem que utilitzis ventiladors oscil·lants per a una major circulació.

Prepara la teva casa per a l'estiu

Els mobles de fusta ajuden a regular la humitat de les habitacions. Si tens catifes, et recomanem que les guardis a l'estiu i evitis els teixits pesats, gruixuts, llanes, pèl i pells, i optis pels teixits naturals com el lli o el cotó. Pel que fa al color, decanta't per colors clars per als mobles, catifes o cortines, ja que absorbeixen menys calor i reflecteixen millor la llum.

Neteja o substitueix els filtres dels teus equips

Campanes extractores, humidificadors, aspiradores, etc. Els filtres bruts redueixen el rendiment i fan que aquests equips treballin durant més temps. Netejar els filtres i mantenir-los lliures de pols ajuda a reduir el consum d'energia i millora la qualitat de l'aire que es respira a casa. Avança't als mesos d'estiu i neteja o substitueix els filtres de l'aparell d'aire condicionat. Neteja'ls almenys una vegada al mes.

Tingues nets els cremadors de la cuina

Tenir-los nets i en bon estat fa que la calor es distribueixi millor; així es necessita una despesa energètica menor per aconseguir la potència tèrmica desitjada. Revisa també que la flama dels cremadors sigui de color blau: això implica una correcta combustió del gas. Si ets dels que s'estimen més cuinar amb gas i tens molt en compte l'estalvi, no et perdis la tarifa One Gas d'Endesa. Informa-te'n aquí i comença a estalviar en la factura de gas.

Col•locar la rentadora prop de l'escalfador d'aigua t'ajudarà a estalviar energia

Si la teva rentadora és bitèrmica, és a dir, agafa l'aigua calenta d'una font externa, és convenient que estigui col•locada prop de l'escalfador d'aigua, ja que l'aigua perd calor en passar per les canonades.

Descongela els aliments la nit anterior

La millor opció és deixar-los a temperatura ambient la nit anterior per estalviar temps i energia al forn. Si ets molt previsor, el millor és descongelar-los a la nevera per aprofitar-ne el fred i reduir el consum del frigorífic.

Controla el consum de l'aigua calenta mentre et dutxes

Una dutxa consumeix, aproximadament, quatre vegades menys aigua i energia que un bany. La temperatura ideal per a la dutxa i la higiene personal es troba entre els 30 i els 35 ºC. Abaixa la temperatura proporcionada per la caldera per estar en aquesta franja i ser més eficient.

Tingues en compte l'etiquetatge energètic dels electrodomèstics

Per exemple: el soroll, l'eficàcia d'eixugada i de rentada, el cicle de vida normal, etc. Hi ha set classes d'eficiència identificades amb un codi de colors i lletres que van del color verd i la lletra A+++ (per als equips més eficients) al color vermell i la lletra D (per als equips menys eficients).

Com aconseguir una rentada més respectuosa amb el medi ambient i més econòmica

Gairebé el 90 % de l'electricitat que es consumeix es fa servir per escalfar l'aigua. Utilitza preferentment els cicles de rentada a 30 o 40 ºC i evita els de 90 ºC. També és preferible aplicar la dosi de detergent recomanada pel fabricant.

Controla l'ús del router, el mòdem i els repetidors Wi-Fi

La majoria de les llars espanyoles disposen d'algun d'aquests equips per connectar-se a Internet. Tot i que no consumeixen gaire energia, estan encesos les 24 hores. Es recomana utilitzar un programador per apagar-los de nit i mentre som fora de casa, de manera que podrem aconseguir un estalvi d'energia de prop de 6 € l'any.

Estalvia mentre fas servir el forn

Quan cuinis amb el forn, evita obrir-lo mentre estigui encès, ja que cada vegada que ho fas es perd el 20% de l'energia acumulada. També es recomana que es desconnecti el forn entre 5 i 10 minuts abans de finalitzar la cocció per aprofitar l'escalfor residual i estalviar energia. Els aliments s'acabaran de cuinar amb la calor del forn.

Aïlla el doble 

Els sistemes de doble vidre o doble finestra redueixen gairebé a la meitat la pèrdua de calor respecte a l'envidriament senzill. Petites millores en l'aïllament poden comportar estalvis energètics i econòmics de fins a un 30% a calefacció i aire condicionat.

