Què és el PVPC?

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Pressiona la tecla de retorn per desplegar el contingut del menú. Prem la tecla de retorn per desplegar les opcions d'idioma. Prem la tecla retorn per desplegar les opcions de la mida de font.

Home principal

Pàgina desada correctament com a favorita

Coneix Tempo Happy

Coneix One Gas

Preguntes freqüents

Què és el PVPC?

 

El PVPC, o Preu Voluntari per al Petit Consumidor, és el sistema de fixació del preu de la llum implantat pel govern per a clients de mercat regulat (clients que tenen un contracte amb una Comercialitzadora de Referència (en el cas d'Endesa, Endesa Energía XXI), amb una potència contractada no superior als 10 kW. La tarifa PVPC va substituir el 28 de març de 2014 (Reial Decret) la Tarifa d'Últim Recurs (TUR).

Amb l'entrada en vigor del PVPC, la factura de llum segueix tenint tres components:

 • El preu de produir l'electricitat.
 • Els peatges d'accés, que determina el Ministeri d'Indústria, per cobrir totes les activitats necessàries relacionades amb el procés de transportar el subministrament elèctric fins a casa teva i la resta dels costos a càrrec del sistema elèctric.
 • Impostos establerts.

Amb el PVPC només es modifica la manera de calcular el preu de produir l'electricitat.

En què es diferencia la tarifa PVPC de l'antiga tarifa TUR?

A partir de l'entrada del PVPC, van desaparèixer les subhastes trimestrals que es duien a terme per fixar el preu de l'energia. Des d'aquell moment, el preu de l'electricitat el calcula Red Eléctrica de España (REE) diàriament en funció dels preus per hora de l'energia en el mercat.

Amb aquest sistema, el preu de la llum pot variar cada hora depenent de com evolucioni el mercat elèctric. És a dir, l'import de les teves factures dependrà de factors com ara el clima o la demanda de l'energia.

El canvi al PVPC es va fer de manera automàtica l'1 de juliol de 2014; en aquest sentit, si tenies la tarifa TUR i no vas fer cap canvi, vas passar a tenir la tarifa PVPC. (Reial Decret 216/2014 de 28 de març).

Com es duu a terme la facturació en PVPC?

Este nuevo sistema se aplicará de dos formas:

Si ja disposes d'un comptador intel·ligent integrat en el sistema de telegestió

Et facturarem en funció del consum de llum que hagis tingut cada hora, i se t'aplicaran els preus que marqui en aquell moment el mercat de l'energia. Aquests preus són públics i es poden veure des de les 20:15 h del dia anterior a la pàgina de REE.

Si encara no tens un comptador intel·ligent o encara no està integrat en el sistema de telegestió

Com que no disposem de les dades exactes del teu consum per hores, se't facturarà aplicant el perfil d'un consumidor mitjà, creat per Red Eléctrica a partir de patrons de comportament dels consumidors. Aquests perfils de consum s'actualitzen constantment i també els pots consultar a la web de REE.

Està previst que totes les llars disposin d'un comptador intel·ligent integrat en el sistema de telegestió abans del 2019.

Quines possibilitats ofereix el PVPC?

Tens 3 opcions dins del PVPC:

 1. Tarifa general

  S'hi aplica una corba de preus constant durant tot el dia, que són una mica més baixos durant la nit.

 2. Tarifa nocturna

  S'estableixen dos períodes de temps: un període punta (durant el dia) i un període vall (durant la nit), durant els quals el preu de la llum és molt diferent.

  Període punta:
  Hivern: de 12 a 22 hores.
  Estiu: de 13 a 23 hores.

  Període vall:
  Hivern: de 22 a 12 hores.
  Estiu: de 23 a 13 hores.

 3. Tarifa Supervall

  És una tarifa que divideix el dia en tres períodes. Disposa d'un període Supervall de la 01:00 h a les 07:00 h, pensat per fer més econòmica la recàrrega del vehicle elèctric.

Quines opcions tens per evitar la variabilitat dels preus?

Si vols evitar la variació dels preus, pots optar per:

 1. Mercado Libre

  Pots contractar una tarifa de Mercat Lliure i aprofitar-ne tots els avantatges:

  • Preus coneguts per endavant i estables com a mínim durant un any.
  • Preus més competitius.
  • Pots gaudir de productes i serveis addicionals adaptats a les teves necessitats.
  • Sense compromís de permanència, ni penalitzacions.
 2. Preu Fix

  Contractar un preu fix anual amb la teva Comercialitzadora de Referència, que t'aplicarà un preu fix que pots saber prèviament. Un cop contractat, té una permanència de 12 mesos.

Clients amb abonament social

Si tens un abonament social, se t'aplica la tarifa PVPC amb un 25 % de descompte. Per saber quins són els requisits per poder acollir-se a l'abonament social, fes clic aquí

A dalt