Passa't a l'ecoturisme

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Passa't a l'ecoturisme

Passa't a l'ecoturisme

15.07.2014
En aquests últims anys, l'ecoturisme o turisme ecològic ha passat a ser a Espanya una pràctica habitual.

L'autèntic ecoturisme representa una opció viable de conservació del patrimoni natural i cultural dels pobles i fomenta, al mateix temps, la noció de desenvolupament econòmic sostenible.
 
La sostenibilitat del turisme es pot veure alterada per diferents factors. Un d'ells és el mitjà de transport que utilitzem. Un altre factor és com i on ens allotgem. I el tercer factor que pot afectar la sostenibilitat del turisme són aquelles activitats d'oci que es duen a terme a la destinació.
 
En aquest article, t'expliquem alguns aspectes útils per reduir l'impacte mediambiental segons sigui la teva destinació turística, per poder triar un allotjament respectuós amb el medi ambient i les millors formes de moure't. A més, volem que descobreixis algunes idees originals que s'han posat en marxa que alguns indrets del món.
 
 
Com reduir l'impacte ambiental i cultural en funció de la teva destinació?
 
Sense pretendre-ho, els turistes produïm un impacte sobre la sostenibilitat econòmica, social, ambiental i cultural del lloc que visitem. Pot semblar que la nostra acció no té pràcticament cap tipus d'influència, però l'empremta d'un nombre elevat de turistes sobre l'entorn pot ser negativa en termes ambientals i culturals. És per això que és important fer un turisme responsable basat en el respecte al lloc i a la cultura autòctons.
 
Aposta per negocis locals per menjar o fer la teva compra durant les vacances. A banda de dinamitzar l'economia local, contribuiràs a preservar els aspectes culturals i la tradició autòctons. Et recomanem, doncs, que facis ús del servei de guies locals que són la millor opció per entrar de ple en la cultura, la gastronomia i les tradicions.
 
Tingues cura dels entorns naturals, com ara platges o enclavaments naturals a la muntanya, i emporta't les deixalles que generes, tant si són plàstics, llaunes o residus orgànics, per dipositar-los en llocs adaptats. No oblidis respectar la flora i la fauna del lloc, sobretot en època de reproducció.
 
 
Fes del teu allotjament un eco-allotjament
 
L'allotjament representa el segon factor més important en el turisme sostenible. D'ell en depèn el 21% d'emissions de CO2. Per això és important que triïs, si és possible, hotels eficients. A la web hi ha diferents classificacions, com Energy Star o Green Globe, que et poden servir de guia per triar l'allotjament més eficient des del punt de vista energètic.
 
Fes un consum responsable de l'aigua. Molts dels països exòtics tenen reserves d'aigua limitades. Abans de dutxar-te o d'obrir l'aixeta com faries normalment al teu país, pensa que potser hauries de fer un ús moderat d'aquest bé escàs.
Quan no estiguis a l'hotel, deixa els llums i l'aire condicionat o calefacció apagats. Si el lloc de destinació és calorós, n'hi ha prou d'abaixar les persianes durant les hores centrals del dia per aconseguir un ambient fresc a l'estança.
 

Alternatives per moure't millor a la teva destinació
 
Una de les maneres més divertides i més sanes de moure's per a tota la família és la bicicleta. Sempre que sigui possible, lloga una bicicleta per gaudir dels carrers de la teva destinació de vacances o d'alguna ruta natural. No te'n penediràs.
 
També hi ha l'opció del transport públic que, banda d'implicar un estalvi en el teu pressupost de vacances, ajudarà a reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera.
 
Idees originals posades en marxa en alguns indrets del món
 
 
Platja de Palma reinventa el turisme sostenible:
 
vacío
 
El consorci urbanístic de la Platja de Palma va dissenyar un Pla d'Acció Integral que recull actuacions i canvis que es duran a terme als municipis de Palma i Llucmajor durant els pròxims deu anys. Aquest pla vol reinventar l'espai urbà i paisatgístic a l'estil mediterrani. A més, adaptarà el disseny urbà als efectes que pugui causar el canvi climàtic.

Per facilitar la mobilitat, s'iniciarà una reconsideració funcional dels carrers segons el nou model d'espai públic. Pel que fa al medi ambient, s'adoptaran solucions que permetin disminuir les emissions contaminants i reduir el soroll per tal de conservar la biodiversitat. També es rehabilitaran les edificacions per millorar el seu valor turístic i residencial.
 
 
El carib colombià aposta per la creació d'un turisme més ecològic:
 
vacío
 
Barranquilla, Cartagena, Santa Marta i 19 municipis pròxims han unit les seves forces per crear el Corredor Verd Turístic del Carib, una gran zona turística on potenciar el turisme ecològic. L'objectiu no és un altre que la integració turística, econòmica i social d'aquest eix regional per crear experiències úniques dins d'una zona de turisme verda de referència mundial.

El projecte consisteix a desenvolupar activitats d'aventura, a la platja i en parcs naturals on es portaran a terme la pràctica d'esports extrems vinculats a la pesca i la nàutica durant tot l'any. A més, la riquesa i l'oferta turística d'aquestes ciutats és tan vasta que inclou vestigis arqueològics, etnogràfics, antropològics i ètnies.
 
 
 
Premis al turisme sostenible a Colòmbia
 
A Colòmbia, les empreses verdes, respectuoses amb el medi ambient i que aposten fort pel turisme sostenible tenen premi. Per tal de recolzar el turisme sostenible i responsable amb el medi ambient, el Ministeri de Comerç, Indústria i Turisme de Colòmbia ha atorgat el Premi Nacional de Turisme Sostenible en diferents categories a 12 empreses colombianes.

Totes aquestes empreses han desenvolupat pràctiques de turisme sostenible basades en procediments ambientalment amigables, en recolzar la conservació de la naturalesa i el patrimoni cultural, i en proporcionar beneficis socials i econòmics per a les poblacions locals.
 
 
A dalt