El frigorífic, un electrodomèstic clau 

En concret, el 19% de la factura de l'electricitat prové del seu ús. Situa el frigorífic de manera adequada, evitant els llocs on toqui molt el sol; descongela'l periòdicament per evitar que es formin capes de gel que dificultin el seu funcionament i mantingues la temperatura del termòstat en 5 graus per a la refrigeració i -18 graus per a la congelació.

Segella les caixes de les persianes 

Per segellar i aïllar les caixes de les persianes podem introduir a l'interior làmines de suro, poliestirè expandit (porexpan), escuma de poliuretà o qualsevol altre material aïllant, i enganxar-ho a les parets. Evitarà la fuga de calor i les infiltracions d'aire fred del carrer (i viceversa a l'estiu).

Com pots estalviar mentre cuines?  

Aprofita la calor residual: apaga la placa de la cuina uns 5 minuts abans de retirar el recipient i tria un recipient de diàmetre lleugerament més gran que la zona de cocció i amb fons difusor de calor (excepte per a cuines d'inducció). Així aconseguiràs un stalvi en l'energia consumida per cuinar del 20%.

L'ús de les bombetes de baix consum i LED permet estalviar fins a un 80% d'energia

Ja que estalvien fins a un 80% d'energia elèctrica i duran fins a 8 vegades més, o fins i tot, 50 vegades més en el cas de les bombetes LED.

Comença a estalviar triant el millor electrodomèstic 

Per reduir la teva factura de llum, tria electrodomèstics d'alta eficiència energètica (classe A, A+, A++ i A+++). Un frigorífic de classe A+++ pot arribar a consumir un 80% menys d'energia que un de classe D.

Utilitza el rentaplats 

Rentar els plats a mà amb aigua calenta suposa un 40% més de consum que si utilitzes el rentaplats. A més, si en necessites un de nou, hi ha els bitèrmics.

Optimitza l'ús de l'assecadora 

Deixar-les humides facilita la planxada i ajuda a estalviar fins a un 20% en el procés d'assecament.

Regula la climatització a una temperatura adequada 

Tingues en compte que augmentar en un grau la temperatura del termòstat a l'hivern (o reduir-la en un grau a l'estiu) pot incrementar el consum al voltant d'un 7%.

Electromites
A l'estiu és convenient abaixar la temperatura de la nevera

La calor ambiental i la sobrecàrrega de productes freds a l’interior fan necessari abaixar la temperatura del termòstat per aconseguir que els aliments es conservin correctament.

Gastes menys amb l'aire condicionat que baixant les finestres

Encendre l'aire condicionat del cotxe augmenta el consum de gasolina, però baixar les finestres és molt pitjor.

Un ordinador portàtil consumeix la meitat que un de sobretaula

Els ordinadors portàtils han evolucionat fins a aconseguir consumir entre un 50% i un 85% menys d'electricitat que un de sobretaula.

Els petons transmeten electricitat?

A més de transmetre una gran energia als enamorats, els petons poden transmetre electricitat estàtica.

Sempre que baixes la potència, estalvies

Vés amb compte. Baixar en excés la potència contractada pot sortir-te encara més car

L'energia que generem en caminar és suficient per carregar un mòbil

Cadascun dels nostres peus podria generar 10 watts aprofitables mentre caminem.

Els carregadors no oficials consumeixen més energia

Utilitzen components de menor qualitat que alenteixen la càrrega i disminueixen l'eficiència.

Consumeix l’stand by més electricitat que el congelador?

El consum fantasma suposa al voltant de 25€ a l'any en cada llar.

La cuina de gas és la més eficient?

Les cuines de gas són les que menys energia consumeixen i les que menys CO2 emeten.

L’aparell en stand-by que més diners et costa és el router

D’entre tots els malbarataments d’energia, n’hi ha pocs de més absurds que el “consum fantasma”.

Els imants decoratius a la porta de la nevera n’augmenten el consum elèctric

Aquest rumor va començar a estendre’s per Internet el 2010 i des de llavors ha ressuscitat en més d’una ocasió, aprofitant les cadenes de missatges que es difonen per WhatsApp i Facebook.

Cal afegir oli a l'aigua on es bull la pasta

Aquesta pràctica està tan estesa que ha arribat a convertir-se en tradició. Però, per què malbaratar així l'oli d'oliva? Perquè sempre ens han dit que així s'evita que la pasta s’enganxi, com si l'aigua s’hagi de tornar oliosa i els espaguetis llisquin sense enganxar-se.

