Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com entendre una factura estimada

El teu comptador sap quanta energia gastes, però si no és dels intel·ligents les dades poden trigar a arribar. Per això hi ha les factures estimades. No són exactes, però es corregeixen amb el temps i al final pagues pel que consumeixes.

Les factures tenen una part fixa que pagaràs encara que no consumeixis res. I després hi ha la part que puja o baixa segons gastis més o menys energia.

En aquesta segona part és on intervé un jutge que té l'última paraula: el comptador. Per elaborar la teva factura és necessari el seu veredicte, però en determinades situacions triga a arribar. I si el comptador calla, habemus factura estimada.

El perquè de les estimaciones

Les factures estimades existeixen per una senzilla raó: si el teu comptador no ens ho diu, no sabem quanta energia consumeixes

Per a la llum, la tecnologia està canviant les coses. Els comptadors intel·ligents han arribat per acabar amb les factures estimades. Es llegeixen a distància i les factures sempre estan basades en dades reals.

Què passa si no tens un comptador nou? És qüestió de temps que t'ho canviïn, però fins que no passi, un tècnic haurà d'anar al teu local teva i llegir el vell.

Per al gas, de moment no hi ha comptadors intel·ligents i segueix sent necessari prendre les lectures en persona. 

 • Si tens comptador intel·ligent: la factura t'arriba tots els mesos i sempre està basada en el teu consum real.
 • Si no tens comptador intel·ligent o si parlem del gas: el normal és que la factura t'arribi una vegada cada dos mesosi basada en el teu consum real, ja que el tècnic sol passar pel teu local un cop cada dos mesos. Però si no passa (o si ho fa però no pot accedir al comptador), llavors s'emet una factura estimada.

Les factures estimades sorgeixen quan no tenim dades reals sobre el teu consum

Dos mesos sense rebre factura

Posem-nos en situació: 1) no tens comptador intel·ligent; 2) la factura t'està arribant una vegada cada dos mesos; i 3) no tenim la teva última lectura = no sabem quant has consumit.

Què fem? No emetre factura.

Així funciona. Hi haurà un període de 2 mesos en el qual no se't cobrarà res.

Estem esperant a tenir la teva lectura per facturar-te en condicions. Podem avisar-te en aquest moment (i evitar així l'acumulació de factures), però per fer-ho necessitem el teu correu electrònic:

Tot torna a la normalitat

Si passen 60 dies en blanc i seguim sense tenir la teva lectura, és llavors quan t'arriba una factura estimada.

Mentre no tinguem dades del teu comptador, se t'aniran facturant estimacions amb 60 dies de demora. Però al final, quan arribi la lectura real, tot quadrarà amb la realitat i el que acabes pagant coincideix amb el que has acabat consumint.

Tingues en compte que aquesta tornada a la normalitat implica que quan tinguem la teva lectura real rebràs 2 factures al mateix mes. Per què? Perquè va haver-hi un període de dos mesos en el qual no et va arribar cap factura ni vas pagar res. 

Una factura estimada no és definitiva i es corregeix quan arriba una lectura real

La realitat corregeix tota estimació

La factura estimada pot equivocar-se i cobrar-te de més o de menys. Passi el que passi, és provisional. Tard o d'hora, el tècnic passarà a prendre la lectura i la teva següent factura compensarà l'error

 • Si se't va cobrar de més, se't descomptarà.
 • Si se't va cobrar de menys, se't sumarà.

Com es calculen les factures estimades?

El teu comptador s'ha quedat mut, però és necessari calcular el teu consum. Com es fa? 

Fixant-nos en el teu passat, aplicant un algorisme que treballa amb dades. 

Què fer èr no rebre factures estimades?

Tant en la llum com en el gas, hi ha maneres d'evitar les factures estimades:

Llum

 • Esperar (com a molt, un any i mig): El 2019 tota Espanya tindrà comptador intel·ligent i les factures estimades seran història.
 • Comunicar tu mateix la lectura: Pots anar al comptador, apuntar el número i enviar-ho perquè la factura tingui en compte aquesta dada.

Gas

 • Facilita'ns la lectura: En el gas no hi ha comptadors intel·ligents. Per evitar estimacions, t'aconsellem que ens facilitis la lectura del teu comptador. 

La millor manera d'evitar una factura estimada és enviar-nos la lectura

Com enviarn-os la lectura del comptador

Només necessites 3 coses:

 1. El teu número de contracte: el tens a l'encapçalament de totes les teves factures.
 2. La lectura: estigui on estigui el teu comptador, tens tot el dret del món a accedir-hi per veure la lectura i apuntar-la.
 3. Temps: el necessari perquè puguem fer bé la teva factura. El termini són 10 dies laborables abans que comenci el període de facturació.

Per exemple, si se't factura de l'1 al 31 de cada mes, el teu termini acabaria entorn del 18 del mes anterior (segons com caiguin els caps de setmana).

Ho tens tot? Envia'ns la lectura des de Mi Endesa / Els meus Contractes o, sense necessitat de registrar-te, des de Resol en un minut / Introdueix la teva lectura

Les dades que ens enviïs són valuoses i es tindran en compte, però:

 • Una lectura feta per un tècnic sempre tindrà prioritat.
 • Si no hi ha lectura del tècnic, s'usen les lectures que tu hagis aportat.
 • Si tampoc tenim això, es fa una estimació.

Ni cada mes ni cada dos mesos: En qualsevol moment

El comptador intel·ligent arriba per donar-te el poder. En el moment en què ho tinguis instal·lat i operatiu, tindràs en un clic tota la informació sobre el teu consum.

Sense esperes, sense incerteses. Si fas el salt digital sabràs el que estàs gastant en tot moment, cada dia, cada hora. Només has de fer clic: