Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Pressiona la tecla de retorn per desplegar el contingut del menú. Prem la tecla de retorn per desplegar les opcions d'idioma. Prem la tecla retorn per desplegar les opcions de la mida de font.

Home principal

Pàgina desada correctament com a favorita

Preguntes freqüents

Com funciona la subhasta d'energia?

La subhasta d'energia denominada CESUR està administrada per l'OMIE (Operador del Mercat Ibèric d'Energia - Pol Espanyol) i supervisada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
 
Aquesta subhasta se celebra cada tres mesos, i el preu s'utilitza per fixar la tarifa que paguen els consumidors amb tarifa d'últim recurs. En aquesta subhasta els compradors són els comercialitzadors d'últim recurs i els venedors són entitats financeres, o companyies tant nacionals com internacionals que es dediquen a la generació o al trading d'electricitat.
 
Unes setmanes abans de la subhasta, els comercialitzadors d'últim recurs comuniquen a la CNMC les previsions de consum dels seus clients per al trimestre següent. La CNMC, juntament amb el Ministeri d'Indústria, analitza aquesta informació i decideix quanta energia cal comprar a la subhasta. Es publica una Resolució en què es convoca la subhasta i s'indica la data de celebració i la quantitat d'energia que es pretén comprar.
Les companyies interessades a participar com a venedores han d'acreditar-se prèviament a l'Administrador de la subhasta (OMIE).
 
L'Administrador estableix un preu de sortida, i els venedors liciten per la quantitat que estan disposats a vendre a aquest preu. La suma d'aquestes licitacions (energia que s'ofereix) és més gran que l'energia que se subhasta (l'energia que es pretén comprar). Llavors, comencen una sèrie de rondes en les quals primer l'Administrador redueix el preu i, a continuació, els venedors ajusten les seves licitacions a la baixa (redueixen la quantitat d'energia que ofereixen). Al final de cada ronda, l'Administrador compara l'energia que s'ofereix amb l'energia que es pretén comprar i, si continua havent-hi excés d'oferta, s'inicia una nova ronda.
 
El procés, que acostuma a durar diverses hores, conclou quan ja no hi ha excés d'oferta. En aquell moment, el preu de la subhasta és el que va definir l'Administrador en l'última ronda i cada venedor queda compromès a vendre la quantitat per la qual va licitar en l'última ronda.
 

A dalt