La majoria de la calor corporal es perd pel cap

Aquesta creença popular sol anar acompanyada de la típica frase “posa't una gorra”, però els últims estudis científics qüestionen aquesta creença.

Deixar una bombeta encesa és millor que encendre-la i pagar-la cada poc temps

Estàs a punt de sortir, però tornaràs en 5 minuts. Apagaràs el llum o el deixarà encès? En general, la resposta és que sempre cal apagar el llum.

Canviar amb freqüència els raspalls de l'aspiradora ajuda a estalviar

Diners, temps i calories, ja que no hauràs de fer quatre passades completes per la catifa de la sala per aconseguir que quedi raonablement neta.

Reduir la lluentor del televisor ajuda a estalviar energia

No t'estem demanant que tornis al blanc i negre, només que ho rebaixis una mica per evitar reflexos a la pantalla i reduir factura.

Cobrir els radiadors n'augmenta el consum

Tot i que la moda de cobrir els elements de radiador amb mobles de fusta enreixats fets a mida o amb prestatges de marbre ha passat a la història, encara ens obstinem a dificultar la sortida de la calor.

Com més gran sigui el frigorífic menys consumeix

Les neveres XXL de doble porta amb panell de gels són molt vistoses –si és que caben a la cuina mitjana d'una llar espanyola- però cal pagar el peatge d'una factura més elevada.

Apagar el forn 5 minuts abans que acabi la cocció ajuda a estalviar energia.

Les nostres àvies ja ho feien. I no perquè tenien a mà càlculs energètics o ho haguessin llegit a Internet. Sabien, per intuïció, que el forn es manté a la mateixa temperatura fins i tot 10 minuts després d'haver-lo apagat.

Deixar el carregador endollat consumeix gairebé tant com si estiguéssim carregant el mòbil

Que el carregador pengi de la presa de corrent de la paret durant 24 hores i 365 dies a l'any amb prou feines consumeix energia.

Per escalfar el menjar és més eficaç el microones que el forn

Compararàs un minut d'electricitat a potència màxima amb el fet d'encendre el forn, esperar pacientment que agafi temperatura o col·locar un cassó a la vitro i esperar que arribi a ebullició?

Utilitzar programes curts en la rentadora, t'ajudarà a estalviar

Només hi hauria un estalvi relatiu si rentessis abans les peces més brutes a mà. I en aquest cas… per què voldries una rentadora?

Guardar aliments calents dins de la nevera consumeix més energia

Dins del frigorífic –i a porta tancada- hi ha una batalla constant de Kw per poder mantenir la temperatura que li hem exigit (en general, 4ºC a la zona de fred i -18ºC en el congelador).

Cal esbandir els plats abans de ficar-los al rentaplats

Si ets dels que s'entretenen passant els plats per sota de l'aixeta fins a tal punt de plantejar-te si no és millor acabar la feina amb una mica de sabó i no posar el rentaplats, has de saber que és un gest tan inútil com pesat.

Els aparells elèctrics apagats no consumeixen energia.

Passeja't per casa i compta quants aparells estan endollats a la presa de corrent des que els vas comprar. El televisor, l'ordinador de sobretaula, el telèfon fix...

Posar l’aire condicionat més baix refreda la casa més ràpid.

Les bufetades de calor que notes quan entres a casa poden fer-te caure en la temptació, però lamentablement no serveix per accelerar el procés.

L'assecadora consumeix menys del que pensem

Al nostre país hi ha poca tradició d'assecadora. Fins i tot amb limitacions d'estesa o comunitats de veïns amb façanes que prohibeixen deixar a la vista dels transeünts la roba interior o els llençols, la majoria de la gent prefereix desplegar l'estenedor al bany i esperar pacientment que la humitat desaparegui de les peces.

El consum energètic no depèn del tipus d'electrodomèstic que tinguem

És qüestió de lletres i la teva factura anual depèn directament de la nomenclatura dels teus electrodomèstics. La classe G consumeix el triple que la classe A i sempre interessa invertir a mitjà termini en la compra.

Deixar un llum fluorescent encès durant un període de temps breu consumeix menys que encendre'l i apagar-lo contínuament.

És el dubte que ens assalta sempre que sortim de la cuina. Intentem calcular quant de temps passarà fins que hi tornem a picar de la nevera o hi entrem per agafar un got d'aigua. Al final, l'acabem apagant. Fas molt bé. La conclusió a la qual han arribat els experts en estalvi és que només convé deixar-lo encès en períodes d'entre 5 i 10 minuts.

