Cases intel·ligents

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Cases intel·ligents

Cases intel·ligents

Tue Jul 15 14:25:39 UTC 2014
Encendre la calefacció o l'aire condicionat des del cotxe de tornada a casa; electrodomèstics que s'apaguen amb una simple ordre de veu dirigida al rellotge o apagar la televisió i els llums en dir bona nit a un comandament intel·ligent són opcions fetes realitat.

Tot això gràcies a la domòtica, el conjunt de sistemes capaços d'automatitzar i controlar la gestió d'un habitatge mitjançant serveis de gestió energètica, seguretat, benestar i comunicació entre els electrodomèstics. La domòtica afavoreix en gran mesura l'estalvi d'energia d'un habitatge o negoci.
 
Des de fa uns quants anys, els habitatges de nova construcció incorporen molts d'aquests mecanismes. Entre els més comuns destaquen els tendals i les cortines programades per aprofitar al màxim la llum natural, els mecanismes que adapten la temperatura de la llar en relació amb la temperatura exterior, o els detectors del mode "stand by" dels electrodomèstics.
 
Aquest tipus de tecnologies també s'estan implantant a poc a poc en edificis. Es tracta de la immòtica, un mode de gestió remot, centralitzat i automatitzat que implica la incorporació de nombrosos subsistemes a les instal·lacions d'edificis terciaris com oficines, col·legis, edificis corporatius, hotelers i empresarials, entre altres. Té un objectiu clar: optimitzar recursos, reduir costos i disminuir el consum d'energia innecessari, al mateix temps que augmenta la seguretat i el confort. La immòtica té la seva aplicació fonamentalment en la il·luminació, en la seguretat i en el control de reg en jardins i zones verdes.  D'aquesta manera, es pot arribar a un estalvi energètic de fins a un 40%
 
Convertir, però, una casa en una llar intel·ligent implica un desemborsament econòmic important. Al marge dels habitatges de nova construcció, que poden incorporar algun d'aquests mecanismes domòtics, hi ha els habitatges dotats d'instal·lacions tradicionals. En aquests casos, s'utilitza l'energia d'una instal·lació ja existent i, mitjançant la comunicació de dades de la xarxa Wi-Fi preinstal·lada a casa, s'aprofiten els recursos que acostumen a ser a qualsevol habitatge.
 
L'Institut Tecnològic d'Òptica, Color i Imatge treballa en projectes orientats a controlar tots els aparells electrònics instal·lats en una llar intel·ligent a través de qualsevol dispositiu amb accés a Internet, com pot ser el telèfon mòbil o una tauleta tàctil. D'aquesta manera, se simplificaria la programació dels sistemes de la casa, sense haver d'utilitzar un comandament per a cada aparell.

Aquest projecte entra dins dels plans d'acostar les noves tecnologies a la població en general. Això no obstant, té una importància especial per a aquells usuaris amb algun tipus de discapacitat i per als quals activitats com fer anar els llums i apujar o abaixar les persianes és una barrera important.
 
La guia publicada per l'IDEA sobre com estalviar energia mitjançant la instal·lació de domòtica mostra com fer un ús eficient dels recursos naturals i les tarifes horàries de menys cost per tal de reduir la factura energètica. La domòtica podria ajudar-nos a no deixar-nos els llums encesos, a aprofitar millor la llum solar, a evitar tenir l'aire condicionat amb les finestres obertes i a no regar el jardí si ha plogut. A més, la instal·lació d'un sistema de monitorització i gestió del consum energètic permetrà a l'usuari modificar els seus hàbits i prendre mesures per reduir la seva factura energètica.
Telèfons intel·ligents, comandaments intel·ligents, cotxes intel·ligents, cases intel·ligents… allò en què tots hem somiat sempre, envoltar-nos de tecnologia per fer-nos la vida més fàcil.

Més informació sobre les cases intel·ligents.
 
A dalt