Un ecosistema i un llac nou a "As Pontes"

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Un ecosistema i un llac nou a "As Pontes"

Un ecosistema i un llac nou a "As Pontes"

15.07.2014

Endesa ha fet possible la restauració d'un entorn natural a partir d'una antiga mina de carbó. As Pontes (La Coruña, Galícia) és avui un entorn natural amb un nou ecosistema i un llac de la mida de la ciutat de La Coruña. El llac, amb 18 quilòmetres de perímetre i 205 metres de profunditat (que eren les mesures de l'antiga mina), una platja d'uns 500 m de longitud per practicar esports nàutics o prendre el sol en els seus 370 metres de riba. Es tracta d'un dels projectes principals de recuperació d'àrees industrials portat a terme per Endesa.

La mina de carbó d'As Pontes va funcionar durant 3 dècades (1976 - 2007). En tot aquest temps, es van extreure més de 260 tones de carbó. Va ser una de les mines més contaminants d'Europa, concretament la novena més contaminant de la Unió Europea, perquè alimentava una central tèrmica que va arribar a produir 1.400 megawatts en els seus quatre grups elèctrics.

Aquesta mina va passar a ser un paratge de gran riquesa natural, un exemple de transformació i restauració xifrat en més de 35 milions d'euros amb el llac artificial més profund d'Europa. Una manera excel·lent de dotar aquesta mina d'una vegetació autosostenible i rica com a hàbitat per a la fauna local. D'aquesta manera, es torna la vida a un lloc estèril digne de ser conservat com un Parc Natural.

El llac artificial més profund d'Europa

El procés de construcció d'un llac artificial d'aquestes dimensions i aconseguir que la seva aigua fos potable va ser un procés complicat. El terra exhaurit de la mina de carbó estava format per materials que contenien minerals de composició alcalina. Aquests minerals són els responsables de produir una aigua amb un alt percentatge d'acidesa i un pH que dificultava la supervivència animal o vegetal.

Per solucionar aquest inconvenient, es va impermeabilitzar el fons amb material argilós. Una vegada preparat el fons del llac, es va procedir a omplir-lo amb aigua procedent de la pluja i dels rius Eume (el 63% del volum), Illade, Meidelo, diversos rierols i aigües de riuades (que és la que circula sobre la superfície en una conca de drenatge). El llac es va començar a omplir el gener del 2008 i les tasques per omplir-lo van finalitzar l'abril del 2012.

Conversió d'un abocador en un ecosistema

Avui dia, l'aigua que corre pel llac d'As Pontes es considera una de les millors de la zona. Té espècies com ara les truites i les bogues, que han fet de les aigües el seu entorn d'una manera natural.

El tractament que es va fer a la gran muntanya de runa per convertir-la en una zona fèrtil va ser semblant al que es va fer per construir el llac.

Es va afegir al sòl de l'abocador una capa de compost natural de la zona i, posteriorment, s'hi van plantar arbres autòctons perquè creixessin en aquest entorn ric en minerals.

Pel que fa a la flora silvestre, va anar arribant i arrelant gràcies a les llavors dels voltants, que van ser arrossegades fins a aquest ecosistema per l'acció del vent.

vacío

Avui hi ha més de 600.000 arbres instal·lats en aquest ecosistema i més de 180 espècies animals entre vertebrats, aus i invertebrats; entre els quals hi ha senglars, cabirols, cérvols, voltors i diverses rapinyaires.

Més informació sobre el nou ecosistema i llac a As Pontes

 
A dalt