L'smartphone gairebé no consumeix

No tens més que recordar cada quant de temps carregaves antigament el teu primitiu mòbil (la bateria podia durar fins a 5 dies) i quantes vegades ho fas ara.

L'aïllament de l'habitatge gairebé no afecta l'estalvi energètic

Si rius d'aquells veïns que són capaços fins i tot de posar tovalloles a les escletxes de les portes per evitar que se'n vagi la calor o que han invertit els seus estalvis a posar vidres dobles, fas molt malament.

Deixar el ventilador encès en una habitació tancada refreda l'ambient

Les aspes del ventilador només tenen capacitat per moure l'aire. Però no per refredar-lo o regular la temperatura d'un espai. Si el deixes posat al matí a ple funcionament i tornes a casa esperant que la sala estigui fresca, t'emportaràs una decepció. En el fons, és un vano elèctric.

Com més brilli la pantalla del teu ordinador més energia consumeix

La llum es paga, encara que provingui de la pantalla de la teu portàtil o del teu smartphone, i la brillantor no és més que això, quantitat de llum que surt del teu dispositiu.

Tancar les aplicacions fa que la bateria duri més

Doncs no cal. Ho confirmen tant iOS com Android.

Tenir el congelador buit gasta menys llum

Si creus que per tenir una safata de gels i un parell de bosses de pèsols gastes menys estàs molt equivocat.

Utilitzes menys energia en bullir aigua si la poses directament calenta de l'aixeta

No t'has parat a pensar en l'energia extra que consumeixes escalfant l'aigua?

Les aixetes de monocomandament permeten estalviar

En les aixetes de monocomandament, la mateixa palanca ajusta el caudal i la temperatura i això permet estalviar quan s'utilitza correctament.

Les tarifes de discriminació horària permeten estalviar diners a la factura de llum

Ara sí que compensa endollar els electrodomèstics que més consumeixen com ara la rentadora o el rentaplats a la nit o al matí.

El protector de la pantalla ajuda a estalviar energia

Només vetlla per la teva salut ocular. El mode «protector de pantalla» és un altre fitxer que l'ordinador es veu obligat a executar i gasta el mateix que si no el tinguessis.

Planxar cada dia consumeix més energia

Si el munt de roba acabada de rentar et fa l'ullet cada vegada que hi passes per davant, prou remordiments. Mira-la amb actitud desafiadora i digues-li que estàs intentant estalviar energia i abaratir les factures.

Els electrodomèstics vells consumeixen més energia

Les rentadores o els rentaplats de nova generació necessiten menys energia per engegar-se i complir les seves funcions. Les etiquetes energètiques t'ajuden a ser més respectuós amb el planeta i et fan estalviar diners en cada ús. La llegenda A+++ indica que l'electrodomèstic consumeix entre un 30 i un 60 % menys que un que tingui l'etiqueta energètica A.

Deixar l'ordinador sempre encès consumeix menys que apagar-lo i tornar-lo a encendre

Deixar-lo encès «per si de cas» suposa una despesa innecessària quan l'ordinador no es fa servir de manera continuada.

A l'estiu es consumeix menys llum

En funció de les característiques climàtiques particulars de cada lloc, la factura de llum es pot disparar durant els mesos més càlids

Les temperatures altes del programa de rentada disparen la factura de llum

Molta gent pensa que, amb temperatures més altes, es renta millor i es poden posar programes més curts. Però no hi ha cap argument que sostingui aquesta teoria.

Sempre cal escalfar el forn abans de començar a coure els aliments

Qualsevol recepta en què s'hagi de fer servir aquest electrodomèstic comença amb un Escalfeu el forn X temps a X temperatura mentre....

El canvi d'rora suposa un estalvi d'energia considerable

Suposa un estalvi del 5% d'il•luminació entre els mesos de novembre i març

S'estalvia més energia rentant els plats a mà que amb el rentaplats

Tots els esforços són en va; es perden diners i molt de temps

La vitroceràmica gasta més que la cuina de gas

La vitroceràmica gasta més energia que la de gas, però les plaques d'inducció poden rebaixar una mica la factura

És millor mantenir els llums encesos que apagar-los i encendre'ls

Apagar i encendre els llums produeix un pic de consum insignificant

Posar la flama del fogó al màxim farà que s'escalfi abans allò que cuinem

Fer servir tapes és el que més accelera el procés de cocció